Parlamentul European a adoptat, marți, 12 septembrie, noua Directivă privind Energia Regenerabilă, care permite introducerea lemnului în mixul național de energie regenerabilă.
Europarlamentarul Carmen Avram consideră că textul acestei directive demonstrează că se poate lupta pentru mediu și fără adoptarea unor măsuri extreme, care să îngenuncheze cetățeanul sau vreun sector economic.
„Vreau să salut rezultatul negocierilor interinstituționale, în principal pentru că acordă flexibilitate statelor membre în adaptarea mixului energetic la nevoile naționale.
Și, mă refer, în special, la biomasa lemnoasă, care, într-o țară cu importante resurse de acest fel, cum e România, țara mea - de exemplu - trebuie să-și găsească locul într-un mix energetic sustenabil, aliniat tuturor strategiilor Green Deal.
Fără atingerea echilibrului între rolul lemnului ca material de construcție, cu o mare capacitate de absorbție de carbon, și cel al lemnului ca resursă regenerabilă de energie, sectorul silvic nu și-ar fi putut atinge potențialul maxim, iar Europa, obiectivele.
Pe de altă parte, a exclude biomasa din mixul național, ar fi adâncit sărăcia energetică, în cazul unor comunități care, pur și simplu, nu au altă cale de a-și asigura un trai decent.
Rezultatul acestor negocieri, arată, deci, că putem apăra echilibrat mediul și biodiversitatea, inclusiv prin măsuri care să țină cont și de nevoile și realitățile actuale ale tuturor statelor membre, într-o Uniune în căutare de independență energetică”, a spus europarlamentarul Carmen Avram, citată în comunicatul transmis Agroinfo.