Fermierii, crescătorii de animale care vor să obțină subvențiile agricole aferente anului 2024 trebuie să se încadreze în definiția fermierului activ. Această definiție a fost modificată pentru anul de cerere APIA 2024.
"Modificarea definiției pentru fermierul activ
Modificarea efectuată la nivelul capitolului 4 – subcapitolul 4.1.4 - Fermier activ, vizează îmbunătățirea şi clarificarea acestui concept în înțelesul PS, având în vedere că formularea actuală prezintă elemente contradictorii şi restrictive din următoarele considerente:
• prin forma din PS în vigoare s-a urmărit ca demonstrarea calității de fermier activ să se realizeze prin realizarea de către fermieri a unui prag minim al veniturilor în domeniul agricol, condiție care este anulată de condiția alternativă referitoare la demonstrarea includerii în venituri a subvenției
directe;
• mai mult, actuala prevedere ar putea fi restrictivă în cazul unei categorii de solicitanți care activează și în domeniul agricol, respectiv cel al fermierilor care sunt şi procesatori (de exemplu cei din domeniul panificației), care pot ajunge să aibă venituri din procesare (non Anexa I la TFUE) mai mari decât cele din domeniul agricol și astfel să fie excluși de la plată, în ciuda faptului că dețin și lucrează terenuri agricole. Ori, o astfel de abordare ar fi în contradictoriu cu scopul introducerii definiției fermierului activ care urmăreşte să targeteze acele persoane care sunt implicate în cel puțin un nivel minim de activitate agricole (în cazul de față fiind vorbe de persoane juridice care desfăşoară fără echivoc activitate agricolă având producție agricolă), dar şi cu țelul urmărit în cadrul Pilonului II referitor la încurajarea și dezvoltarea domeniului procesării prin încurajarea fermierilor să îşi diversifice activitățile agricole prin extinderea şi la domeniul procesării, creând astfel plus valoare.
Prin formularea propusă se urmărește o cât mai bună corelare cu principiile prevăzute în Regulamentul 2115/2021, din perspectiva acordării sprijinului către fermierii implicați în cel puţin un nivel minim de activitate agricolă.
În modificarea propusă s-a stabilit ca în cazul fermierilor care ar avea dreptul la plăți ce depășesc 5.000 de euro să fie aplicat criteriul de verificare a veniturilor din activități agricole, în cazul fermierilor care dețin o suprafață de teren agricol de maximum 50 ha.
Peste acest prag se consideră că un fermier îndeplinește condiția de activitate agricolă minimă, pragul fiind stabilit în conformitate cu prevederile PS, respectiv pragul maxim stabilit în intervenția sprijinului redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, acordat fermelor mici.
Prin noua definiție propusă, se consideră că activitatea agricolă minimă în cazul fermelor medii și mari este o activitate desfășurată în mod constant.
Un argument suplimentar este și faptul că un fermier care exploatează o suprafață de peste 50 ha, dispune în mod cert de o bază tehnologică adecvată pentru astfel de activitate.
În urma interogării bazei de date și în conformitate cu noua definiție propusă, la nivelul campaniei 2023 din cele aproximativ 60.601 cereri de plată depuse care ar avea dreptul la o plată de peste 5.000 euro, aproximativ 32.802 cereri au suprafețe de maximum 50 de ha, la care se adaugă 1.724 de dosare fără suprafață, dar cu solicitări de plăți directe în sectorul zootehnic de peste 5.000 de euro.
Astfel, conform noii definiții, peste 56% din cererile care ar avea dreptul la plăți directe de peste 5.000 euro vor fi verificate pentru îndeplinirea condițiilor de venit minim din domeniul agricol.
Noua propunere se aplică concomitent cu păstrarea listei negative care, potrivit art. 4, alin (5), par 2, teza a II-a din Regulamentul nr. 2021/2115, reprezintă un instrument care, de asemenea, poate fi utilizat în scopul asigurării targetării sprijinului către fermieri care au un nivel minim de activitate agricolă, excluzând de la sprijin acele persoane care desfăşoară activități ce se află pe lista negativă şi nu pot face dovada faptului că au un nivel al veniturilor din activități agricole corespunzător comparativ cu cele neagricole pentru a fi considerate fermier activ.
Pentru a nu denatura principiul utilizării listei negative ca și criteriu complementar, nu este oportună verificarea acestei categorii din perspectiva pragului de 50 ha exploatate, întrucât natura/scopul activităților din listă este în mod cert diferită de cea a agriculturii. Având în vedere natura activităților propuse în lista negative considerăm că simpla exploatare a unei suprafețe de peste 50 ha nu este suficientă pentru a demonstra caracterul de fermier activ (anulând însăși ideea utilizării unei liste negative), singura verificare relevantă pentru această categorie fiind din perspectiva veniturilor obținute din agricultură.
Astfel, se creează premizele asigurării direcționării sprijinului acordat prin plăți directe doar către acele persoane care fac dovada implicării într-un nivel minim de activitate agricolă prin aplicarea unor criterii obiective și nediscriminatorii, care garantează totodată că nu sunt excluşi de la sprijin fermierii care desfășoară mai multe activităţi, ceea ce ar reprezenta un tratament discriminatoriu ce contravine prevederilor Regulamentului nr. 2021/2015.
Modificarea va conduce la facilitarea accesului fermierilor activi la sprijinul acordat sub forma plății directe din Pilonul I şi totodată eliminare oricăror neclarități şi contradicții în definiția fermierului activ, concomitent cu identificarea clară a elementelor obligatorii din care reiese îndeplinirea criteriilor de fermier activ.
Modificare este aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie 2024," precizează Planul Național Strategic 2023-2027.