Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Dați pășunile care au mai rămas micilor crescători de animale!

Publicat: 16 decembrie 2021 - 20:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Circa 46.000 hectare de pajişti din România au dispărut, între 2007 şi 2019, însumând o suprafaţă mai mare decât cea a municipiilor Oradea, Satu Mare, Târgu Mureş şi Timişoara la un loc, a informat joi, Asociaţia Grupul Milvus, într-un comunicat de presă. Asociația derulează un proiect prin care militează pentru susținerea micilor crescători, a fermelor mici care fac agricultură tradițională și care știu să conserve valoarea pajiștilor. 

Pentru protejarea pajiştilor naturale şi semi-naturale, Asociaţia "Grupul Milvus" implementează un proiect până în anul 2024, în parteneriat cu Societatea Carpatină Ardeleană - Satu Mare.

"Între 2007 şi 2019, au dispărut 46.000 hectare de pajişti din România - o suprafaţă mai mare decât cea a municipiilor Oradea, Satu Mare, Tîrgu Mureş şi Timişoara la un loc. Dacă până acum am acţionat răzleţ pentru a opri degradarea unor habitate de pajişti ameninţate de transformarea lor în terenuri arabile sau în locaţii pentru diverse proiecte de construcţii, din acest an ne putem concentra mai bine forţele pentru a le proteja. Acesta e contextul în care am lansat proiectul: 'Îmbunătăţirea politicilor de agro-mediu prin cercetări participative şi incluziune civică', pe care noi, Asociaţia Grupul Milvus, îl derulăm în parteneriat cu Societatea Carpatină Ardeleană - Satu Mare şi care beneficiază de sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021", se afirmă în comunicatul menţionat.

Scopul proiectului este protejarea pajiştilor naturale şi semi-naturale ale României, care de multe ori adăpostesc valori naturale deosebite, dar care au un aport semnificativ şi în ameliorarea efectelor negative ale schimbărilor climatice.

Organizaţia ecologistă susţine că România este singura ţară din Uniunea Europeană care cuprinde cinci zone biogeografice - panonică, continentală, stepică, alpină şi pontică - şi care adăposteşte pajişti de o biodiversitate remarcabilă, datorată în mare parte şi practicilor tradiţionale, cum ar fi cositul şi păstoritul.

un-miliard-ptr-munte_b

Potrivit comunicatului, pajiştile sunt ecosisteme care, evoluând în timp, sunt capabile să susţină şi să adăpostească numere impresionante de vieţuitoare, de la plante şi bacterii la fungi şi animale, dar în acelaşi timp sunt printre cele mai periclitate de pe planeta noastră.

"Conservarea pajiştilor este importantă atât pentru biodiversitate, cât şi pentru comunităţile care le gestionează şi care depind de aceste ecosisteme pentru subzistenţă. Micii fermieri din România gestionează pajişti, dintre care unele prezintă valoare naturală deosebită. Statisticile, în schimb, arată că ei cu greu pot face faţă presiunilor economice şi au nevoie de sprijin pentru a păstra această categorie de utilizare şi pentru a le menţine într-o stare de conservare favorabilă. Agricultura extensivă, bazată pe ferme mici care practică tehnici tradiţionale, joacă un rol deosebit de important în conservarea biodiversităţii şi a peisajului cultural rural. Iar în contextul actual european (de tranziţie spre noua Politică Agricolă Comună), dar mai ales naţional - al elaborării Planului Naţional Strategic 2023-2027, acum are mai multă relevanţă decât oricând ca România să-i sprijine mai bine pe agricultorii şi fermierii care-şi gestionează suprafeţele agricole într-o manieră sustenabilă", a precizat Grupul Milvus.

Pentru a familiariza publicul larg cu aceste habitate, în cadrul proiectului a fost creată o pagină web, în care se găsesc numeroase informaţii referitoare la tipurile de pajişti din lume sau din ţara noastră, habitate protejate, respectiv detalii de specialitate despre ecologia acestora.

De asemenea, a fost iniţiat un studiu sociologic în şapte judeţe - Arad, Bihor, Cluj, Covasna, Mureş, Satu-Mare şi Timiş, pentru a evalua cauzele care duc la pierderea pajiştilor, în cadrul căruia au fost înregistrate 36 de interviuri cu persoane care utilizează şi/sau administrează pajişti, dar şi cu reprezentanţi ai unor instituţii.

