SYNGENTA
Adama

Decizie în Parlamentul European pentru fermieri, crescători de animale!

Publicat: 21 octombrie 2021 - 08:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii noștri fac deja o treabă admirabilă. Astfel, când le cerem din motive justificate să reducă și mai mult cantitatea de pesticide, îngrășăminte și antibiotice pe care o folosesc, trebuie să-i sprijinim pentru ca producția să nu se mute în afara Uniunii Europene, a declarat europarlamentarul Herbert Dorfmann (PPE, Italia). Parlamentul European a adoptat strategia De la fermă la furculiță, Farm to Fork, cu 452 voturi pentru, 170 împotrivă și 76 abțineri.

Parlamentul European prezintă noi planuri pentru sisteme alimentare mai bune: o hrană mai sănătoasă, asigurarea securității alimentare, un venit echitabil pentru fermieri, reducerea amprentei de mediu, informează PE, într-un comunicat transmis Agroinfo

Parlamentul salută Strategia „De la fermă la consumator” și subliniază că este important să producem alimente sănătoase în mod sustenabil. Miza este atingerea obiectivelor Pactului verde european, inclusiv a celor referitoare la climă, biodiversitate, poluare zero și sănătate publică.

Eurodeputații au subliniat că este nevoie de o sustenabilitate crescută în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare cu alimente. Ei au reiterat că noi toți - de la fermieri la consumatori - avem un rol de jucat în acest demers. Eurodeputații doresc o garanție că fermierii pot câștiga o cotă-parte echitabilă din profitul asociat alimentelor produse sustenabil. Astfel, ei îndeamnă Comisia să depună mai multe eforturi - inclusiv prin adaptarea normelor referitoare la concurență - pentru a întări poziția fermierilor în lanțul de aprovizionare.

Alte recomandări includ:

O hrană mai sănătoasă

- este nevoie de recomandări europene întemeiate pe date științifice privind o alimentație sănătoasă, inclusiv o etichetă nutrițională europeană obligatorie pe partea din față a ambalajului;

- trebuie găsite soluții pentru consumul excesiv de carne și de alimente cu grad înalt de prelucrare și conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi, inclusiv prin stabilirea unor niveluri maxime ale aportului zilnic.

Pesticidele și protejarea polenizatorilor

- o procedură mai bună de aprobare a pesticidelor și o mai bună monitorizare a aplicării ei pentru a proteja polenizatorii și biodiversitatea;

- obiective obligatorii de reducere a cantității de pesticide folosite. Statele membre ale Uniunii ar trebui să pună în aplicare aceste obiective în cadrul planurilor lor strategice PAC.

Emisiile de gaze cu efect de seră (GES)

- pachetul „Pregătiți pentru 55 în 2030” trebuie să stabilească obiective ambițioase pentru emisiile generate de agricultură și utilizarea conexă a terenurilor și trebuie să le reglementeze, inclusiv prin introducerea unor criterii stricte pentru energia din surse regenerabile bazate pe biomasă;

- absorbanții naturali de carbon trebuie regenerați și consolidați.

Calitatea vieții animalelor

- avem nevoie de indicatori comuni, bazați pe date științifice, pentru a măsura calitatea vieții animalelor, pentru a asigura o armonizare mai mare la nivelul întregii Uniuni;

- legislația actuală a Uniunii trebuie să fie evaluată pentru a constata dacă este nevoie de schimbări;

- se va renunța treptat la folosirea cuștilor pentru creșterea animalelor în Uniune;

- produsele de origine animală care provin din afara Uniunii ar trebui să fie autorizate doar dacă respectă standarde aliniate cu cele ale Uniunii.

Agricultura ecologică

- suprafața terenurilor ecologice ale Uniunii ar trebui mărită până în 2030;

- este nevoie de inițiative (în domeniul fiscal, al promovării și al achizițiilor publice) pentru a stimula cererea.

Rezoluția a fost adoptată cu 452 voturi pentru, 170 împotrivă și 76 abțineri. Votul a avut loc marți, iar rezultatele au fost anunțate miercuri. Puteți urmări înregistrarea dezbaterii aici.

Următoarele etape

Comisia are în vedere o serie de propuneri legislative în cadrul Strategiei „De la fermă la consumator”. Eurodeputații au subliniat necesitatea unor evaluări ex ante solide și științifice ale impactului oricăror astfel de propuneri și, în timpul dezbaterii în plen, mulți au regretat publicarea tardivă de către Comisie a raportului Centrului Comun de Cercetare privind impactul strategiei „De la fermă la consumator”.

