Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, marți seara, la Agro TV, că a trimis o scrisoare către comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, pentru eliminarea datei de referință pe baza căreia se plătesc subvențiile pentru bovine. Șeful MADR a spus că doar noi și bulgarii avem această problemă cu data istorică, doar în cele două țări se mai încasează subvenții pentru bovine care nu mai există, dar au existat la data istorică.
Cinci țări din Uniunea Europeană mai acordă ajutoarele naționale tranzitorii, România, Bulgaria, Ungaria, Cehia și Slovacia. Doar în două țări, România și Bulgaria, banii ajung la cei care au avut bovine la data istorică de 31 ianuarie 2013, iar acum nu mai au picior de animal, dar încasează în continuare subvențiile. Din acest motiv, spune șeful MADR, i-a fost dificil să-i convingă pe miniștrii agriculturii să susțină eliminarea datei de referință la bovine.
"Am făcut o scrisoare, mai mulți, 5 miniștri ai agriculturii care dăm ANT-uri, o scrisoare către comisar, prin mijlocirea celor de la Reprezentanța Comisiei Europene în România, în așa fel încât măcar această problemă, care e veche și care e neplăcută și deranjează, să o putem rezolva. Așteptăm răspunsul comisarului.
Noi am încercat când s-a discutat noul PNS (Plan Național Strategic) să punem pe tapet această problemă. Noi și Bulgaria eram singurele două țări care puneam problema datei istorice. Ungaria, Cehia și Slovacia care dau ANT nu aveau această problemă, pentru că numărul de animale și numărul de exploatații este stabil de ani de zile și nu se schimbă nimic. Acolo se preiau exploatațiile în întregime, nu se vând animale, și atunci, noul proprietar al exploatației beneficiază de ajutorul național tranzitoriu conform regulamentului, deci preia exploatația și cu bune și cu rele, cu pachetul de subvenții aferent.
Noi și bulgarii avem încă această problemă, această fluctuație mare a numărului de animale între limitele unui exercițiu bugetar, 2014-2020, și atunci la ultima negociere, abia am putut obține a doua zi în Parlamentul European ca să schimbăm data istorică, să fie 2018. Sigur că 2018 este mult mai apropiat de realitate, de 2021. Dar în 2027, la finalul noii politici agricole, iarăși va fi o diferență foarte mare. Și atunci, problema nu e rezolvată decât pe jumătate. Și atunci, ceilalți miniștri care nu au această problemă nu au vrut să voteze. Bulgaria s-a abținut, eu am votat împotrivă. Din 27 de voturi", a declarat ministrul Adrian Oros, marți, 27 aprilie 2021.