Parlamentul European a dezbătut recent, în Comisia de petiții, petiția privind interzicerea transportului de animale vii în țări din afara Uniunii Europene, țări terțe, pe motiv că este o practică nemiloasă. Petiția a fost transmisă PE de Kirsi Konttinen, de cetățenie finlandeză.
"Petiționara solicită interzicerea transportului de animale vii din UE în țări din afara UE, pe motiv că este o practică nemiloasă, care contravine eticii și încalcă legislația UE privind bunăstarea animalelor. Aceasta atrage atenția asupra suferinței provocate animalelor, care sunt adesea transportate pe distanțe lungi în condiții necorespunzătoare și deseori maltratate și sacrificate fără asomare", se arată în documentul Parlamentului European, transmis către Agroinfo.
Comisia Europeană a răspuns la această petiție. Decizia Comisiei este de revizuire a legislației privind bunăstarea animalelor, inclusiv cea privind transportul animalelor vii, pentru a o alinia la cele mai recente dovezi științifice, a-i extinde domeniul de aplicare, a-i facilita aplicarea și, în ultimă instanță, pentru a asigura un nivel mai ridicat de bunăstare a animalelor.
"Observațiile Comisiei
Comisia este conștientă de faptul că transportul animalelor în timpul călătoriilor de lungă durată, în special către țări terțe, crește riscul de a periclita bunăstarea animalelor. În ultimii ani, Comisia a făcut o prioritate din punerea în aplicare a normelor privind transportul animalelor.
Experții Comisiei au auditat numeroase state membre într-un proiect cu o durată de trei ani (2017-2019). Proiectul s-a axat exclusiv pe bunăstarea animalelor exportate în țări terțe pe cale rutieră și maritimă. Rezultatele au fost prezentate în două rapoarte de sinteză, care arată că exportul de animale din țările UE către țări terțe ridică probleme și prezintă riscuri pentru bunăstarea animalelor.
Comisia a mai publicat un set cuprinzător de orientări privind transportul animalelor, cu diverse materiale educaționale în mai multe limbi. Comisia a organizat reuniuni periodice pentru punctele de contact naționale ale UE privind transportul animalelor. În plus, Comisia a adus în atenția statelor membre probleme grave legate de bunăstare, cum ar fi transportul la temperaturi extreme.
În perioada 2019-2021, Comisia a desemnat trei centre europene de referință privind bunăstarea animalelor pentru diferite specii. Centrele colaborează cu Comisia și cu autoritățile competente ale statelor membre, cu personalul responsabil de politicile în acest domeniu și cu organismele de sprijin ale acestora. Activitățile lor implică construirea și consolidarea rețelelor, elaborarea materialelor de formare bazate pe indicatori de bunăstare a animalelor, printre altele, pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului.
În plus, Comisia sprijină financiar punerea în aplicare a Platformei privind bunăstarea animalelor pentru Europa a Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și a planului de acțiune al OIE privind bunăstarea animalelor pentru țările din Orientul Mijlociu în perioada 2016-2019, care a inclus activități de formare specifice privind transportul și sacrificarea animalelor.
Cu toate acestea, Comisia recunoaște că este necesară revizuirea legislației în domeniul transporturilor, pe care a planificat-o în contextul Strategiei „De la fermă la consumator”. În acest context, Comisia a mandatat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară să furnizeze avize științifice, în special unul privind transportul animalelor. Cererea privind transportul animalelor include întrebări concrete privind exporturile cu nave pentru animale vii și pe cale rutieră. Având în vedere acest aviz științific, precum și experiența dobândită în cursul punerii în aplicare a legislației, Comisia va lua în considerare măsurile cele mai adecvate pentru viitor.
Concluzii
În contextul Strategiei „De la fermă la consumator”, Comisia intenționează să revizuiască legislația privind bunăstarea animalelor, inclusiv cea privind transportul animalelor, pentru a o alinia la cele mai recente dovezi științifice, a-i extinde domeniul de aplicare, a-i facilita aplicarea și, în ultimă instanță, pentru a asigura un nivel mai ridicat de bunăstare a animalelor," precizează același document obținut de Agroinfo.
Crescătorii români de animale exportă anual un număr mare de ovine, dar și de vite, către țări terțe, țări arabe. Interzicerea transportului animalelor vii către aceste țări ar fi o lovitură puternică dată crescătorilor noștri. Însă, în ultima perioadă, se fac presiuni mari la Parlamentul European, Comisia Europeană pentru interzicerea transportului de animale vii.