Adama
Agreena
AGRICOVER

Decizia pe care a luat-o un crescător care timp de 40 de ani a crescut vaci de lapte!

Publicat: 16 aprilie 2024 - 08:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Un crescător de bovine care timp de 40 de ani a crescut vaci de lapte nu a vrut să renunțe la fermă când fiul său a urmat o altă carieră decât cea de fermier. La cei 65 de ani ai săi, crescătorul a  decis că nu renunță la fermă și a trecut la creșterea vacilor de carne.

Povestea acestui crescător o spune europarlamentarul român Daniel Buda, care l-a vizitat la ferma sa din Belgia.

"Doryke: după 40 ani de creștere a vacilor de lapte, în urmǎ cu 2 ani, a trecut la vaca de carne, Blonde d'Aquitaine! În drum spre aeroportul din Zaventem - Belgia, este o fermă de vaci de lapte ce părea un model pentru sector!

farm blgia_b

Mi-am dorit de mult să o vizitez, dar dușmanul nostru, al tuturor, „timpul“, mereu prea scurt până la avion, a făcut dificil acest lucru! Însă, astrele s-au aliniat astăzi poate și datorită „bunului mers al avioanelor“, dar și ca urmare a unor schimbări vizibile în fermă! Este destul de complicat să te dai jos dintr-un Duster cu număr de România într-o fermă unde câțiva câini nu par a fi bucuroși de oaspeți! Complicat de altfel, odată coborât și necapsat de câini, să-i explici fermierului, știți, sunt membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European și aș vrea să știu ce vă frământă de v-a ajuns cuțitul la os și până mai ieri erați în Place Luxembourg din fața Parlamentului European. Le spui că ești din România, „știți cei de lângă Ucraina“, mai schimbi 2-3 vorbe specifice sectorului și își dă seama omul că nu ești chiar „căzut de pe lună”!

vaci belgia doi_b

Doryke este un om cât un munte, la limita pensionării și cu fața biciuită de trecerea vremii. Cu cizmele verzi în picioare, pe care le găsești la orice fermier european, cu pantalonii agățați la genunchi, prin vreo sârmă de la gardul electric, îți dai seama că nu prea are ajutoare în fermă și doar pasiunea pentru animale îl ține „încă aici”. Ușor, ușor, ne explică că după 40 de ani în care a avut vacă de lapte, a trecut de 2 ani la vaca de carne deoarece fiul său i-a spus clar: „lasă-mă cu ferma ta, eu vreau o viață normalǎ!” și a apucat-o pe calea IT-ului!

“Nu am vrut să renunț deoarece sunt încă în putere la cei 65 de ani! Și sunt mulțumit de alegerea făcută! Am 255 de capete din rasa Blonde d'Aquitaine, taurii îi valorific la 850 de kg la 22 de luni și cu un preț de 3,5-4 euro. Supraviețuim…deocamdată!”

Intră fără probleme în mijlocul animalelor să ne arate taurul de peste 1.200 de kg care este regele fermei. Îl întreb de furajele proteice pe care le folosește, iar asta „îți spune fața animalelor“ că o face cu succes. Le produce în mare parte în propria fermă. Ne explică secretul pe degete: un amestec de trifoi alb cu talie înaltă, festucă, lolium, lucernă, toate regăsite într-un semifân de excepție. Șroturile de in sunt folosite deoarece sunt mai ieftine, dar doar în hrana taurilor. Îl întreb, bun, dar ce vă nemulțumește de ați ieșit în stradă? Mă întreabă cât timp am la dispoziție, și-i zic că am un avion peste o oră dar mă întorc dacă dorește. Lăcrimează ușor și îmi zice: pe guvernul belgian, nu îl interesează de noi, fermierii, ci doar de mediu! Iar noi nu ținem pasul cu modificările solicitate. Nu-l interesează că noi murim! Vor doar arbori, și ne arată copacii de lângă fermă, și importă toate mizeriile de prin supermarket de te miri de unde ni se îmbolnăvesc nepoții. După războiul cu Ucraina, am pierdut 60 de euro la tona de cereale. Este greu! Politica Agricolă Comună nu ar trebui să dea neapărat mulți bani, dar ar trebui să fie adaptată realităților din teren astfel încât fermierii să poată supraviețui! Sunt lucruri simple, elementare de la un fermier care și-a dedicat toată viața să ne pună pâinea, laptele și carnea pe masă. Ai un gol în stomac gândindu-te la ce oare ar trebui să faci în vremurile astea. Dacă te uiți și în România, unde nu a mai plouat serios de multă vreme, îți dai seama că vremea dar și vremurile se schimbă…și nu în bine!

vaci belgia_b

Fermierii se plâng pe bună dreptate că nu mai fac față, iar pâinea trebuie să o putem pune pe masă! Și noi ne înmulțim la nivel global cu două miliarde în următorii 20 de ani. Desigur, toate acestea ne obligă să mergem mai departe chiar dacă avem o gheață subțire sub picioare!"

foto Facebook europarlamentar Daniel Buda

Vizualizat: 4074 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

În atenția crescătorilor de vaci! Cum recunoașteți semnele bolii care face ravagii în ferme!

