Anul trecut, mulți dintre crescătorii de vaci au pierdut ajutorul Covid 19 pentru că aveau animalele trecute pe codul numeric personal, iar cererea unică era depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe întreprindere individuală II, de familie IF sau persoană fizică autorizată PFA.
Pentru ajutorul Covid 19 acordat anul acesta crescătorilor, Ministerul Agriculturii prevede în proiectul de Ordonanță de Urgență, publicat astăzi, și cazul în care beneficiarul este PFA, II, IF, iar animalele figurează în Registrul Național al Exploatațiilor pe CNP sau invers. Mare atenție la condiția pe care trebuie să o îndepliniți în aceste situații!
Data de referință pentru acordarea ajutorului Covid 19 pentru crescătorii de bovine este 31 ianuarie 2021. Concret, crescătorii vor lua ajutorul pentru animalele deținute la această dată. De asemenea, data este importantă și pentru cei care au animalele pe CNP.
Ajutorul Covid 19 acordat anul acesta crescătorilor de bovine este în valoare maximă de 225.000 euro/beneficiar. Banii se acordă crescătorilor care:
- dețin minim 3 capete de bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2021, la care se pot adăuga și bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2021, în exploatația cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE;
- să fi produs și valorificat lapte de vacă în luna ianuarie 2021;
- beneficiarul ajutorului de stat poate să fie diferit față de deținătorul animalelor la data de 31.01.2021 pentru următoarele cazuri, cu condiția ca data schimbării formei de organizare /radierii/ decesului să fie cuprinsă între 31.01.2021 și data depunerii cererii de solicitare ajutor de stat:
i. beneficiarul este PFA, II, IF iar animalele figurează în RNE la data de 31 ianuarie 2021 pe CNP reprezentant PFA, II, IF;
ii. beneficiarul persoana fizică (CNP reprezentant PFA/II/IF), iar animalele figurează în RNE la data 31 ianuarie 2021 pe CUI PFA/II/IF;
iii. beneficiarul este moștenitor, iar animalele figurează la data 31 ianuarie 2021 pe CNP decedat.
Alte condiții care trebuie îndeplinite de crescătorii de vaci:
- sa fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;
- să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 31 decembrie 2019, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului pănă la data de 31 decembrie 2019. DETALII AICI!