Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de eco-scheme, subvenții suplimentare, care le pot crește subvenția APIA pe cap animal cu sume de minim 100 euro. Care sunt cerințele de acordare și documentele specifice schemelor pentru climă, mediu şi bunăstarea animalelor (eco-scheme în sectorul zootehnic)?
Cerințe de acordare și documente specifice schemelor pentru climă, mediu şi bunăstarea animalelor (eco-scheme în sectorul zootehnic)
În cadrul eco-schemelor din sectorul zootehnic, efectivele de animale trebuie să depăşească standardele obligatorii relevante privind bunăstarea animalelor aprobate prin normele sanitare veterinare.
Angajamentele asumate voluntar în cadrul eco-schemelor din sectorul zootehnic sunt angajamente anuale aferente activităţilor de creştere/îngrăşare desfăşurate în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie a anului de cerere.
Pentru eco-schema creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte (PD-07 din PS) efectivul eligibil este efectivul mediu realizat de vaci de lapte pentru care se asigură standardele obligatorii relevante privind bunăstarea animalelor superioare și cerințele specifice pentru anul de angajament.
Pentru primul an de aplicare a eco-schemei PD-08-măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, efectivul eligibil este efectivul pentru care se asigură standardele obligatorii relevante privind bunăstarea animalelor și cerințele specifice începând cu 1 ianuarie 2023 şi care este livrat după 30 iunie a anului de angajament.
Începând cu anul de 2024, fermierii pot beneficia de încă o eco-schemă pentru sectorul zootehnic finanțată prin Planul Strategic 2023-2027, din Fondul european de garantare agricolă. Pentru a putea accesa intervenția PD-27, fermierii trebuie să asigure pentru bovinele din exploatație minim 6 ore/zi, timp de 120 zile/an de pășunat extensiv pe pajiști temporare sau permanente, cu o încărcătură de maxim 1UVM/ha.
Cerințe generale
beneficiarii eco-schemelor sunt fermieri activi, în înțelesul articolului 4 din Regulamentul (UE) nr. 2115/2021:
beneficiarul deține o exploataţie de vaci de lapte adulte înregistrată cu cod ANSVSA în BND sau autorizată/înregistrată sanitar-veterinar, conform legislaţiei în vigoare;
animalele deținute, conform art. 1 din Ordinului ANSVSA nr. 208/2022 privind aprobarea Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor şi renilor, sunt identificate și înregistrate BND;
beneficiarul își asumă voluntar angajamentul anual de practici agricole benefice pentru climă, mediu și bunăstarea animalelor;
beneficiarul respectă normele privind condiţionalitatea la nivelul întregii exploatații, în anul de angajament;
beneficiarul respectă cerințele de bază relevante și minime, conform Directivei nr. 58/1998 privind protecția animalelor de fermă și Normei sanitare veterinare aprobată prin Ordinul nr. 10/2023.
beneficiarul respectă cerințele specifice tipurilor de sprijin pentru eco-schemele solicitate, pe întreaga perioadă a angajamentului (01 ianuarie – 31 decembrie a anului de angajament).
beneficiarul depune decontul anual/ semestrial, conform Anexei 1, însoțit de documentele specifice, conform listei din Anexa 1.4 la PD-07, PD-08 și/sau PD27;
beneficiarul deține și actualizează evidențele specifice pentru fiecare exploatație cu cod ANSVSA solicitată în cadrul eco-schemei.
Cerințe de bază relevante (minime)
Conform Ordinului ANSVSA nr.10/2023 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare, ce stabilește standarde minime de bunăstare la vacile de lapte adulte (pentru PD-07), bunăstarea la tineretul bovin la îngrășat (pentru PD-08) și (pentru PD-27) bunăstarea bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate:
1. Animalele sunt îngrijite de un personal suficient de numeros care deține aptitudinile, cunoștințele și capacitățile profesionale adecvate.
2. Toate animalele deținute în sisteme de creștere, a căror bunăstare depinde de o îngrijire frecventă acordată de oameni sunt inspectate cel puțin o dată pe zi.
Animalele crescute sau deținute în alte sisteme sunt inspectate la intervale suficiente pentru a evita orice suferințe.
3. Animalele care nu sunt ținute în adăposturi sunt, după caz și în măsura posibilităților, protejate împotriva intemperiilor, a animalelor de pradă și a riscurilor pentru sănătatea lor.
4. Adăposturile sunt construite astfel încât sa permită animalelor să aibă acces la o zonă de odihnă confortabilă din punct de vedere fizic și termic, drenată și curățată corespunzător și care să permită tuturor animalelor să se odihnească în același timp. Pentru aceasta se utilizează materiale higroscopice prin aplicarea a 2kg/cap/zi.
5. Libertatea de mişcare a unui animal, în funcţie de specia căreia îi aparţine şi în conformitate cu experienţa dobândită şi cu cunoştinţele ştiinţifice, nu trebuie îngrădită astfel încât să i se cauzeze animalului suferinţe sau vătămări inutile
Angajamente și declarații
La depunerea cererii de plată, solicitantul își asumă voluntar, prin semnătură, angajamente și declarații anuale cu privire la:
- asigurarea cerințelor specifice de bunăstare ale animalelor pe toată durata anului de angajament (1 ianuarie – 31 decembrie);
- obligativitatea depunerii decontului justificativ anual (PD-07 și PD-27)/semestrial (PD-08), însoțit de documentele specifice;
- respectarea normelor privind condiţionalitatea în cadrul schemelor și intervențiilor acordate fermierilor la nivelul întregii exploatații.