Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Decizie Comisia Europeană privind bunăstarea animalelor din ferme!

Publicat: 04 noiembrie 2021 - 08:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Parlamentul European a dezbătut recent, în Comisia de petiții, petiția privind interzicerea transportului de animale vii în țări din afara Uniunii Europene, țări terțe, pe motiv că este o practică nemiloasă. Petiția a fost transmisă PE de Kirsi Konttinen, de cetățenie finlandeză.

"Petiționara solicită interzicerea transportului de animale vii din UE în țări din afara UE, pe motiv că este o practică nemiloasă, care contravine eticii și încalcă legislația UE privind bunăstarea animalelor. Aceasta atrage atenția asupra suferinței provocate animalelor, care sunt adesea transportate pe distanțe lungi în condiții necorespunzătoare și deseori maltratate și sacrificate fără asomare", se arată în documentul Parlamentului European, transmis către Agroinfo

Comisia Europeană a răspuns la această petiție. Decizia Comisiei este de revizuire a legislației privind bunăstarea animalelor, inclusiv cea privind transportul animalelor vii, pentru a o alinia la cele mai recente dovezi științifice, a-i extinde domeniul de aplicare, a-i facilita aplicarea și, în ultimă instanță, pentru a asigura un nivel mai ridicat de bunăstare a animalelor.

"Observațiile Comisiei
Comisia este conștientă de faptul că transportul animalelor în timpul călătoriilor de lungă durată, în special către țări terțe, crește riscul de a periclita bunăstarea animalelor. În ultimii ani, Comisia a făcut o prioritate din punerea în aplicare a normelor privind transportul animalelor.

Experții Comisiei au auditat numeroase state membre într-un proiect cu o durată de trei ani (2017-2019). Proiectul s-a axat exclusiv pe bunăstarea animalelor exportate în țări terțe pe cale rutieră și maritimă. Rezultatele au fost prezentate în două rapoarte de sinteză, care arată că exportul de animale din țările UE către țări terțe ridică probleme și prezintă riscuri pentru bunăstarea animalelor.

Comisia a mai publicat un set cuprinzător de orientări privind transportul animalelor, cu diverse materiale educaționale în mai multe limbi. Comisia a organizat reuniuni periodice pentru punctele de contact naționale ale UE privind transportul animalelor. În plus, Comisia a adus în atenția statelor membre probleme grave legate de bunăstare, cum ar fi transportul la temperaturi extreme.

În perioada 2019-2021, Comisia a desemnat trei centre europene de referință privind bunăstarea animalelor pentru diferite specii. Centrele colaborează cu Comisia și cu autoritățile competente ale statelor membre, cu personalul responsabil de politicile în acest domeniu și cu organismele de sprijin ale acestora. Activitățile lor implică construirea și consolidarea rețelelor, elaborarea materialelor de formare bazate pe indicatori de bunăstare a animalelor, printre altele, pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului.

În plus, Comisia sprijină financiar punerea în aplicare a Platformei privind bunăstarea animalelor pentru Europa a Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și a planului de acțiune al OIE privind bunăstarea animalelor pentru țările din Orientul Mijlociu în perioada 2016-2019, care a inclus activități de formare specifice privind transportul și sacrificarea animalelor.

Cu toate acestea, Comisia recunoaște că este necesară revizuirea legislației în domeniul transporturilor, pe care a planificat-o în contextul Strategiei „De la fermă la consumator”. În acest context, Comisia a mandatat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară să furnizeze avize științifice, în special unul privind transportul animalelor. Cererea privind transportul animalelor include întrebări concrete privind exporturile cu nave pentru animale vii și pe cale rutieră. Având în vedere acest aviz științific, precum și experiența dobândită în cursul punerii în aplicare a legislației, Comisia va lua în considerare măsurile cele mai adecvate pentru viitor.

Concluzii
În contextul Strategiei „De la fermă la consumator”, Comisia intenționează să revizuiască legislația privind bunăstarea animalelor, inclusiv cea privind transportul animalelor, pentru a o alinia la cele mai recente dovezi științifice, a-i extinde domeniul de aplicare, a-i facilita aplicarea și, în ultimă instanță, pentru a asigura un nivel mai ridicat de bunăstare a animalelor," precizează același document obținut de Agroinfo

Crescătorii români de animale exportă anual un număr mare de ovine, dar și de vite, către țări terțe, țări arabe. Interzicerea transportului animalelor vii către aceste țări ar fi o lovitură puternică dată crescătorilor noștri. Însă, în ultima perioadă, se fac presiuni mari la Parlamentul European, Comisia Europeană pentru interzicerea transportului de animale vii. 

