Cea mai populară subvenție de care beneficiază crescătorii de animale din România este ajutorul național tranzitoriu. Această subvenție se achită de la bugetul de stat pentru minim 3 capete de bovine. Data de referință pentru încasarea acestei subvenții și anul viitor, în 2022, rămâne 31 ianuarie 2013. A anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros.
Data de referință a creat multă nedreptate, excluzând de la plata subvenției APIA crescători care dețin cu adevărat vaci și dirijînd banii spre cei care au renunțat de mult timp la creșterea bovinelor, dar care, în virtutea faptului că au deținut vaci la data de 31 ianuarie 2013, au continuat și continuă să încaseze bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În intervențiile la Comisia Europeană, Parlamentul European, România nu a reușit să elimine această dată de referință. Ce s-a reușit este schimbarea datei de referință. Dar abia din 2023 de când noua politică agricolă comună își va intra pe deplin în drepturi. Astfel, noua dată de referință va fi iunie 2018. Unii dintre crescătorii de vaci au scris mesaje către Agroinfo în care ne spun că nu s-a rezolvat mare lucru cu această nouă dată de referință.
"Fantomele vacilor din 2013 sunt înlocuite cu fantomele vacilor din 2018", spun ei. În 2023, de când va fi valabilă noua dată de referință, vor fi, din nou, unii care au deținut vaci în 2018, le-au vândut sau le-au sacrificat între timp și vor încasa banii de la APIA. Îi vor încasa până-n anul 2027.
De preferat pentru adevărații crescători de bovine ar fi fost ca această dată de referință să fie actualizată în fiecare an, după o bază de date actualizată la zi, să se vadă cine deține vaci, cine nu mai are vaci.
"Am reamintit celor prezenți că plata ajutoarelor naționale tranzitorii (ANT) va continua în următorii doi ani de cerere conform regulilor pe care fermierii le cunosc, explicându-le acestora că noua dată de referință, respectiv 2018, se va aplica începând cu 2023", a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, după întâlnirea pe care a avut-o, în această săptămână, cu reprezentanții crescătorilor de vaci.
Ajutorul național tranzitoriu, sector carne, este plătit de APIA pentru un număr de minim de 3 vaci, iar ajutorul național tranzitoriu, sector lapte, pentru minim 3 tone de lapte comercializate.
Anul acesta, Ministerul Agriculturii a convenit cu reprezentanții crescătorilor de bovine să împartă bugetul destinat pentru plata ajutorului național tranzitoriu la bovine pentru anul 2020. Astfel, o parte mică din bani a revenit pentru plata ANT, iar partea substanțială, pentru plata a două scheme de ajutor Covid 19. Decizia a fost luată pentru a evita ca banii să ajungă la cei care nu mai au vaci, dar au avut în 2013. Deci, în scopul eludării datei de referință. Dar a stârnit multă revoltă în rândul crescătorilor de bovine care s-au trezit că încasează în contul ANT aferent anului 2020 sume de nimic, derizorii, 5 lei pe cap de vacă și 2 lei pe tona de lapte. Sigur, aceste sume vor fi completate de cele două ajutoare Covid 19, 142 de lei/cap de bovină și 232 lei/tona de lapte, dar cu toate acestea crescătorii nu ajung la sumele încasate anul trecut ca ajutoare naționale tranzitorii aferente anului de cerere 2019.
Vă reamintim că termenul limită de depunere la APIA a cererilor pentru ajutorul Covid 19 bovine este 19 august 2021. Plata se va face până la data de 31 decembrie 2021.