După vot, Herbert Dorfmann (PPE, Italia), raportor pentru Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat: „Trebuie ca responsabilitatea pentru o agricultură mai sustenabilă să aparțină atât fermierilor, cât și consumatorilor, într-un efort comun. Fermierii noștri fac deja o treabă admirabilă. Astfel, când le cerem din motive justificate să reducă și mai mult cantitatea de pesticide, îngrășăminte și antibiotice pe care o folosesc, trebuie să-i sprijinim pentru ca producția să nu se mute în afara Uniunii Europene. Prioritatea noastră trebuie să fie în continuare ca alimentele să fie disponibile la prețuri rezonabile.”

Anja Hazekamp (Stânga, Olanda), raportoare pentru Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, a declarat: „Actualele politici ale Uniunii promovează modele agricole care afectează negativ mediul și încep să favorizeze importul de produse nesustenabile. Propunem măsuri concrete pentru a garanta că sistemul nostru alimentar respectă din nou limitele planetei. În acest scop, vom stimula producția locală de alimente și vom renunța la creșterea intensivă a animalelor și la monoculturile care folosesc cantități mari de pesticide. Un sistem alimentar sustenabil este crucial și pentru viitorul fermierilor.”

Vizualizat: 2837 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Noi subvenții APIA aprobate ASTĂZI de Guvern!

Noi subvenții APIA aprobate ASTĂZI de Guvern!

16 ianuarie 2025 - 15:45

Guvernul a aprobat astăzi, 16 ianuarie 2025, Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr.1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului Strategic (PS) PAC 2023-2027, finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și de la bugetul de stat.

Aprobată de Guvern ASTĂZI: Hotărâre ajutoare fermieri!

Aprobată de Guvern ASTĂZI: Hotărâre ajutoare fermieri!

16 ianuarie 2025 - 15:37

Guvernul a aprobat astăzi, 16 ianuarie 2025, Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr.1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul Strategic (PS) PAC 2023-2027.

ASTĂZI! Subvenții APIA hectar, cap animal plătite URGENT fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Subvenții APIA hectar, cap animal plătite URGENT fermierilor, crescătorilor de animale!

16 ianuarie 2025 - 13:34

Subvențiile APIA pe hectar și pe cap animal, aferente anului de cerere 2024, trebuie plătite urgent fermierilor, atrage atenția astăzi, 16 ianuarie 2025, Forumul APPR, într-o scrisoare deschisă, transmisă către Agroinfo.

Document! Cuantum pe hectar subvenția APIA lucernă pentru anul 2024!

Document! Cuantum pe hectar subvenția APIA lucernă pentru anul 2024!

16 ianuarie 2025 - 06:04

Fermierii, crescătorii de animale care au solicitat anul trecut la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat vegetal pentru lucernă așteaptă să primească această plată în acest an, în contul anului trecut. Agroinfo vă informează care este cuantumul pe hectar aferent anului 2024.

Sumele APIA plătite ASTĂZI fermierilor, crescătorilor de animale!

Sumele APIA plătite ASTĂZI fermierilor, crescătorilor de animale!

15 ianuarie 2025 - 19:23

În perioada 02 decembrie 2024 – 15 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată suma totală de 337.658.900 euro (1.679.964.783 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 639.440 fermieri. 

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2025

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2025

15 ianuarie 2025 - 15:33

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2025” (Grüne Woche). Anual, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) participă la această expoziție cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

15 ianuarie 2025 - 07:07

Între fermierii români și cei germani există diferențe uriașe în ceea ce privește creditele agricole, se arată într-o analiză făcută de zf.ro pe baza datelor Organi­zaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

15 ianuarie 2025 - 06:47

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, la data de 10 ianuarie 2025, Germania a notificat prin Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), apariția primului focar de febră aftoasă într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, aflat în apropiere de Berlin. Boala a fost confirmată prin analizele efectuate de Institutul Friedrich Loeffler (FLI).

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

15 ianuarie 2025 - 06:23

Vești bune pentru fermierii care au mizat pe oleaginoase: floarea-soarelui, rapiță și soia! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

14 ianuarie 2025 - 16:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie - 31 decembrie 2024).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Cultivatorul Treffler: mod de lucru și avantaje

Cultivatorul Treffler: mod de lucru și avantaje

A fost numit ”cea mai bună alternativă ecologică la glifosat”. Utilizat la dezmiriștire, la prelucrarea terenului și chiar la semănat direct, cultivatorul de precizie Treffler, de la Tehnodiesel, a schimbat modul de lucru într-o fermă din România care exploatează 3.700 ha de teren în sistem ecologic.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii