Ministerul Agriculturii din Franţa a anunţat, într-un comunicat, lansarea unui credit fiscal în condiţii deosebit de avantajoase pentru fermierii care au renunţat să mai folosească glifosatul. Din acesta, 2.500 de euro reprezintă suma forfetară acordată fermelor pentru a stopa utilizarea erbicidului total începând cu acest an.
Comunicatul vine după ce Comisia Europeană a dat “undă verde” cu privire la această măsură. Măsura de sprijin se adresează tuturor producătorilor agricoli care dezvoltă activităţi în sectorul vegetal cerealier, în pomicultură şi viticultură.
Potrivit comunicatului ministerului francez al Agriculturii, prin acest nou credit fiscal, guvernul dorește să sprijine fermierii care sunt pe deplin angajați în tranziția agroecologică a sistemelor lor de producție.
Va dispărea glifosatul după 2028?!
Deocamdată, nu se știe dacă acest stimulent financiar va fi suficient pentru a-i convinge pe fermieri să nu mai folosească acest erbicid total. Cert este că, până în prezent, nu există un echivalent pe măsură care să înlocuiască glifosatul, chiar dacă cercetătorii se mobilizează pentru a găsi alternative la fel de eficiente şi de ieftine.
Oamenii de ştiinţă belgieni de la Gembloux Agro-Bio Tech (Universitatea din Liege) au brevetat un bioerbicid cu acţiune totală la care au lucrat timp de un deceniu. Produsul este format din trei uleiuri esențiale menit să distrugă buruienile cu doar câteva picături. Potrivit cercetătorilor, acesta este biodegradabil şi nu prezintă aceleași riscuri ca glifosatul asupra sănătății umane şi a mediului înconjurător.
Noul bioerbicid va intra pe piața agricolă după perioada de testare până în 2028.
Odată comercializat, noul produs nu va costa mult. „Ne-am asigurat că uleiurile esențiale sunt accesibile din punct de vedere al prețului”, explică Haïssam Jijakli, profesor de tehnologie agro-bio.