Interzicerea târgurilor de animale sau deschiderea acestor târguri nu este o decizie pe care să o ia ministrul agriculturii. Această decizie este luată, în fiecare județ, de un comitet local de combatere a bolilor, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, marți seara, la Agro TV. De cine depinde redeschiderea acestor târguri?
"Târgurile de animale nu sunt închise sau deschise de la nivel național. Târgurile de animale și atunci când s-au închis, când a apărut pesta porcină africană, închiderea sau deschiderea târgurilor se face de către comitetul local pentru combaterea bolilor, unde prefectul împreună cu direcția sanitară veterinară, cu direcția de sănătate publică, pentru că a apărut între timp și această problemă a pandemiei, cu cei de la Mediu fac o analiză de risc și dacă după numărul de focare, în cazul de față, numărul de infectați cu Covid zilnic, se face o analiză și dacă-și asumă deschiderea unor târguri. Și-n această perioadă de când a apărut pesta porcină africană, au fost primării sau au fost consilii județene care, cel puțin târgurile de ovine sau de bovine, în anumite condiții, le-au deschis. Dar asta numai în urma unei analize, repet, a centrului local de combatere a bolilor", a explicat ministrul agriculturii, Adrian Oros, marți seara, la Agro TV.
Târgul de la Sălciua, cel mai mare târg de animale din Munții Apuseni. Foto Ziarul Unirea.
Târgurile de animale sunt interzise de circa doi ani de când a apărut pesta porcină africană. În urmă cu două săptămâni, senatorul PSD de Alba, Călin Mătieș, anunța, pe pagina sa Facebook, că a obținut o promisiune de la președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, de redeschidere a târgurilor de animale în luna mai a acestui an. Conform celor spuse de ministrul agriculturii, decizia nu aparține doar autorităților sanitare veterinare, au un cuvânt de spus și autoritățile locale, primării, consilii județene, și cei de la Mediu.