Adama
Agreena
AGRICOVER

Decizia pe care a luat-o un crescător care timp de 40 de ani a crescut vaci de lapte!

Publicat: 16 aprilie 2024 - 08:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Un crescător de bovine care timp de 40 de ani a crescut vaci de lapte nu a vrut să renunțe la fermă când fiul său a urmat o altă carieră decât cea de fermier. La cei 65 de ani ai săi, crescătorul a  decis că nu renunță la fermă și a trecut la creșterea vacilor de carne.

Povestea acestui crescător o spune europarlamentarul român Daniel Buda, care l-a vizitat la ferma sa din Belgia.

"Doryke: după 40 ani de creștere a vacilor de lapte, în urmǎ cu 2 ani, a trecut la vaca de carne, Blonde d'Aquitaine! În drum spre aeroportul din Zaventem - Belgia, este o fermă de vaci de lapte ce părea un model pentru sector!

farm blgia_b

Mi-am dorit de mult să o vizitez, dar dușmanul nostru, al tuturor, „timpul“, mereu prea scurt până la avion, a făcut dificil acest lucru! Însă, astrele s-au aliniat astăzi poate și datorită „bunului mers al avioanelor“, dar și ca urmare a unor schimbări vizibile în fermă! Este destul de complicat să te dai jos dintr-un Duster cu număr de România într-o fermă unde câțiva câini nu par a fi bucuroși de oaspeți! Complicat de altfel, odată coborât și necapsat de câini, să-i explici fermierului, știți, sunt membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European și aș vrea să știu ce vă frământă de v-a ajuns cuțitul la os și până mai ieri erați în Place Luxembourg din fața Parlamentului European. Le spui că ești din România, „știți cei de lângă Ucraina“, mai schimbi 2-3 vorbe specifice sectorului și își dă seama omul că nu ești chiar „căzut de pe lună”!

vaci belgia doi_b

Doryke este un om cât un munte, la limita pensionării și cu fața biciuită de trecerea vremii. Cu cizmele verzi în picioare, pe care le găsești la orice fermier european, cu pantalonii agățați la genunchi, prin vreo sârmă de la gardul electric, îți dai seama că nu prea are ajutoare în fermă și doar pasiunea pentru animale îl ține „încă aici”. Ușor, ușor, ne explică că după 40 de ani în care a avut vacă de lapte, a trecut de 2 ani la vaca de carne deoarece fiul său i-a spus clar: „lasă-mă cu ferma ta, eu vreau o viață normalǎ!” și a apucat-o pe calea IT-ului!

“Nu am vrut să renunț deoarece sunt încă în putere la cei 65 de ani! Și sunt mulțumit de alegerea făcută! Am 255 de capete din rasa Blonde d'Aquitaine, taurii îi valorific la 850 de kg la 22 de luni și cu un preț de 3,5-4 euro. Supraviețuim…deocamdată!”

Intră fără probleme în mijlocul animalelor să ne arate taurul de peste 1.200 de kg care este regele fermei. Îl întreb de furajele proteice pe care le folosește, iar asta „îți spune fața animalelor“ că o face cu succes. Le produce în mare parte în propria fermă. Ne explică secretul pe degete: un amestec de trifoi alb cu talie înaltă, festucă, lolium, lucernă, toate regăsite într-un semifân de excepție. Șroturile de in sunt folosite deoarece sunt mai ieftine, dar doar în hrana taurilor. Îl întreb, bun, dar ce vă nemulțumește de ați ieșit în stradă? Mă întreabă cât timp am la dispoziție, și-i zic că am un avion peste o oră dar mă întorc dacă dorește. Lăcrimează ușor și îmi zice: pe guvernul belgian, nu îl interesează de noi, fermierii, ci doar de mediu! Iar noi nu ținem pasul cu modificările solicitate. Nu-l interesează că noi murim! Vor doar arbori, și ne arată copacii de lângă fermă, și importă toate mizeriile de prin supermarket de te miri de unde ni se îmbolnăvesc nepoții. După războiul cu Ucraina, am pierdut 60 de euro la tona de cereale. Este greu! Politica Agricolă Comună nu ar trebui să dea neapărat mulți bani, dar ar trebui să fie adaptată realităților din teren astfel încât fermierii să poată supraviețui! Sunt lucruri simple, elementare de la un fermier care și-a dedicat toată viața să ne pună pâinea, laptele și carnea pe masă. Ai un gol în stomac gândindu-te la ce oare ar trebui să faci în vremurile astea. Dacă te uiți și în România, unde nu a mai plouat serios de multă vreme, îți dai seama că vremea dar și vremurile se schimbă…și nu în bine!

vaci belgia_b

Fermierii se plâng pe bună dreptate că nu mai fac față, iar pâinea trebuie să o putem pune pe masă! Și noi ne înmulțim la nivel global cu două miliarde în următorii 20 de ani. Desigur, toate acestea ne obligă să mergem mai departe chiar dacă avem o gheață subțire sub picioare!"

foto Facebook europarlamentar Daniel Buda

Vizualizat: 4326 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Banii virați fermierilor în perioada următoare pe lângă avansul APIA!

Banii virați fermierilor în perioada următoare pe lângă avansul APIA!

