ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

Publicat: 17 mai 2022 - 08:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Din 2023, odată cu noua politică agricolă comună, obținerea ajutoarelor europene, a subvențiilor, nu va mai fi o competiție de hârtii pentru fermierii, crescătorii români de animale. Va conta performanța și nu respectarea unor criterii stabilite anapoda de niște funcționari, a spus ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Subvenționarea fermierilor, crescătorilor de animale din bani europeni nu va mai fi o competiție de hârtii, ca până acum. 

"Până la urmă, banii europeni, toți cei care-i utilizează și care vor să-i acceseze trebuie să înțeleagă că, în primul rând, sunt bani naționali, pentru că statul este garantul investiției respective. Și aici, iarăși am schimbat abordarea. În Planul Național Strategic viitor (2023-2027 n.r.) nu vom mai avea o competiție de hârtii. Până acum, proiectele europene însemnau să îndeplinești niște criterii puse de anumiți funcționari, de multe ori anapoda. Acum, indicatorii de performanță economică și viabilitatea investiției vor fi cei care vor prima. Asta înseamnă că statul vine să investească într-o companie, într-o investiție care arată că va fi viabilă. Până acum indicatorii tehnico-economici ai unei investiții nu erau atât de importanți ca îndeplinirea criteriilor puse în regulamentele europene sau în ghidurile de finanțare. Am schimbat și aici abordarea, ce trebuie să avem în vedere", a spus ministrul agriculturi, luni, la TVR1. 

colaj-chesnoiu-bani_b

Ministrul Adrian Chesnoiu a mai spus că fermierii, crescătorii de animale vor fi stimulați să se asocieze. Subvențiile sunt doar o compensație a pierderilor suferite ca urmare a respectării regulilor impuse de legislația europeană, nu însă și o soluție pentru viitor. 

"Ultimii 30 de ani de zile ne-am orientat și ne-am uitat doar pe bucăți individuale. Ce fac eu la nivel de fermă, ce venituri obțin, cum îmi merge mie? Imaginea ministerului, care este rolul unei autorități publice centrale? Să vină cu strategii și politici publice în domeniu care să dea o direcție de dezvoltare unui sector, astfel încât să-și atingă potențialul maxim. Lucrul acesta nu s-a întâmplat. Și putem face o analiză pe toate sectoarele de activitate din agricultură. Ce le spun fermierilor și ceea ce trebuie să facem, pentru că ați spus de subvenții.

Subvenția reprezintă o compensare a pierderilor de venit pe care fermierul le suportă ca urmare a faptului că avem anumite condiționalități impuse de legislația europeană. Deci, Uniunea Europeană vine și-ți impune niște reguli, nu ai voie aia, nu ai voie aia, și se plătesc niște compensații ale pierderilor de venit ca urmare a respectării acestor reguli. Contextul regional ne-a dat prilejul să vedem diferența între agriculturile din Europa, din Uniunea Europeană, și ce se întâmplă în Ucraina sau în Rusia, unde nu există norme, unde nu sunt reglementări care trebuie să fie prietenoase cu mediul, nu se impun anumite tehnologii, nu sunt anumite obiective ambițioase de integrare a activității agricole primare cu protejarea mediului înconjurător și sustenabilitate. Și atunci, Uniunea Europeană acordă acești bani pentru a subvenționa pierderile fermierilor. Evident că lucrul acesta (subvențiile n.r.) nu va fi suficient în viitor.

Și vedem ceea ce se întâmplă astăzi. În momentul în care noi facem materie primă și importăm produse cu valoare adăugată finită dezechilibrele de venituri ale fermierilor sunt mari. Și vă dau doar un exemplu. În România, se produce plusvaloare 375 de euro pe hectarul de suprafață agricolă, în Olanda, 18.000 de euro. Or, diferența aceasta este una uriașă și se vede și-n PIB-ul țării, se vede și-n nivelul de trai al cetățenilor, iar într-un domeniu strategic și vital, cum este agricultura, schimbarea trebuie să fie la 180 de grade.