În atenția crescătorilor de vaci! Cum recunoașteți semnele bolii care face ravagii în ferme!

17 mai 2024 - 11:56

Antraxul este o boală bacteriană contagioasă, cu potențial letal atât pentru animalele domestice, cât și pentru oamen, și reprezintă o amenințare serioasă în cadrul fermelor de creștere a bovinelor. Recunoașterea rapidă a simptomelor este esențială pentru intervenție și prevenirea răspândirii bolii.

Veste bună pentru micii fermieri, crescători de animale!

Veste bună pentru micii fermieri, crescători de animale!

16 mai 2024 - 18:41

Micii fermieri, crescători de animale au o soluție bună la îndemână pentru a-și vinde produsele din ferme, automatele. Cu această idee vine un fermier din județul Bihor, Jaroslav Zetocha.

Urgent! Se dau 200 euro/ha, termen limită 20 mai!

Urgent! Se dau 200 euro/ha, termen limită 20 mai!

16 mai 2024 - 16:08

Depuneți urgent cererile! Ajutorul de minimis pentru cartofi, în cuantum de 200 euro/ha, are termen limită 20 mai 2024, anunță Direcția pentru Agricultură Caraș Severin.

APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Sumă mai mare la plata subvenției APIA!

APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Sumă mai mare la plata subvenției APIA!

16 mai 2024 - 14:32

În ședința de Guvern din data de 16 mai 2024 s-a aprobat Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Decizie președinte Iohannis: Bani împărțiți fermierilor, crescătorilor animale!

Decizie președinte Iohannis: Bani împărțiți fermierilor, crescătorilor animale!

16 mai 2024 - 07:50

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de promulgare a legilor care stabilesc instituirea unor scheme de ajutor pentru fermieri şi agricultori, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, subvenţiile totale fiind de aproape 400 de milioane de euro, conform Agerpres.

Mesaj APIA fermieri, crescători animale!

Mesaj APIA fermieri, crescători animale!

15 mai 2024 - 20:26

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani reamintește fermierilor că termenul limită până la care pot depune Cererea de Plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024 este data de 07 iunie 2024.

Proiect hotărâre de Guvern în consultare pe site-ul MADR!

Proiect hotărâre de Guvern în consultare pe site-ul MADR!

15 mai 2024 - 20:03

MADR a publicat în transparență decizonală Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Imediat APIA dă drumul plăților pe hectar și pe animale!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Imediat APIA dă drumul plăților pe hectar și pe animale!

15 mai 2024 - 16:49

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, anunță astăzi că încep plățile pentru fermieri, crescători de animale, așa-numitul ajutor Ucraina, achitat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Video! Oier Sterp: Să afle toți oierii! Nu dați mieii la samsari! Țineți prețul sus, că vin contractele!

Video! Oier Sterp: Să afle toți oierii! Nu dați mieii la samsari! Țineți prețul sus, că vin contractele!

15 mai 2024 - 09:43

Crescătorul de ovine Ionică Sterp, Ianoșda, Bihor, vicepreședinte Asociația Ciobanilor Profesioniști din România, are un anunț important pentru toți oierii. Sunt pe cale să fie semnate contracte de export miei cu Marocul și Algeria, firmele exportatoare fiind din Spania.

Plata în cel mai scurt timp a subvenției de 100 euro/ha!

Plata în cel mai scurt timp a subvenției de 100 euro/ha!

15 mai 2024 - 07:32

Fermierii români amenință cu un protest masiv pe data de 27 mai 2024 dacă nu le vor fi îndeplinite revendicările. Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România ne-a transmis lista de revendicări a fermierilor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

Singura societate care exploatează terenuri agricole din România listată la bursă, Holde Agri, şi-a făcut un obicei în a cumpăra combine de recoltat marca New Holland. Nu mai puţin de 11 astfel de echipamente au fost achiziţionate de-a lungul anilor, toate model CR 9.90!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Afiş într-un bar: Detalii