Ministerul Agriculturii a publicat luni, 7 noiembrie 2022, pe site-ul oficial, în dezbatere, proiectul Ordonanței de urgență care stabilește acordarea unui ajutor de 73 euro/bovină, maxim 250.000 euro/beneficiar, crescătorilor de bovine.
Ajutorul este acordat "în contextul în care majoritatea crescătorilor de animale au fost afectaţi în mod deosebit și de pandemia de COVID-19, impactul combinat al creșterii costurilor la energie, gaze și furaje este resimțit cel mai puternic de către sectorul creșterii animalelor, generând creșteri bruște ale costurilor de producție. În anumite cazuri, aceste creșteri ale costurilor pot pune sub semnul întrebării continuarea activității, ceea ce poate antrena un impact probabil asupra ocupării forței de muncă," se argumentează în proiectul Ordonanței.
Data de referință pentru obținerea acestui ajutor de stat este 31 iulie 2022.
Beneficiază de acest ajutor crescătorii de vaci care dețin minim 10 capete vaci adulte, cu vârsta maximă de 12 ani, inclusiv, la data de 31 iulie 2022. Excepție fac cei din zona montană care pot să obțină acest ajutor pentru un număr minim de 5 capete bovine. Dovada deținerii a minim 10 vaci adulte la data de 31 iulie 2022 se face cu "documentul emis de utilizatorul Sistemului national de identificare și înregistrare a animalelor – SNIIA din care rezultă efectivul de vaci adulte deținut la data de 31 iulie 2022 în exploatația/ile cu cod ANSVSA înscrisă/e în cerere și la data de 31 decembrie 2022," precizează Ordonanța.
De asemenea, crescătorii trebuie să facă dovada că au produs în ferme și valorificat lapte în perioada 1 august – 31 decembrie 2022. Documentele cu care crescătorii fac dovada comercializării laptelui sunt:
Copie de pe contractul încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni cu un prim-cumpărător, valabil în perioada 1 august – 31 decembrie 2022 însoţită, în funcție de forma de organizare, de copii de pe factură/facturi din care rezultă că fermierul a valorificat lapte în perioada 1 august – 31 decembrie 2022 (PJ/PFA/II/IF);
Copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 și valabil cel puțin până la data de 31 decembrie 2022, însoțită de copie de pe fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul persoană fizică, din care rezultă cantitatea de lapte valorificat în perioada 1 august – 31 decembrie 2022.
O altă obligație este să menţină cel puțin 75% din efectivul de vaci adulte pentru care au solicitat ajutorul de stat până la data de 31 decembrie 2022.
După aprobarea Ordonanței de urgență de către Guvern și publicarea acesteia în Monitorul Oficial, cererile se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), iar plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023, menționează proiectul Ordonanței de urgență.