ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Dați pășunile care au mai rămas micilor crescători de animale!

Publicat: 16 decembrie 2021 - 20:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Circa 46.000 hectare de pajişti din România au dispărut, între 2007 şi 2019, însumând o suprafaţă mai mare decât cea a municipiilor Oradea, Satu Mare, Târgu Mureş şi Timişoara la un loc, a informat joi, Asociaţia Grupul Milvus, într-un comunicat de presă. Asociația derulează un proiect prin care militează pentru susținerea micilor crescători, a fermelor mici care fac agricultură tradițională și care știu să conserve valoarea pajiștilor. 

Pentru protejarea pajiştilor naturale şi semi-naturale, Asociaţia "Grupul Milvus" implementează un proiect până în anul 2024, în parteneriat cu Societatea Carpatină Ardeleană - Satu Mare.

"Între 2007 şi 2019, au dispărut 46.000 hectare de pajişti din România - o suprafaţă mai mare decât cea a municipiilor Oradea, Satu Mare, Tîrgu Mureş şi Timişoara la un loc. Dacă până acum am acţionat răzleţ pentru a opri degradarea unor habitate de pajişti ameninţate de transformarea lor în terenuri arabile sau în locaţii pentru diverse proiecte de construcţii, din acest an ne putem concentra mai bine forţele pentru a le proteja. Acesta e contextul în care am lansat proiectul: 'Îmbunătăţirea politicilor de agro-mediu prin cercetări participative şi incluziune civică', pe care noi, Asociaţia Grupul Milvus, îl derulăm în parteneriat cu Societatea Carpatină Ardeleană - Satu Mare şi care beneficiază de sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021", se afirmă în comunicatul menţionat.

Scopul proiectului este protejarea pajiştilor naturale şi semi-naturale ale României, care de multe ori adăpostesc valori naturale deosebite, dar care au un aport semnificativ şi în ameliorarea efectelor negative ale schimbărilor climatice.

Organizaţia ecologistă susţine că România este singura ţară din Uniunea Europeană care cuprinde cinci zone biogeografice - panonică, continentală, stepică, alpină şi pontică - şi care adăposteşte pajişti de o biodiversitate remarcabilă, datorată în mare parte şi practicilor tradiţionale, cum ar fi cositul şi păstoritul.

un-miliard-ptr-munte_b

Potrivit comunicatului, pajiştile sunt ecosisteme care, evoluând în timp, sunt capabile să susţină şi să adăpostească numere impresionante de vieţuitoare, de la plante şi bacterii la fungi şi animale, dar în acelaşi timp sunt printre cele mai periclitate de pe planeta noastră.

"Conservarea pajiştilor este importantă atât pentru biodiversitate, cât şi pentru comunităţile care le gestionează şi care depind de aceste ecosisteme pentru subzistenţă. Micii fermieri din România gestionează pajişti, dintre care unele prezintă valoare naturală deosebită. Statisticile, în schimb, arată că ei cu greu pot face faţă presiunilor economice şi au nevoie de sprijin pentru a păstra această categorie de utilizare şi pentru a le menţine într-o stare de conservare favorabilă. Agricultura extensivă, bazată pe ferme mici care practică tehnici tradiţionale, joacă un rol deosebit de important în conservarea biodiversităţii şi a peisajului cultural rural. Iar în contextul actual european (de tranziţie spre noua Politică Agricolă Comună), dar mai ales naţional - al elaborării Planului Naţional Strategic 2023-2027, acum are mai multă relevanţă decât oricând ca România să-i sprijine mai bine pe agricultorii şi fermierii care-şi gestionează suprafeţele agricole într-o manieră sustenabilă", a precizat Grupul Milvus.

Pentru a familiariza publicul larg cu aceste habitate, în cadrul proiectului a fost creată o pagină web, în care se găsesc numeroase informaţii referitoare la tipurile de pajişti din lume sau din ţara noastră, habitate protejate, respectiv detalii de specialitate despre ecologia acestora.

De asemenea, a fost iniţiat un studiu sociologic în şapte judeţe - Arad, Bihor, Cluj, Covasna, Mureş, Satu-Mare şi Timiş, pentru a evalua cauzele care duc la pierderea pajiştilor, în cadrul căruia au fost înregistrate 36 de interviuri cu persoane care utilizează şi/sau administrează pajişti, dar şi cu reprezentanţi ai unor instituţii.

S-a verificat raportul unui studiu care viza suprafeţele acoperite de pajişti din România, prin tehnici de aerocartografie şi teledetecţie şi s-a pregătit documentaţia pentru un litigiu juridic cu privire la distrugerea ilegală a unei pajişti dintr-o arie protejată.

"Alte activităţi pe care le vom efectua până la sfârşitul proiectului, în 2024: evaluarea eficienţei actualelor pachete de agro-mediu disponibile în România. Aceste pachete reprezintă un tip de sprijin financiar pe care fermierii din statele membre ale UE îl pot primi dacă respectă anumite cerinţe cu rol în reducerea efectelor negative ale agriculturii asupra habitatelor şi a speciilor sălbatice din Europa; susţinerea unor seminarii de educaţie ecologică pentru studenţi (în cinci centre universitare), cu scopul de a sensibiliza tânăra generaţie şi de a-i mobiliza printr-un concurs prin care vor putea fi premiaţi pentru creaţii originale legate de pajişti; continuarea studiului sociologic (analiza datelor, elaborarea unui chestionar despre cauzele conversiei pajiştilor, aplicarea acestui unui eşantion de 1.000 de persoane şi evaluarea rezultatelor); watchdog şi monitorizare (documentarea cazurilor de distrugere a pajiştilor şi acţionarea în instanţă a entităţilor responsabile, întrucât, în momentul aderării la Uniunea Europeană, România s-a angajat să menţină suprafaţa totală ocupată cu pajişti)", mai precizează comunicatul Asociaţiei Grupul Milvus.

sursa: Agerpres

Vizualizat: 2814 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Carnea de vită produsă în România, apreciată!

