Fostul comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, actual europarlamentar, a fost întrebat de ce fermierii români au cele mai mici subvenții agricole. Răspunsul fostului comisar pentru Agricultură!
"Vasile Florin Alexandru: Oare de ce românii au cele mai mici subvenții în agricultură? Maestre, stii ceva în sensul ăsta?
Dacian Cioloș: Văd că e o întrebare recurentă. O să vă dau doar câteva exemple aici, cu toate ca sunt mult mai multe.
Prin reforma Politicii agricole comune europene din 2013, pe care am inițiat-o și negociat-o în calitate de comisar european pentru agricultură, m-am asigurat că, pentru o serie de state membre unde subvențiile pentru fermieri erau sub media europeană - România, dar și Estonia, Letonia, Lituania și Portugalia, acestea vor continua să crească.
Asta a presupus inclusiv o redistribuire din partea altor state membre, unde subvențiile erau mai mari decât media. În practică, i-am convins pe francezi, olandezi și germani să fie de acord cu reducerea subvențiilor pentru fermierii lor, pentru a putea creste subvențiile pentru alte state membre, inclusiv pentru fermierii români
Datorită suprafeţei mari de teren agricol, prin redistribuire, între aceste ţări, România a primit bugetul cel mai mare, în total 11,7 miliarde de euro pentru plăți directe în perioada 2014-2020. Acesta a fost acompaniat de încă 8,1 miliarde euro alocați României pentru programul de dezvoltare rurală.
Am introdus în Politica agricolă comună posibilitatea ca pentru zonele defavorizate să poată fi acordată o plată directă suplimentară, am introdus o serie de plăți simplificate pentru fermele mici.
Am introdus în programul de dezvoltare rurală la nivel european măsuri benefice pentru modernizarea spațiului rural românesc, finanțări pentru servicii de bază în sate (servicii medicale, școli) însoțite de investiții în infrastructură (drumuri, poduri, apă, canalizare, rețele de internet), pentru înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și de întreprinderi mici cu activități neagricole în mediul rural, măsuri dedicate pentru susţinerea investiţiilor în ferme mici, produselor tradiţionale, organizării producătorilor."