Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), organizație care include mai multe asociații de-ale fermierilor, crescătorilor de animale i-a transmis astăzi ministrului agriculturii Florin Barbu o listă de probleme arzătoare din agricultură care reclamă o rezolvare urgentă. Pe listă este și modificarea programului De trei ori subvenția APIA, lansat în colaborare cu băncile.
"FINANȚAREA FERMIERILOR
Una dintre cele mai mari probleme ale fermierilor noștri este, la acest moment, blocarea accesului la finanțare pe termen scurt, mediu și lung. Deși, în teorie, există credite pentru finanțarea sectorului agricol, acestea sunt greu accesibile și nu acoperă nevoile producătorilor. Fermierii români nu au acces la credite pe termen lung, cu dobândă mică, așa cum au colegii din alte state membre UE. Mai mult, nici măcar programul ”De 3 ori subvenția”, în forma actuală, nu asigură finanțarea tuturor producătorilor. Astfel, în special sectorul vegetal se află într-o situație foarte gravă, o criză generată de o lipsă cronică de capital în fermele românești: costuri în creștere, prăbușirea prețurilor la cereale/oleaginoase, măsuri restrictive la nivel european, venituri în scădere, producții diminuate din cauza lipsei sistemului de irigații. Toate aceste cauze pun în pericol securitatea alimentară a României, viitorul satului românesc şi soarta a zeci de mii de antreprenori din mediul rural.
Pentru a crea premisele continuării activității sectorului agricol solicităm MADR să extindă actualul produs pentru creditare APIA de 3 ori subvenția pentru toți beneficiarii APIA.
Este utilă susținerea finanțării fermierilor prin produsului 3xAPIA în 2 variante: 1 APIA+ 2 APIA si 3x APIA, iar fermierul să aleagă. În varianta 1 + 2 ( 1 subvenție acordată pe baza adeverinței + 2 subvenții APIA cu garanție FGCR) cu următoarele argumente:
1. Prin aceasta varianta, fermierul trebuie să justifice doar 2 *subvenția APIA, cea acordată pe baza adeverinței poate fi utilizată fără justificare;
2. Timpul de răspuns/ aprobare pe baza adeverinței APIA este mai redus decât în cazul acordării din start a 3 APIA;
3. Este de dorit sa nu fie cu comision de neutilizare și să se plătească direct proporțional cu suma trasa de fermier.
4. Posibilitatea de accesa acest produs de către fermier atunci când are nevoie, fără a-l obliga sa ia din start 3 x APIA sau niciodată. Să poată accesa 1 APIA pe baza adeverinței și ulterior oricând apare o nevoie de bani, să solicite băncii diferența de 2 x APIA.
Considerăm oportun să existe discuții cu organizațiile profesionale pe produs înainte de a fi aprobat pentru a ne asigura că va fi eficient din punct de vedere al costurilor pentru fermieri și se va acorda în timp util," solicită fermierii în scrisoarea destinată șefului de la Agricultură, transmisă și Agroinfo.
sursa foto Dreamstime