15 octombrie 2024 - 19:34

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a susținut astăzi o conferință de presă la sediul Ministerul Agriculturii, alături de echipa sa de conducere din minister și de șefii agențiilor de plăți din agricultură.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Exportul de miei continuă! În 5 zile scăpăm de pesta oilor!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Exportul de miei continuă! În 5 zile scăpăm de pesta oilor!

15 octombrie 2024 - 12:48

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, spune optimist că vor fi închise cele două focare de pesta micilor rumegătoare în decurs de 5 zile, singurele care ar mai fi active. Declarația a fost făcută astăzi, 15 octombrie 2024, în cadrul conferinței de presă susținută de ministrul agriculturii și echipa sa la sediul Ministerului Agriculturii.

Șeful APIA ACUM: Prima tranșă la plata subvenții APIA: peste 40.000 dosare!

Șeful APIA ACUM: Prima tranșă la plata subvenții APIA: peste 40.000 dosare!

15 octombrie 2024 - 11:43

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Tinel Gheorghe, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că prima tranșă de plată la avansul APIA din acest an include peste 40.000 de dosare de subvenții cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale.

Ministrul Barbu ACUM: Primii bani APIA virați în această noapte în conturile fermierilor!

Ministrul Barbu ACUM: Primii bani APIA virați în această noapte în conturile fermierilor!

15 octombrie 2024 - 11:24

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că plata în avans a subvențiilor APIA pe hectar și pe cap animal este demarată din această noapte, de la ora 24:00. Primii bani sunt virați către conturile fermierilor în această noapte. Ministrul Barbu a anunțat că este alocată suma de 1,2 miliarde de euro pentru plățile APIA în avans. 

Mesaj APIA ACUM plata subvențiilor APIA cap animal, hectar!

Mesaj APIA ACUM plata subvențiilor APIA cap animal, hectar!

15 octombrie 2024 - 07:56

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are un mesaj important pentru fermierii, crescătorii de animale care așteaptă începând de mâine, 16 octombrie 2024, plata avansului la subvențiile APIA aferente acestui an.

Ministrul agriculturii, anunț ASTĂZI plata avansului APIA!

Ministrul agriculturii, anunț ASTĂZI plata avansului APIA!

15 octombrie 2024 - 07:37

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, susține astăzi, 15 octombrie 2024, la ora 11, o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii.

Crescătorii de animale cer URGENT ajutor de secetă!

Crescătorii de animale cer URGENT ajutor de secetă!

14 octombrie 2024 - 15:15

Trei sute de fermieri, crescători de animale, mobilizați de organizațiile crescătorilor de animale din sudul Spaniei, au cerut, la finalul săptămânii trecute, ajutoare directe urgente din cauza crizei grave cu care se confruntă agricultura din cauza secetei.

Ajutor 1.000 de lei pentru oierii care au rămas cu mieii nevânduți!

Ajutor 1.000 de lei pentru oierii care au rămas cu mieii nevânduți!

14 octombrie 2024 - 15:02

Prețul la kilogramul de miel în viu a scăzut din pricina restricțiilor impuse de pesta micilor rumegătoare. Intermediarii la export iau marfa, dar le dau oierilor banii cu o întârziere și de 90 de zile. Oierii solicită Ministerului Agriculturii un ajutor de 1.000 de lei/UVM pentru crescătorii care ar fi trebuit să trimită mieii la export, dar din pricina restricțiilor au rămas cu ei pe cap, spune Constanța Ștefan, președinta Asociației Agricole Țara Loviștei.

Suspendarea datoriilor fermierilor, în Monitorul Oficial

Suspendarea datoriilor fermierilor, în Monitorul Oficial

14 octombrie 2024 - 14:24

Ordonanța care suspendă datoriile fermierilor datornici a fost publicată în Monitorul Oficial, scrie G4Food. Conform acesteia, băncile amână datoriile și nu execută silit, furnizorii de semințe și fertilizanți nu execută silit. În plus, va exista un bonus pentru fermierii care își achită datoriile până la sfârșitul anului: nu plătesc penalități.

Lista oficială sume APIA în lei pe cap animal la plată de miercuri!

Lista oficială sume APIA în lei pe cap animal la plată de miercuri!

14 octombrie 2024 - 07:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le plătește și anul acesta crescătorilor de animale avansul la subvențiile aferente acestui an. Avansul este în procent de 70% din cuantumul stabilit pentru acest an pentru sprijinul cuplat zootehnic, subvenție achitată din fonduri europene.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Bogdan Vereş a adus Angusul aproape de perfecțiune

Bogdan Vereş a adus Angusul aproape de perfecțiune

Pe stabilimentul fostului IAS Gherla, chiar în locul în care a activat la un moment dat şi regretatul Mircea Ciurea, tânărul clujean Bogdan Vereş a pus bazele unei ferme de elită despre care am putea spune că este unicat în România. Împreună cu soţia sa, Adriana, acesta deţine în prezent un efectiv de 500 de capete de bovine Angus, cu tineret cu tot, şi lucrează 150 de hectare de teren arabil, pentru asigurarea furajelor. Pe lângă asta, exploatează şi 250 de hectare cu păşune. Căci, din primăvară şi până când vin zăpezile, animalele sunt ţinute pe pajiște.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ora două

Ora două
Fănică se întoarce acasă noaptea târziu. Soţia, cu o privire ucigătoarte îi arată ceasul. Detalii