S-a discutat astăzi la Bruxelles. Directiva DEI (Directiva Emisii Industriale) ar putea pune în pericol fermele de vaci care nu vor avea mijloacele necesare de a investi. Potrivit Euractiv, trei europarlamentari solicită Comisiei să se excludă vacile de la aplicarea acestei directive.
Deputații europeni Benoît Lutgen (PPE), Jérémy Decerle (Renew) și Paolo Decastro (S&D), raportori ai Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) au notat pe paginile de socializare, obiecțiile lor cu privire la anumite aspecte din Directiva privind emisiile industriale (DEI).
„Cum se va revizui DEI ? Având ideea genială de a supune fermele de animale aceluiași proces de producție, în buclă închisă, care permite captarea majorității emisiilor din fabrică folosind tehnici de atenuare, prin care apa și aerul nu părăsesc planta până nu sunt purificate.
„Și aici apare problema: majoritatea vacilor trăiesc afară, pe pajiști, și nu sunt închise într-o clădire tot timpul anului. Amoniacul și metanul pe care le emit nu pot fi captate, decât dacă crescătorii sunt obligați să-și plaseze animalele într-un mediu închis, lipsit de lumină naturală”.
„Spunem nu, pentru că am văzut cum acest lucru nu a avut efectele dorite pentru sectoarele de porc și pasăre”.
Cu unicul obiectiv de reducere a emisiilor, Directiva privind emisiile industriale aplicata la zootehnie ar putea necesita soluții din industria mare: animale din grajduri închise și necesitatea de a avea dispozitive pentru purificarea aerului din aceste grajduri.
„Costul unei instalații poate ajunge pana la 1 milion de euro. Este de la sine înțeles că numai fermele cu mari afaceri pot realiza acest lucru. Și pentru ce beneficiu în termeni de sustenabilitate? Fără a vorbi bunăstarea animalelor”.
Reamintim că europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, anunța pe Facebook, in luna iulie a acestui an, că fermierii români, crescători de bovine, nu vor fi obligați să investească în instalații zeci de mii de euro pentru a rezolva problema dioxidului de carbon.
„Partea bună a lucrurilor este că am reușit să eliminăm includerea fermelor de vite în domeniul de aplicare al directivei DEI. Este absolut absurd și desprins de realitate ca agricultura să fie comparată din punct de vedere a eliminării dioxidului de carbon cu activități industriale precum rafinăriile sau tratarea deșeurilor. Parlamentul European a respins în acest fel un mare pericol, în caz contrar fermierii erau nevoiți să facă investiții de zeci de mii de euro din fondurile proprii!”, declara Buda.