Informații importante pentru fermieri obținute de Agroinfo de la CEC Bank! CEC Bank în parteneriat cu Fondul de Garantare a Creditului Rural lansează finanțările pe baza subvențiilor APIA pe 3 ani. Astfel, fermierii vor putea obține de 2,7 ori subvenția anuală APIA pentru cultivarea suprafețelor, în baza adeverinței APIA aferentă primului an și cu garanția FGCR.
"Prin acest program, CEC Bank sprijină accesul la finanțare al fermierilor, care vor putea accesa credite extinse, în baza subvențiilor APIA pe trei ani– aferente anului în curs și anilor următori, cu costuri avantajoase și cu un mecanism de garantare de stat. Accesul la finanțări este facilitat de garanțiile acordate de Fondul de Garantare a Creditului Rural”, declară Bogdan Neacșu, director general CEC Bank.
”Având în vedere dificultățile cu care se confruntă în prezent fermierii, respectiv seceta pedologică precum și creșterea prețurilor la inputuri, la solicitarea ministrului agriculturii și cu sprijinul susținut al domniei sale, s-a reușit într-un timp record, respectiv 3 zile, identificarea și operaționalizarea unui nou produs de garantare ce vine în sprijinul fermierilor, respectiv ”DE TREI ORI SUBVENȚIA”, sprijin ce le va putea garanta asigurarea lichidităților financiare pentru a putea efectua lucrările agricole necesare înființării culturilor din toamna acestui an”, declară Alina Toma, director general F.G.C.R.
Prin creditele în baza subvențiilor APIA pe 3 ani pentru cultivarea suprafețelor se pot obține sume de 2,7 ori subvenția anuală APIA (90% din subvenția pe fiecare an). Finanțările au o dobândă avantajoasă: ROBOR 6M + 2%, la care se adaugă comisionul de acordare de 0,75% din suma finanțată, perceput o singură dată și comisionul aferent garanției FGCR. Banca nu percepe comision de administrare. Garanțiile FGCR pot acoperi până la 80% din valoarea finanțărilor, informează CEC Bank.
ATENȚIE! În cazul fermierilor care au accesat deja finanțări în baza adeverințelor APIA pe 2022, se pot obține credite pentru următorii doi ani.
CEC Bank acordă creditele pe baza subvențiilor APIA pe 3 ani fermierilor care cultivă suprafețe agricole mari (minim 50 de hectare) și au un istoric de cel puțin 2 ani (încasare subvenții/finanțări APIA).
Pentru beneficiarii care nu se încadrează în criteriile de mai sus, respectiv pentru fermieri care cultivă suprafețe agricole mai mici de 50 de hectare și nu au un istoric de creditare de cel puțin 2 ani, FGCR le recomanda să solicite credite pentru finanțarea capitalului de lucru ce poate ajunge până la 500 mii lei creditul pentru capital de lucru și 1 milion de lei pentru investiții.
Poți obține de 2,7 ori subvenția anuală APIA, în baza adeverinței APIA (primul an) și cu garanția FGCR. Dobândă avantajoasă: ROBOR 6M + 2%. Poți accesa creditul dacă administrezi o fermă de min 50 de hectare și ai istoric de cel puțin 2 ani (încasare subvenții/finanțări APIA).
Credit subvenții APIA pe 3 ani:
Moneda creditului: lei
Perioada de creditare: max 3 ani
Costuri:
Rata dobânzii anuale: ROBOR 6 luni + 2% marjă
Comision de acordare: 0,75% din suma finanțată. Se percepe la acordare, poate fi reținut din valoarea finanțării
Comision refinanțare: 3% din valoarea finanțării acordate/ conform Tarif în vigoare
Comision garanții FGCR: se aplică la valoarea garanției (max 80% din valoarea finanțării)
Garanții:
Adeverință APIA pentru anul în curs
Garanție FGCR max. 80% din valoarea finanțării
Cesiunea creanțelor APIA, pentru anul agricol curent și pentru anii următori
Ipoteca mobiliară pe conturile curente ale clientului deschise la Banca, cat si asupra oricăror conturi viitoare deschise la Banca
Contract de fideiusiune.
Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii
Din analiza băncii, să reiasă că afacerea poate susține rambursarea creditului și a dobânzilor aferente
Dispui de garanțiile solicitate de bancă, în funcție de tipul de credit
Figurezi în evidentele CRC cu serviciul datoriei A sau B
Nu figurezi în CIP cu interdicție de emitere cecuri și/sau incidente majore în ultimele 12 luni
Nu esti implicat în litigii, în calitate de debitor, pentru neîndeplinirea unor obligații contractuale
Pe conturile companiei nu sunt instituite popriri
Nu a fost deschisă procedura de insolvență
Nu înregistrezi datorii restante mai vechi de 60 zile la bugetul consolidat al statului sau al asigurarilor sociale
Documente necesare pentru accesarea creditului
Documentele legale de înființare
Alte documente necesare în funcție de tipul activității desfășurate
Ultima situație financiară întocmită conform reglementărilor emise de către Ministerul Finanțelor împreună cu dovada depunerii acesteia la organele abilitate/ balanța de verificare întocmită în cazul agenților economici care nu au obligația depunerii de situații financiare semestriale.