Adama
Agreena
AGRICOVER

Decizie Comisia Europeană privind bunăstarea animalelor din ferme!

Publicat: 04 noiembrie 2021 - 08:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Parlamentul European a dezbătut recent, în Comisia de petiții, petiția privind interzicerea transportului de animale vii în țări din afara Uniunii Europene, țări terțe, pe motiv că este o practică nemiloasă. Petiția a fost transmisă PE de Kirsi Konttinen, de cetățenie finlandeză.

"Petiționara solicită interzicerea transportului de animale vii din UE în țări din afara UE, pe motiv că este o practică nemiloasă, care contravine eticii și încalcă legislația UE privind bunăstarea animalelor. Aceasta atrage atenția asupra suferinței provocate animalelor, care sunt adesea transportate pe distanțe lungi în condiții necorespunzătoare și deseori maltratate și sacrificate fără asomare", se arată în documentul Parlamentului European, transmis către Agroinfo

Comisia Europeană a răspuns la această petiție. Decizia Comisiei este de revizuire a legislației privind bunăstarea animalelor, inclusiv cea privind transportul animalelor vii, pentru a o alinia la cele mai recente dovezi științifice, a-i extinde domeniul de aplicare, a-i facilita aplicarea și, în ultimă instanță, pentru a asigura un nivel mai ridicat de bunăstare a animalelor.

"Observațiile Comisiei
Comisia este conștientă de faptul că transportul animalelor în timpul călătoriilor de lungă durată, în special către țări terțe, crește riscul de a periclita bunăstarea animalelor. În ultimii ani, Comisia a făcut o prioritate din punerea în aplicare a normelor privind transportul animalelor.

Experții Comisiei au auditat numeroase state membre într-un proiect cu o durată de trei ani (2017-2019). Proiectul s-a axat exclusiv pe bunăstarea animalelor exportate în țări terțe pe cale rutieră și maritimă. Rezultatele au fost prezentate în două rapoarte de sinteză, care arată că exportul de animale din țările UE către țări terțe ridică probleme și prezintă riscuri pentru bunăstarea animalelor.

Comisia a mai publicat un set cuprinzător de orientări privind transportul animalelor, cu diverse materiale educaționale în mai multe limbi. Comisia a organizat reuniuni periodice pentru punctele de contact naționale ale UE privind transportul animalelor. În plus, Comisia a adus în atenția statelor membre probleme grave legate de bunăstare, cum ar fi transportul la temperaturi extreme.

În perioada 2019-2021, Comisia a desemnat trei centre europene de referință privind bunăstarea animalelor pentru diferite specii. Centrele colaborează cu Comisia și cu autoritățile competente ale statelor membre, cu personalul responsabil de politicile în acest domeniu și cu organismele de sprijin ale acestora. Activitățile lor implică construirea și consolidarea rețelelor, elaborarea materialelor de formare bazate pe indicatori de bunăstare a animalelor, printre altele, pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului.

În plus, Comisia sprijină financiar punerea în aplicare a Platformei privind bunăstarea animalelor pentru Europa a Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și a planului de acțiune al OIE privind bunăstarea animalelor pentru țările din Orientul Mijlociu în perioada 2016-2019, care a inclus activități de formare specifice privind transportul și sacrificarea animalelor.

Cu toate acestea, Comisia recunoaște că este necesară revizuirea legislației în domeniul transporturilor, pe care a planificat-o în contextul Strategiei „De la fermă la consumator”. În acest context, Comisia a mandatat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară să furnizeze avize științifice, în special unul privind transportul animalelor. Cererea privind transportul animalelor include întrebări concrete privind exporturile cu nave pentru animale vii și pe cale rutieră. Având în vedere acest aviz științific, precum și experiența dobândită în cursul punerii în aplicare a legislației, Comisia va lua în considerare măsurile cele mai adecvate pentru viitor.

Concluzii
În contextul Strategiei „De la fermă la consumator”, Comisia intenționează să revizuiască legislația privind bunăstarea animalelor, inclusiv cea privind transportul animalelor, pentru a o alinia la cele mai recente dovezi științifice, a-i extinde domeniul de aplicare, a-i facilita aplicarea și, în ultimă instanță, pentru a asigura un nivel mai ridicat de bunăstare a animalelor," precizează același document obținut de Agroinfo

Crescătorii români de animale exportă anual un număr mare de ovine, dar și de vite, către țări terțe, țări arabe. Interzicerea transportului animalelor vii către aceste țări ar fi o lovitură puternică dată crescătorilor noștri. Însă, în ultima perioadă, se fac presiuni mari la Parlamentul European, Comisia Europeană pentru interzicerea transportului de animale vii. 

 

Vizualizat: 4290 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

12 septembrie 2024 - 16:37

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei.

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

12 septembrie 2024 - 16:21

Guvernul Republicii Moldova vrea să adopte o lege care îi va scuti pe fermieri de executarea forțată a plăților către bănci.

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

12 septembrie 2024 - 08:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că a publicat Raportul de contestații DR 20 Investiții în exploatații zootehnice, etapa 2 bovine.

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

12 septembrie 2024 - 08:33

O subvenție mai puțin obișnuită! Este acordată crescătorilor de animale, în special bovine, care-și încetează activitatea. Se întâmplă în Olanda. 

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

12 septembrie 2024 - 08:08

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) anunță finalizarea înregistrării sistematice integrale a imobilelor în 266 de UAT-uri, din totalul de 3.181 de UAT-uri, precum și în peste 27.800 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de peste 5,9 milioane de hectare.

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

12 septembrie 2024 - 07:59

Termen urgent pentru plata subvențiilor APIA! Fermierii, crescătorii de animale care solicită subvenții pe hectar și cap animal pentru acest an trebuie să se prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 30 septembrie 2024.

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

11 septembrie 2024 - 16:36

Deputații au adoptat miercuri un proiect de lege care prevede revenirea la cota de TVA de 9% pentru hrana albinelor pe bază de zahăr adăugat. De asemenea, apicultorii solicită și aprobarea unui ajutor de 10 euro/familia de albine. 

ANSVSA: Ultimele date despre pesta oilor/caprelor!

ANSVSA: Ultimele date despre pesta oilor/caprelor!

11 septembrie 2024 - 16:11

În România sunt active 47 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) din cele 64 confirmate la nivel național. Astfel, au fost stinse 17 focare, dintre care 10 focare de PRM – în județul Tulcea, 6 focare de PRM în județul Constanța și un focar de PRM în județul Ialomița.

Șef APIA: Controale încrucișate subvenții APIA cap vacă, oaie/capră!

Șef APIA: Controale încrucișate subvenții APIA cap vacă, oaie/capră!

11 septembrie 2024 - 10:57

Directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Maramureș, Florin Urs, a explicat cum se fac, în această perioadă, verificări încrucișate la fermele de animale care au solicitat subvențiile APIA pe cap animal pentru acest an. 

Șef APIA: Verificări APIA suplimentare anul ăsta la plata subvențiilor APIA!

Șef APIA: Verificări APIA suplimentare anul ăsta la plata subvențiilor APIA!

11 septembrie 2024 - 10:49

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează, în această perioadă, o serie de controale care au ca țintă solicitanții de subvenții APIA pe hectar și cap animal, adică fermierii, crescătorii de animale care au cerut subvențiile aferente acestui an. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
O bătrânică sună la Poliţie: Detalii