De aceea în Planul Național Strategic viitor, am venit cu acea direcție de acțiune prin care să schimbăm lucrurile. Să-i stimulăm pe fermieri prin asociere, grupuri de producători, organizații de producători, prin cooperative, să se asocieze, să-și pună în comun materia primă obținută și să investească în fabrici de procesare. Pentru că ar fi foarte ușor, spre exemplu, pentru cei care produc cereale să investească fie într-un FNC, să investească fie într-o fabrică de pâine precoaptă, pentru că la nivel global, după agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, lucrurile s-au schimbat și se vor schimba și ne vor impacta zeci de ani de acum încolo", a mai spus Chesnoiu. 

 

Vizualizat: 35583 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Adrian Chesnoiu, demis oficial! Sorin Grindeanu, ministrul interimar al agriculturii!

Adrian Chesnoiu, demis oficial! Sorin Grindeanu, ministrul interimar al agriculturii!

27 iunie 2022 - 21:47

Monitorul Oficial a publicat astăzi, 27 iunie 2022, decretul președintelui României, Klaus Iohannis, prin care acesta ia act de demisia lui Adrian Ionuț Chesnoiu din funcția de ministru al agriculturii. Printr-un alt decret, semnat tot astăzi, președintele României îl numește interimar la Agricultură pe Sorin Grindeanu.

Nenorocire la stână: 350 de oi ucise de o substanță antiparazitară! Vina este a oierului!

Nenorocire la stână: 350 de oi ucise de o substanță antiparazitară! Vina este a oierului!

27 iunie 2022 - 11:18

Iată unde pot duce nesăbuinţa, inconştienţa şi nerespectarea bunelor practici şi a normelor sanitare veterinare! Un crescător de ovine din Galaţi a pierdut aproape întreaga turmă de oi în urma intoxicării cu o substanţă antiparazitară folosită la îmbăierea animalelor. Paguba este de aproape 300.000 de lei.

Vot secret ridicare imunitate Adrian Chesnoiu!

Vot secret ridicare imunitate Adrian Chesnoiu!

27 iunie 2022 - 10:36

Cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind ridicarea imunității fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, va fi discutată astăzi, 27 iunie 2022, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Comunicat APIA ASTĂZI: Plată ajutor ferme de animale!

Comunicat APIA ASTĂZI: Plată ajutor ferme de animale!

27 iunie 2022 - 10:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, că a virat în conturi suma de 1.397.896,79 lei pentru sectorul creșterii animalelor. 

Condiție APIA plata subvenției APIA pe suprafață pentru acest an!

Condiție APIA plata subvenției APIA pe suprafață pentru acest an!

27 iunie 2022 - 08:35

Pentru a se încadra condițiilor pentru plata APIA anuală pe hectar, fermierii trebuie să înființeze, începând cu 1 iulie, un strat vegetal. Regula vizează plata redistributivă. Informațiile sunt furnizate pentru Agroinfo de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Termen APIA micii fermieri, 15 iulie 2022!

Termen APIA micii fermieri, 15 iulie 2022!

27 iunie 2022 - 07:48

Până la data de 15 iulie 2022, micii fermieri care vor să se retragă din schema pentru micii fermieri trebuie să anunțe Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Agroinfo a obținut de la APIA informațiile de care aveți nevoie. 

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Mesaj șef APIA!

Mesaj șef APIA!

26 iunie 2022 - 16:44

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, are un mesaj pentru fermieri la fiecare sfârșit de săptămână.

Lege votată! Construcțiile care pot fi ridicate pe pășune!

Lege votată! Construcțiile care pot fi ridicate pe pășune!

26 iunie 2022 - 16:28

Proiectul de lege iniţiat de deputatul liberal arădean Glad Varga, care vizează amplasarea de surse de energie verde pe terenurile extravilane, pășuni, teren arabil, vii și livezi, a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 232 de voturi „pentru”. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, forma finală a legii urmează să fie transmisă spre promulgare preşedintelui României, Klaus Iohannis.

APROBAT ACUM! Ajutor 15.000 euro/fermier și 100.000 euro/IMM!

APROBAT ACUM! Ajutor 15.000 euro/fermier și 100.000 euro/IMM!

24 iunie 2022 - 12:21

În cadrul sesiunii plenare de la Bruxelles, ținută joi, 23 iunie 2022, a fost votată Propunerea de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 în ceea ce privește o măsură specifică de acordare a unui sprijin excepțional și temporar din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, anunță europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real

Bancul zilei

Logică

Logică
Un cioban stătea sprijinit în bâtă. Detalii