Carnea de vită produsă în România, apreciată!

08 august 2022 - 08:12

La Moara Vlăsiei s-a desfășurat săptămâna trecută cea de-a doua ediție a celei mai mari manifestații din România, dedicate cărnii de vită. Romanian Beef Master 2022 a reunit cei mai pricepuți bucătari de vită din țară, stelați Michelin, reprezentanți oficiali din Guvernul României, geneticieni, specialiști în reproducția și creșterea bovinelor, chefi juniori și alți reprezentanți de vază ai sectorului gastronomic internațional.

Mesaj șeful APIA: Start de ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

Mesaj șeful APIA: Start de ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

08 august 2022 - 07:11

De astăzi, 8 august 2022, crescătorii de animale pot să solicite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) eliberarea adeverinței pentru contractarea unui credit garantat cu subvențiile APIA din zootehnie, ajutor național tranzitoriu și sprijin cuplat zootehnic, anunță directorul general APIA, Adrian Pintea, într-un mesaj postat pe Facebook.

Tone de carne expirată gata să fie servite turiștilor de pe litoral!

Tone de carne expirată gata să fie servite turiștilor de pe litoral!

07 august 2022 - 20:10

Descinderi ale mascaților la mai multe localuri din stațiunea Costinești. Aceștia au fost solicitați de inspectorii ANPC, care au fost împiedicați, aseară, să facă verificări. Ușile le-au fost închise în față de angajații localurilor. Când au reușit, în sfârșit, să intre, aceștia au găsit numeroase nereguli, cantități mari de carne expirată și alte alimente ieșite din termen de 2-3 ani, a precizat președintele ANPC, Horia Constantinescu, într-o intervenție la Digi24.

APIA OFICIAL: Cuantum subvenții APIA pe cap animal, tonă lapte! Eliberare adeverințe APIA pentru crescătorii de animale!

APIA OFICIAL: Cuantum subvenții APIA pe cap animal, tonă lapte! Eliberare adeverințe APIA pentru crescătorii de animale!

07 august 2022 - 14:48

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând de luni, 8.08.2022, eliberează adeverințe pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, care doresc să acceseze credite bancare, anunță APIA, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Comunicat APIA: Acordare plăți APIA în avans!

Comunicat APIA: Acordare plăți APIA în avans!

07 august 2022 - 14:34

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 16 octombrie 2022 va demara Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2022, anunță APIA, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Ministrul Daea ASTĂZI: Fermieri, verificați-vă conturile!

Ministrul Daea ASTĂZI: Fermieri, verificați-vă conturile!

05 august 2022 - 18:28

Ministrul Petre Daea îndeamnă legumicultorii din județele Arad, Bacău, Mehedinți și Călărași să își verifice conturile, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis acum Agroinfo.

Comunicat AFIR ASTĂZI: 15 milioane euro pentru fermieri, crescători animale!

Comunicat AFIR ASTĂZI: 15 milioane euro pentru fermieri, crescători animale!

05 august 2022 - 12:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sesiunea de depunere a solicitărilor de finanțare se va desfășura în perioada 9 august – 16 decembrie 2022.

Verificări APIA în ferme pentru plata subvențiilor APIA! Ce obligații au fermierii, crescătorii de animale?

Verificări APIA în ferme pentru plata subvențiilor APIA! Ce obligații au fermierii, crescătorii de animale?

05 august 2022 - 09:30

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează în perioada 11 iulie– 30 septembrie 2022 verificări în fermele care solicită subvențiile agricole pentru acest an. Sunt verificate fermele din eșantionul de control aferent Campaniei 2022. APIA Gorj explică într-un Buletin informativ procedura de control, obligațiile fermierilor, crescătorilor de animale.

Ministrul agriculturii: Să le dăm sprijin micilor fermieri!

Ministrul agriculturii: Să le dăm sprijin micilor fermieri!

04 august 2022 - 20:48

Ministrul agriculturii, Petre Daea, face apel la români să cumpere legume de la micii fermieri locali, pentru a-i sprijini acum mai mult decât oricând, în condițiile în care producțiile sunt mai slabe decât anii precedenți din cauza secetei.

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvențiile APIA virate mai devreme în conturile crescătorilor de animale!

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvențiile APIA virate mai devreme în conturile crescătorilor de animale!

04 august 2022 - 14:48

Anul acesta, pentru prima oară, perioada de reținere a animalelor în ferme se va încheia la data de 15 august 2022, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă, susținută la sediul Ministerului Agriculturii. Decizia aduce o serie de beneficii pentru crescătorii de animale, este convins ministrul agriculturii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

KRONE - expertul în furaje verzi!

KRONE - expertul în furaje verzi!

Imagini de excepție cu unele dintre cele mai bune mașini și utilaje Krone: #BiG M 450 #EasyCut F 400 CV Fold #EasyCut F 320 # EasyCut B 1000 #EasyCut B 1000 CV Collect #Vendro 420 #Vendro 820 #Vendro 1120 #Swadro TC 1250 #Swadro TC 1370 #BiG X 780 #BiG X 630 #TX 460 #ZX 470

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii