Mic fermier care a renunțat la cultivarea pepenilor pentru că ieșea în pierdere. Muncă multă, iar anul acesta a vândut cu 0,50 bani pe kilogram producția în timp ce în piață pepenii au ajuns la 5 lei/kg.
Flavia Bileru lucra împreună cu familia 16 hectare, o recoltă anuală de până la 80 de tone. Recent, familia ei a luat decizia de a renunța la producția de pepeni și a deschis o altă afacere.
„În piețe, pepenii sunt vânduți la prețuri foarte mari, dar de la fermieri pleacă cu 0,50 bani. Sunt în pagubă atât producătorul, cât și cumpărătorul final. Singurii câștigați sunt samsarii, dar fără ei nu am putea să ne vindem marfa”, a explicat fermiera.
„Din câte știu, sezonul a început bine, cu prețuri ok, dar acum se vând și cu 0,50 bani. O parte din fermierii din zonă au renunțat la cultivarea pepenilor sau sunt pe cale să renunțe din cauza costurilor mari și a dificultății de a găsi forță de muncă. Noi am renunțat, pentru ca era o investiție din ce în ce mai mare și profitul – o bătaie de joc. Noi (n.r. familia) ne-am orientat spre alt domeniu și ne-am deschis o sală de evenimente la Dăbuleni. Ne merge mult mai bine acum”, a spus fosta producătoare.
Recolta de pepeni din Dăbuleni, compromisă
Producătorii de pepeni se confruntă cu pierderi majore din cauza temperaturilor ridicate. Anul 2024 a fost puternic marcat de provocări meteorologice extreme, precum ploi puternice, grindină și căldurile caniculare, iar recolta de pepeni din România este grav compromisă, punând în dificultate fermierii locali. Retail.ro a discutat cu alt producător de pepeni din Dăbuleni, care a povestit că recolta sa este, practic, compromisă, după ce a investit foarte mulți bani.
„Dacă temperaturile ridicate vor continua, în maximum o săptămână recolta va fi compromisă complet. Am încercat să folosesc un tratament special, un lapte alb care reflectă razele solare, dar nici acesta nu face față. Pepenii sunt dogoriți de soare, nu mai am nicio alta soluție. Am investit 25.000 de lei în laptele acela”, a declarat Gabriel Budeanca. De asemenea, el a mai explicat că există și mari probleme în ceea ce privește vânzarea la prețuri rezonabile, spunând că „decât să-i vând cu 0.50 de bani, mai bine nu mai culeg recolta”.
Anul trecut, pepenii se vindeau la un preț de aproximativ 1,6 lei per kilogram. Anul acesta, spune el, unii comercianți se și feresc să cumpere din cauză că pepenii au fost loviți de grindină. Totodată, în piețe ar fi ajuns să fie vânduți pepeni vechi, la prețuri scandaloase. (afaceri.news)