Prețul unui litru de lapte la raft a crescut de nu știu câte ori din anul 2000 și până acum. În schimb, prețul plătit crescătorilor de vaci a rămas același. Unul de mizerie cu care crescătorii nu-și pot acoperi prețul furajelor, al inputurilor, în continuă creștere. Nu o scot la capăt nici cu subvenția APIA. "De ce s-a tăiat subvenția? Înainte era peste 400 de lei, acum e aproape nimic, 140 de lei", sunt revoltați crescătorii.
"La noi prețurile nu au crescut, dar pe rafturile magazinelor, da. Laptele la noi se vinde la fel de ieftin ca în urmă cu 21 de ani, în timp ce în hypermarket a crescut permanent”, atenționează Florin Țubrea, din Boldur, Timiș, care crește 40 de vaci de lapte, Bălțata românească, dintre care unele termină lactația cu 10.000 de litri de lapte pe an, citat de Ziua de Vest.
”Acum litrul este numai 1,20 lei și ar trebui să crească la peste 2 lei, altfel fermele de familie riscă falimentul. Nu vom mai putea crește vaci de lapte. Motorina s-a scumpit și prețurile la inputuri au crescut mult, chiar s-au dublat în unele cazuri, la utilaje, piese de schimb, uleiuri, inclusiv la ața de balotat. Eu am noroc că îmi produc singur hrana pentru animale. Am pământ, dar în ziua de azi este o mare victorie dacă reușești să te menții pe linia de plutire, nu să câștigi”, a adăugat Cătălin Jivan din Folea, Timiș, care crește 80 de vaci de lapte și lucrează 70 de ha de teren unde cultivă orz, grâu, porumb, și lucernă, asigurându-și hrana animalelor.
”E mai scumpă Coca-Cola decât laptele românesc. Toate aceste probleme pleacă de sus. De ce s-a tăiat subvenția? Înainte era peste 400 de lei, acum e aproape nimic, 140 de lei”, spune Nelu Pașcalău, din Șipeț, care lucrează 100 de ha, este crescător de vaci de lapte și producător de brânză. El mai susține că crescătorii de vaci de lapte au de suferit și că prețul a stagnat de 21 de ani, fiindcă se importă prea mult lapte fără niciun control. Statul, prin Ministerul Agriculturii, nu intervine și nu reglementează domeniul, pentru ca ferma de familie să fie protejată. ”Vai de capul nostru câte sacrificii facem ca să putem rezista să nu închidem!”, mai spune fermierul.
”Să nu se mai aducă lapte de dincolo sau să se aducă mai puțin. Statul român să le pună taxe mari importatorilor”, spun crescătorii. ”Fără mâncare, viața nu poate merge înainte! România poate hrăni 80 milioane de oameni, dar în loc să fie mare exportator, noi importăm de toate! Cumpărați direct de la micii producători, mâncați sănătos!”, îndeamnă Țubrea.