 

Vizualizat: 4125 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți agro-mediu și climă făcute de AFIR în contul fermierilor!

Plăți agro-mediu și climă făcute de AFIR în contul fermierilor!

02 octombrie 2023 - 15:56

Valoarea plăților efectuate de AFIR se ridică la 20,1 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru finanțarea proiectelor de investiții, precum și pentru plățile compensatorii aferente măsurilor de mediu și climă, precizează un comunicat al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale transmis Agroinfo.

AFIR ASTĂZI: Prime pentru fermieri, crescători de animale!

AFIR ASTĂZI: Prime pentru fermieri, crescători de animale!

02 octombrie 2023 - 15:36

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Ministrul Barbu: Adio subvenții pentru ovinele cu crotalii mai vechi de 7 ani!

Ministrul Barbu: Adio subvenții pentru ovinele cu crotalii mai vechi de 7 ani!

02 octombrie 2023 - 08:20

Ministrul agriculturii Florin Barbu a anunțat, săptămâna trecută, la Agro TV, că va face o analiză în sectorul ovin și va exclude de la plata subvențiilor pe cap animal toate ovinele care au depășit 7 ani, dacă ASAS stabilește că aceste ovine nu mai sunt în perioada optimă.

Votat! Subvenții egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Votat! Subvenții egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

02 octombrie 2023 - 07:30

"În Croația, la Split, după câteva săptămâni de dezbateri purtate la Strasbourg și Bruxelles, a fost finalizat și adoptat documentul care reflectă viziunea Partidului Popular European cu privire la sectorul agricol," a anunțat europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI. Odată cu votarea documentului s-a votat și egalizarea subvențiilor între fermierii din estul și vestul Europei.

Eurodeputat Buda: Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale!

Eurodeputat Buda: Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale!

02 octombrie 2023 - 07:11

"Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale. Ele facilitează schimbul de cunoștințe, resurse și experiență între fermieri," spune eurodeputatul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Scrisoarea Ciobănașului de la oi pentru specialistul în oierit dr.ing. Gheorghe Neață!

Scrisoarea Ciobănașului de la oi pentru specialistul în oierit dr.ing. Gheorghe Neață!

01 octombrie 2023 - 19:11

Ciobănașul de la oi, pe numele lui adevărat Ioan Andrei Toderescu, de pe Dealurile Cugirului, județul Alba, are un mesaj pentru dr.ing. Gheorghe Neață, director Registrul Genealogic Țurcană, Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Scrisoarea Ciobănașului a fost trimisă redacției Agroinfo. Ciobănașul de la oi spune că este unul dintre puținii păstori montani. 

Ministrul agriculturii, anunț IMPORTANT ACUM ajutoare europene fermieri!

Ministrul agriculturii, anunț IMPORTANT ACUM ajutoare europene fermieri!

01 octombrie 2023 - 07:40

"Atât pentru beneficiari publici, cât și privați, va fi prelungită perioada de finalizare a investiției până în 31 decembrie 2025, pentru a evita dezangajarea fondurilor europene," a anunțat ministrul agriculturii, la acest sfârșit de săptămână, în cadrul vizitei făcută în județul Timiș.

APIA a început plata subvenției la animale!

APIA a început plata subvenției la animale!

01 octombrie 2023 - 07:20

Sprijin financiar în valoare de peste 2,42 milioane lei pentru crescătorii de animale, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Subvenționez doar vacile care sunt performante!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Subvenționez doar vacile care sunt performante!

29 septembrie 2023 - 15:56

Ministrul agriculturii Florin Barbu a declarat astăzi, în județul Timiș, unde se află în vizită, că vor fi subvenționate doar vacile care sunt performante, banii alocați până acum ajutorului național tranzitoriu bovine fiind transferați, din 2024, către o nouă subvenție.

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

28 septembrie 2023 - 15:55

„Am demonstrat că Țurcana poate să ajungă la exemplare de 128 kg şi peste 130 de kg la adulţi, iar mieii de anul acesta m-au surprins chiar şi pe mine. Cel mai greu l-am avut la 87 de kg!” Spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Dumitru Andreşoi, considerat oierul cu cea mai mare turmă din România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Pe bicicletă...

Pe bicicletă...
Un preot mergea pe bicicletă, un poliţai îl vede şi îl întreabă: Detalii