Moțiunea PNL prin care i se cerea demisia ministrului Agriculturii a fost respinsă cu 84 de voturi împotrivă, 43 pentru și 4 abțineri.
Liberalii nu s-au pregătit cu suficiente argumente, iar textul moțiunii părea scris de Costel Caraș, fermierul care intervine mereu pe la emisiunile de agricultură difuzate de televiziuni plângîndu-se de Legea piețelor.
Atunci când am văzut titlul, mă gândeam că am de-a face cu un pamflet. Uitându-mă mai atent pe textul moțiunii, am constatat că, probabil, în forma ei brută, a fost scrisă de domnul Costel Caraș și am argumente — se vorbește de sectorul laptelui. A fost o argumentație pe care dânsul o face mereu. (...) După aceea am văzut, cunoscându-l pe domnul Caraș, citindu-i memoriile, că a mai intervenit cineva în redactarea textului și mă gândeam că este mâna domnului Tudor Barbu. Ca atare, nu am avut de-a face cu o moțiune, ci cu o simulare de moțiune și cu o susținere a sectorului laptelui, pe care cu toții îl susținem. Dar atât a putut să ne ofere astăzi noul PNL, a afirmat Ilie Sârbu.
Adevărata moțiune am susținut-o în fața fermierilor prezenți la Conferința Națională LAPAR, unde am avut o discuție constructivă. Nu același lucru pot să spun despre opoziție, acolo unde problemele sunt tratate superficial, fără niciun fel de viziune, fără niciun fel de strategie. Asta arată și lipsa de specialiști în domeniul agricol a colegilor din opoziție. M-aș fi bucurat, într-adevăr, ca, în acel document, să fie o dezbatere, să atragă atenția asupra unui subiect extrem de important. Au ratat acest lucru, a declarat ministrul Agriculturii.
Daniel Constantin a prezentat în fața parlamentarilor tot ce a realizat Ministerul Agriculturii în ultimii trei ani și, mai ales, în ultimele zile dacă e să ne gândim la aprobarea PNDR 2014-2020 de către Comisia Europeană.
În textul moțiunii, liberalii l-au acuzat pe Daniel Constantin că a blocat subvențiile pentru că Ordinul ministrului Agriculturii cu criteriile de eligibilitate pentru schemele de plată a fost emis în aprilie și, la scurt timp, a fost modificat. Iar sistemul informatic al APIA nu este funcțional. Majoritatea legilor și a normelor în vigoare, care sunt obligatorii de respectat în activitatea agricolă, au fost elaborate și promovate, fie pe baza unor interese individuale sau de grup, fie pe baza intereselor angajaților instituțiilor statului, se susține în moțiune. Opoziția a mai criticat ANSVSA că protejează mafia și bolile din agricultură.