O adresă expediată către Agroinfo de Autoritatea de Management pentru PNDR din Ministerul Agriculturii dezvăluie care sunt motivele pentru care Patriarhia Română insistă să fie observator în Comitetul de Monitorizare. Iată care sunt argumentele Bisericii Ortodoxe:
Patriarhia Română a solicitat Ministerului Agriculturii includerea în cadrul Comitetului de Monitorizare pentru PNDR (CM PNDR), având ca argumente implicarea în promovarea valorilor tradiționale ale comunităților rurale în vederea conservării și dezvoltării patrimoniului spiritual, cultural, educațional, social și natural al satului românesc, scrie în documentul remis Agroinfo, directorul general Mihai Herciu din Ministerul Agriculturii.
Cererea Patriarhiei este la etapa de consultare a membrilor Comitetului de Monitorizare. Liderii fermierilor se opun ca Biserica Ortodoxă să aibă vreun amestec în dirijarea banilor europeni. Biserica are menirea ei în societate şi cred că n-ar trebui să o mai implicăm şi în deciziile economice şi politice, spune Laurențiu Baciu, liderul LAPAR.
Autoritatea de Management pentru PNDR are ca atribuții principale elaborarea strategiilor și politicilor specifice în domeniul dezvoltării rurale. AM PNDR gestionează fondurile comunitare din cadrul FEADR destinate investițiilor din mediul rural. Alocarea totală pentru măsurile de finanțare, pentru o perioadă de 7 ani, este de 9,5 miliarde de euro.
Nu este prima oară când Patriarhia Română are o colaborare cu Ministerul Agriculturii. Pe 13 mai 2013, Patriarhul Daniel a semnat un protocol de colaborarea cu ministrul Daniel Constantin pentru promovarea satului românesc. În linii mari, obiectivele protocolului coincid cu argumentele aduse acum de Patriarhie. Și anume, informarea locuitorilor din zonele rurale despre fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii şi a satului românesc, promovarea valorilor tradiţionale ale comunităţilor rurale în vederea conservării şi dezvoltării patrimoniului spiritual, cultural, educaţional, social şi natural al satului românesc, organizarea de întruniri, seminarii, simpozioane etc.