S-a verificat raportul unui studiu care viza suprafeţele acoperite de pajişti din România, prin tehnici de aerocartografie şi teledetecţie şi s-a pregătit documentaţia pentru un litigiu juridic cu privire la distrugerea ilegală a unei pajişti dintr-o arie protejată.

"Alte activităţi pe care le vom efectua până la sfârşitul proiectului, în 2024: evaluarea eficienţei actualelor pachete de agro-mediu disponibile în România. Aceste pachete reprezintă un tip de sprijin financiar pe care fermierii din statele membre ale UE îl pot primi dacă respectă anumite cerinţe cu rol în reducerea efectelor negative ale agriculturii asupra habitatelor şi a speciilor sălbatice din Europa; susţinerea unor seminarii de educaţie ecologică pentru studenţi (în cinci centre universitare), cu scopul de a sensibiliza tânăra generaţie şi de a-i mobiliza printr-un concurs prin care vor putea fi premiaţi pentru creaţii originale legate de pajişti; continuarea studiului sociologic (analiza datelor, elaborarea unui chestionar despre cauzele conversiei pajiştilor, aplicarea acestui unui eşantion de 1.000 de persoane şi evaluarea rezultatelor); watchdog şi monitorizare (documentarea cazurilor de distrugere a pajiştilor şi acţionarea în instanţă a entităţilor responsabile, întrucât, în momentul aderării la Uniunea Europeană, România s-a angajat să menţină suprafaţa totală ocupată cu pajişti)", mai precizează comunicatul Asociaţiei Grupul Milvus.

sursa: Agerpres

Vizualizat: 2997 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

30 ianuarie 2023 - 19:12

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi care sunt crescătorii de bovine care se încadrează la noua subvenție din zootehnie de 100 euro/vaca de lapte/an. APIA explică pe înțelesul tuturor care sunt condițiile pentru obținerea acestor bani.

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

30 ianuarie 2023 - 18:44

A fost confirmat al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea, localizată tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. ANSVSA verifică toate exploatațiile de păsări și avertizează că nicio pasăre de curte sau animal nu iese din exploatație fără autorizare veterinară. 

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

30 ianuarie 2023 - 18:21

Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

30 ianuarie 2023 - 09:23

Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial Hotărârea pentru completarea art.19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

30 ianuarie 2023 - 08:48

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, va participa astăzi, 30 ianuarie 2023, la prima reuniune a Consiliului AgriFish din anul 2023, anunță un comunicat MADR, transmis acum Agroinfo. 

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

30 ianuarie 2023 - 08:28

Sperăm să fie prețul măcar acceptabil, să ne scoatem și noi cheltuielile, spune crescătorul de ovine Nicolae Vaidianu din Gorj, pentru PRO TV, care adaugă că prețul depinde mult de piața arabă însă și pe piața internă prețul corect este între 20 de lei/kg în viu și 40 de lei/kg tranșat. 

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

29 ianuarie 2023 - 19:53

"Săptămâna aceasta am continuat autorizarea la plată a fermierilor. Astfel, un număr de 1.644 de fermieri vor avea în conturi suma de 15,08 milioane de euro, sumă autorizată în perioada 25-27 ianuarie 2023," a anunțat Adrian Pintea, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

28 ianuarie 2023 - 07:54

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că fermierii beneficiază în acest an de o plată suplimentară de 85,50 euro/ha. Care sunt condițiile pentru obținerea banilor? Vă explică APIA.

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

28 ianuarie 2023 - 07:16

Tot mai mulți fermieri, crescători de animale ne întreabă în fiecare zi când vor primi plățile compensatorii din cadrul Măsurii 10 agro-mediu și climă, aferente anului 2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde fermierilor.

Oficial! Cuantum ajutoare de criză pentru acest an fermieri, crescători animale!

Oficial! Cuantum ajutoare de criză pentru acest an fermieri, crescători animale!

28 ianuarie 2023 - 06:31

Ajutoare de stat: Comisia aprobă reintroducerea schemei de ajutoare de stat acordate de România pentru sprijinirea societăților în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv creșterea aferentă a bugetului, anunță un comunicat al Comisiei Europene, transmis Agroinfo. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Minimum tillage: 8 tone la grâu, peste 5 tone la porumb într-un an secetos

Minimum tillage: 8 tone la grâu, peste 5 tone la porumb într-un an secetos

Minimum tillage: 8 tone la grâu, peste 5 tone la porumb într-un an secetos

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii