Adama
Agreena
AGRICOVER

Cum vă creșteți cu peste 100 euro subvenția APIA pe cap animal!

Publicat: 09 mai 2024 - 12:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de eco-scheme, subvenții suplimentare, care le pot crește subvenția APIA pe cap animal cu sume de minim 100 euro. Care sunt cerințele de acordare și documentele specifice schemelor pentru climă, mediu şi bunăstarea animalelor (eco-scheme în sectorul zootehnic)?

Cerințe de acordare și documente specifice schemelor pentru climă, mediu şi bunăstarea animalelor (eco-scheme în sectorul zootehnic)

În cadrul eco-schemelor din sectorul zootehnic, efectivele de animale trebuie să depăşească standardele obligatorii relevante privind bunăstarea animalelor aprobate prin normele sanitare veterinare.

Angajamentele asumate voluntar în cadrul eco-schemelor din sectorul zootehnic sunt angajamente anuale aferente activităţilor de creştere/îngrăşare desfăşurate în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie a anului de cerere.

Pentru eco-schema creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte (PD-07 din PS) efectivul eligibil este efectivul mediu realizat de vaci de lapte pentru care se asigură standardele obligatorii relevante privind bunăstarea animalelor superioare și cerințele specifice pentru anul de angajament.

Pentru primul an de aplicare a eco-schemei PD-08-măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, efectivul eligibil este efectivul pentru care se asigură standardele obligatorii relevante privind bunăstarea animalelor și cerințele specifice începând cu 1 ianuarie 2023 şi care este livrat după 30 iunie a anului de angajament. 

Începând cu anul de 2024, fermierii pot beneficia de încă o eco-schemă pentru sectorul zootehnic finanțată prin Planul Strategic 2023-2027, din Fondul european de garantare agricolă. Pentru a putea accesa intervenția PD-27, fermierii trebuie să asigure pentru bovinele din exploatație minim 6 ore/zi, timp de 120 zile/an de pășunat extensiv pe pajiști temporare sau permanente, cu o încărcătură de maxim 1UVM/ha.

ferma-vaci-utilaje_b

Cerințe generale
 beneficiarii eco-schemelor sunt fermieri activi, în înțelesul articolului 4 din Regulamentul (UE) nr. 2115/2021:
 beneficiarul deține o exploataţie de vaci de lapte adulte înregistrată cu cod ANSVSA în BND sau autorizată/înregistrată sanitar-veterinar, conform legislaţiei în vigoare;
 animalele deținute, conform art. 1 din Ordinului ANSVSA nr. 208/2022 privind aprobarea Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor şi renilor, sunt identificate și înregistrate BND;
 beneficiarul își asumă voluntar angajamentul anual de practici agricole benefice pentru climă, mediu și bunăstarea animalelor;
 beneficiarul respectă normele privind condiţionalitatea la nivelul întregii exploatații, în anul de angajament;
 beneficiarul respectă cerințele de bază relevante și minime, conform Directivei nr. 58/1998 privind protecția animalelor de fermă și Normei sanitare veterinare aprobată prin Ordinul nr. 10/2023.
 beneficiarul respectă cerințele specifice tipurilor de sprijin pentru eco-schemele solicitate, pe întreaga perioadă a angajamentului (01 ianuarie – 31 decembrie a anului de angajament).
 beneficiarul depune decontul anual/ semestrial, conform Anexei 1, însoțit de documentele specifice, conform listei din Anexa 1.4 la PD-07, PD-08 și/sau PD27;
 beneficiarul deține și actualizează evidențele specifice pentru fiecare exploatație cu cod ANSVSA solicitată în cadrul eco-schemei.

Cerințe de bază relevante (minime)
Conform Ordinului ANSVSA nr.10/2023 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare, ce stabilește standarde minime de bunăstare la vacile de lapte adulte (pentru PD-07), bunăstarea la tineretul bovin la îngrășat (pentru PD-08) și (pentru PD-27) bunăstarea bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate:
1. Animalele sunt îngrijite de un personal suficient de numeros care deține aptitudinile, cunoștințele și capacitățile profesionale adecvate.
2. Toate animalele deținute în sisteme de creștere, a căror bunăstare depinde de o îngrijire frecventă acordată de oameni sunt inspectate cel puțin o dată pe zi.
Animalele crescute sau deținute în alte sisteme sunt inspectate la intervale suficiente pentru a evita orice suferințe.
3. Animalele care nu sunt ținute în adăposturi sunt, după caz și în măsura posibilităților, protejate împotriva intemperiilor, a animalelor de pradă și a riscurilor pentru sănătatea lor.
4. Adăposturile sunt construite astfel încât sa permită animalelor să aibă acces la o zonă de odihnă confortabilă din punct de vedere fizic și termic, drenată și curățată corespunzător și care să permită tuturor animalelor să se odihnească în același timp. Pentru aceasta se utilizează materiale higroscopice prin aplicarea a 2kg/cap/zi.
5. Libertatea de mişcare a unui animal, în funcţie de specia căreia îi aparţine şi în conformitate cu experienţa dobândită şi cu cunoştinţele ştiinţifice, nu trebuie îngrădită astfel încât să i se cauzeze animalului suferinţe sau vătămări inutile

Angajamente și declarații
La depunerea cererii de plată, solicitantul își asumă voluntar, prin semnătură, angajamente și declarații anuale cu privire la:
- asigurarea cerințelor specifice de bunăstare ale animalelor pe toată durata anului de angajament (1 ianuarie – 31 decembrie);
- obligativitatea depunerii decontului justificativ anual (PD-07 și PD-27)/semestrial (PD-08), însoțit de documentele specifice;
- respectarea normelor privind condiţionalitatea în cadrul schemelor și intervențiilor acordate fermierilor la nivelul întregii exploatații.

 

Vizualizat: 4160 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

La mulți ani albinelor!

La mulți ani albinelor!

20 mai 2024 - 10:31

Ziua mondială a albinelor este marcată la 20 mai, în fiecare an, pentru a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate şi pentru a atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestora dar şi a altor polenizatoare. Data aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 - 13 septembrie 1773), considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.

Cu doar 3 vaci luați subvenția APIA de 230 euro/ha! Anunț făcut de un șef APIA!

Cu doar 3 vaci luați subvenția APIA de 230 euro/ha! Anunț făcut de un șef APIA!

20 mai 2024 - 09:43

Crescătorii de vaci beneficiază începând cu acest an de o nouă schemă de ajutor, este vorba de sprijinul pentru porumbul de siloz. Cei care cresc minim 3 vaci și fac o producție de 18 tone porumb la hectar pot încasa de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) noua subvenție de 230 euro/ha, a anunțat directorul executiv APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Șef APIA: Subvenții APIA la plată la început de iunie!

Șef APIA: Subvenții APIA la plată la început de iunie!

20 mai 2024 - 07:12

Fermierii așteaptă aceste plăți aferente anului de cerere 2023! La începutul lunii iunie intră la plată sprijinul cuplat vegetal, a anunțat directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Mesaj șef APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Mesaj șef APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

19 mai 2024 - 06:20

Foarte important pentru toți fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze anul acesta de subvențiile APIA pe hectar și cap animal. Mesajul este transmis de directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Șef APIA: Plata ANT cap animal, banii efectiv în conturile crescătorilor!

Șef APIA: Plata ANT cap animal, banii efectiv în conturile crescătorilor!

19 mai 2024 - 05:45

Crescătorii de vaci, oi/capre care încă așteaptă ajutoarele naționale tranzitorii aferente anului de cerere 2023 sunt anunțați că banii vor intra efectiv în conturi în zilele următoare. Anunțul a fost făcut de directorul executiv Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

În atenția crescătorilor de vaci! Cum recunoașteți semnele bolii care face ravagii în ferme!

În atenția crescătorilor de vaci! Cum recunoașteți semnele bolii care face ravagii în ferme!

17 mai 2024 - 11:56

Antraxul este o boală bacteriană contagioasă, cu potențial letal atât pentru animalele domestice, cât și pentru oamen, și reprezintă o amenințare serioasă în cadrul fermelor de creștere a bovinelor. Recunoașterea rapidă a simptomelor este esențială pentru intervenție și prevenirea răspândirii bolii.

Veste bună pentru micii fermieri, crescători de animale!

Veste bună pentru micii fermieri, crescători de animale!

16 mai 2024 - 18:41

Micii fermieri, crescători de animale au o soluție bună la îndemână pentru a-și vinde produsele din ferme, automatele. Cu această idee vine un fermier din județul Bihor, Jaroslav Zetocha.

Urgent! Se dau 200 euro/ha, termen limită 20 mai!

Urgent! Se dau 200 euro/ha, termen limită 20 mai!

16 mai 2024 - 16:08

Depuneți urgent cererile! Ajutorul de minimis pentru cartofi, în cuantum de 200 euro/ha, are termen limită 20 mai 2024, anunță Direcția pentru Agricultură Caraș Severin.

APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Sumă mai mare la plata subvenției APIA!

APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Sumă mai mare la plata subvenției APIA!

16 mai 2024 - 14:32

În ședința de Guvern din data de 16 mai 2024 s-a aprobat Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Decizie președinte Iohannis: Bani împărțiți fermierilor, crescătorilor animale!

Decizie președinte Iohannis: Bani împărțiți fermierilor, crescătorilor animale!

16 mai 2024 - 07:50

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de promulgare a legilor care stabilesc instituirea unor scheme de ajutor pentru fermieri şi agricultori, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, subvenţiile totale fiind de aproape 400 de milioane de euro, conform Agerpres.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

OROS susține inovația în agricultură!

OROS susține inovația în agricultură!

Headerele Oros pentru orice cultură, densitate şi genetică! Compania Soytek, reprezentant exclusiv în România al companiei americane Stine promovează un concept nou în cultura porumbului: un porumb de talie mică, semănat la o densitate mai mare şi în rânduri mai dese. Pentru a evidenţia beneficiile semănatului la densităţi mari cu genetică Stine, Soytek a înfiinţat mai multe platformele de dezvoltare în 2023 şi a achiziţionat un header Oros pentru porumb cu distanţa de 50cm între rânduri.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Beţie

Beţie
Azi dimineaţă m-a trezit nevastă-mea: Detalii