Fermierii români erau obișnuiți doar cu două controale APIA, clasic și prin teledetecție, pentru încasarea subvențiilor agricole. De anul acesta, se introduce un nou tip de control, monitorizarea, care se adaugă la tipurile de control deja cunoascute, a anunțat directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.
"Ca și noutate a anului 2023 în ceea ce privește controalele, fermierii noștri, din 2007 și până acum, erau învățați cu cele două tipuri de control, clasic și prin teledetecție. Controlul clasic unde mergeau, și-n continuare se menține acesta, unde merg inspectorii de la Serviciul control din cadrul centrelor județene, este un serviciu specializat care efectuează controalele pe teren împreună cu colegii de la biroul de inspecții, împreună formează echipe și merg efectiv și măsoară terenul sau efectuează efectiv controlul la fața locului și controlul prin teledetecție, în care sunt acele imagini satelitare unde se face o interpretare pe baza unui spectru de culori și așa mai departe. În plus față de aceste controale, începând cu anul 2023, și noi deja lucrăm și am făcut tot felul de simulări de doi ani încoace, va apărea așa-numita monitorizare. Ce înseamnă acest lucru? În momentul în care fermierul X vine și depune cererea de plată, în perioada 1 martie-15 mai, în momentul în care tu ai venit și ai depus cererea în aplicația IPA online, funcționarul APIA vede exact ce este pe suprafața respectivă. Adică, tu fermier în care vii și depui pe un teren arabil, nu știu, domle, uite am grâu, e adevărat că ai porumb sau vreau să depun, este o pășune, nu că este o suprafață împădurită, nu se poate depune.
Sunt exemple cumva puțin exagerat, dar ca lumea să știe despre ce este vorba și ce înseamnă această monitorizare, care cuprinde întreaga suprafață a țării.
Și acest lucru de ce este bun? Nu neapărat că este un control în plus, că poate prindem pe cineva, nu e vorba de asta. În momentul în care, cu toate că noi dacă am pornit cu o rată de eroare, pentru că de unde vin eșantioanele de control foarte mari, fie că vorbim de clasic, fie că vorbim de teledetecție, un eșantion de control per ansamblu, pentru că media Uniunii Europene este undeva până-n 2%, moi am început undeva în 2008, 2009, la începuturi de la 14, 16, cu două cifre aveam rata de eroare, și acum și noi am ajuns undeva la media europeană, în jur la 2%. În momeentul în care s-a introdus și această monitorizare în plus este tocmai pentru a scădea această rată de eroare, să fie erori cât mai puține, astfel încât eșantioanele de control să fie cât mai mici și atunci automat și plățile să meargă mult mai repede," a explicat șeful APIA, la începutul acestei săptămâni, la Agro TV.