Adama
Agreena
AGRICOVER

DECIZIE ASTĂZI LA MADR: SUBVENȚIA APIA MARE LA OVINE ÎMPĂRȚITĂ ANUL ACESTA LA CÂT MAI MULȚI OIERI!

Publicat: 10 februarie 2021 - 16:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE! Berbecii cu certificate de origine nu mai sunt o condiție obligatorie anul acesta pentru obținerea subvenției APIA de 17,90 euro pe cap de ovină, sprijinul cuplat zootehnic! Este decizia luată astăzi la întâlnirea oierilor cu ministrul agriculturii, Adrian Oros. Banii trebuie să ajungă la cât mai mulți oieri, a declarat crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor din România, care a participat la întâlnire, exclusiv pentru AGROINFO.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a discutat astăzi cu reprezentanții crescătorilor de ovine și caprine despre acordarea sprijinului cuplat la ovine/caprine pentru acest an.Cuantumul acestei subvenții, despre care oierii spun că este subvenția mare, este de 17,90 de euro pe cap de ovină/caprină la nivelul anului 2020.

Lucrul sigur pe care-l știm este că nu se mai dă sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) pe berbeci cu certificate de origine, adică un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine. Urmează ca reprezentanții crescătorilor de ovine și caprine să facă propuneri către ministrul agriculturii, astfel încât sprijinul cuplat să ajungă la cât mai mulți oieri și cât mai corect să fie împărțiți banii.

Propunerile pe care le-am discutat la întâlnirea de astăzi cu domnul ministru Oros au fost mai multe. Unii dintre reprezentanții oierilor au propus acordarea sprijinului cuplat în funcție de producție, să se dea banii doar pentru cei care au animalele în controlul oficial al perfomanțelor/producțiilor, alții au propus să se dea acești bani pe exploatație de 300 de oi, unii au venit cu propunere să se dea pentru toate oile din România, să fie împărțiți banii. Au fost discutate mai multe propuneri, dar singurul lucru stabilit este că berbecii cu origine nu mai sunt o condiție pentru obținerea banilor de la APIA. S-au făcut în trecut prea multe ilegalități cu acei berbeci cu origine, astfel că autoritățile din agricultură sunt decise să elimine orice suspiciune. Încă nu se știe concret care va fi condiția pentru SCZ ovine/caprine. Asociațiile vor trimite propunerile la minister. Toate discuțiile au vizat sprijinul cuplat zootehnic pentru acest an, pentru 2021.

În urma propunerilor reprezentanților crescătorilor de ovine, se va decide cum va fi acordat sprijinul cuplat. Repet, este scoasă obligativitatea deținerii berbecilor cu origine, un berbec cu certificat de origine la 35 de ovine femele, a declarat Ghiță Ciobanul, APC, exlusiv pentru AGROINFO.

Crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu a mai spus că una dintre condițiile pentru obținerea banilor de la APIA, pentru acest an, va fi înscrierea animalelor în controlul oficial al performanțelor/producțiilor (COP).

Ne bucurăm că avem înțelegere la Ministerul Agriculturii, că autoritățile sunt deschise la propunerile noastre, și că se termină cu această afacere a berbecilor cu certificate de origine, a adăugat Ghiță Ciobanul.

Băieții deștepți din oierit nu mai pot să-și facă cărțile cum vor ei și sperăm să intre pe făgaș normal. Acum vedem ce se va decide, dar noi, Asociația Profesională a Ciobanilor, dorim și cerem ca banii să ajungă la cât mai mulți ciobani. Fiecare asociație va face o propunere și-n funcție de propunerile oierilor se vor stabili condițiile de acordare SCZ, a declarat, pentru AGROINFO, crescătorul de ovine Ioan Sterp. APC, care a participat la ședința cu ministrul agriculturii, alături de colegul lui, Gheorghe Dănulețiu.

Anul trecut, crescătorii de ovine care au cerut sprijinul cuplat zootehnic la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) erau obligați să dețină un berbec cu certificat de origine pentru 35 femele ovine înscrise sau neînscrise în registrul genealogic al rasei sau să dețină berbeci înscriși în secțiunea principală a registrului genealogic al rasei. Anul acesta, oierii care cer subvenția mare din oierit nu se vor mai lovi de această condiție. Tot anul trecut, numărul minim de ovine pentru care se acorda subvenția a fost de 150, excepție fiind zona montană, 60 de ovine, iar numărul maxim, 500 de ovine. Deocamdată nu s-a stabilit care va fi numărul minim de ovine pentru care APIA va achita anul acesta sprijinul cuplat și numărul maxim.

Pe 19 februarie 2021, Ministerul Agriculturii va trebui să notifice la Comisia Europeană noile condiții pentru acordarea SCZ pentru acest an.


Vizualizat: 7969 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

17 iunie 2024 - 09:00

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunţă lansarea sesiunii 1 de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. Cererile de finanțare pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse în intervalul 17 iunie 2024 ora 9,00 – 13 septembrie 2024, ora 14,30.

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

17 iunie 2024 - 08:15

Primii zece arendași pe terenul statului exploatează aproximativ 50% din cele 254,5 mii de hectare pe care le are în concesiune sau arendă Agenția Domeniilor Statului, potrivit unei analize Economica pe baza informațiilor furnizate de ADS.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Canicula instalata in aproape toata tara la sfarsit de iunie a grabit coacerea graului. Eugen Baziliuc, proprietarul societatii Abelda S.RL. a pariat anul acesta pe soiuri de elita. Iata ce soi ii da anual intre 8 si 10 tone pe hectar!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Claudiu Borobei

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii