Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Cum se face monitorizarea fermierilor, noul control plată subvenții APIA 2023! Explică șef Direcția Control APIA!

Publicat: 23 ianuarie 2023 - 09:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cristian Croitoriu, șef Serviciu Direcția Control pe Teren, APIA Central, le explică fermierilor, crescătorilor de animale cum se vor desfășura controalele anul acesta pentru plata subvențiilor APIA, aferente lui 2023. Noua verificare APIA, introdusă pentru prima oară în acest an, este monitorizarea fermierilor. 

"Gestionarea solicitărilor de sprijin, în vederea acordării plăților directe cât și a plăților pentru măsurile de dezvoltare rurală în cadrul Politicii Agricole Comune (2015-2020), presupune respectarea Regulamentelor care stau la baza punerii în aplicare a Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS) și include întregul flux de lucru al acordării ajutorului, începând cu primirea dosarelor de solicitări de sprijin, procesarea solicitărilor, prelucrarea datelor, realizarea de controale administrative şi controale pe teren, până la efectuarea plăţilor.

Pentru o corectă gestionare și o verificare eficientă a corectitudinii și caracterului complet al informațiilor furnizate în cererile de ajutor, cât și pentru a asigura respectarea criteriilor de eligibilitate și a altor obligații în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 809/2014 de stabilire a normelor de aplicare ale Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea,

APIA a decis să folosească pentru controlul cererilor de sprijin depuse de fermieri, atât controlul prin măsurători clasice cât și controlul prin teledetecție, în vederea acordării plăților conform legislației comunitare și naționale în vigoare.

Controlul clasic la fața locului este efectuat pe teren pentru verificarea măsurilor specifice/ condițiilor minime/ angajamentelor și/sau a standardelor de ecocondiționalitate.

Controlul prin teledetecție se realizează pe baza imaginilor satelitare de înaltă și foarte înaltă rezoluție (VHR și HR) și are la bază fotointerpretarea asistată pe calculator (CAPI
- Computer Aided Photo Interpretation). În procesul de fotointerpretare, ce are în vedere identificarea și digitizarea parcelelor realizată de fermieri în IPA –online, se determină suprafața fiecărei parcele ținând cont de limitele parcelelor vizibile pe imaginea satelitară din care au fost excluse suprafețele neeligibile intersectate cu schițele realizate de fermieri. Interacțiunea cu fermierii are loc între cele două fotointerpretări în cadrul acțiunii de follow-up de clarificare cu fermierii a rezultatelor controlului.

Zonele de control prin teledetecție au fost stabilite în baza factorilor de risc și au cuprins un număr de 28 site amplasate pe întreg teritoriul României. Selectarea dosarelor care se controlează prin teledetecție se face prin selecție aleatorie și prin analiză de risc, în conformitate cu prevederile documentului de lucru DSCG/2014/32 emis de DG AGRI.

colaj-termen-control_b

NOU! Având în vedere că modificarea Regulamentului nr. 809/2014, în sensul completării metodelor de control, clarifică principalii factori pentru introducerea abordării monitorizării ce are drept scop reducerea sarcinilor de control și utilizarea alertelor în combinație cu opțiunea de a corecta cererea de sprijin pentru a preveni eventualele neconformități, se disting 3 etape procedurale pentru asigurarea trecerii la acest tip de control:

Prima etapă pregătitoare prin care agențiile de plăți sunt îndrumate de către CE să introducă monitorizarea și implică armonizarea bazelor de date IACS și LPIS (IPA) ca precondiție stabilită în regulament cât și ale practicilor agricole ce pot fi procesate eficient prin analiză automată a datelor Sentinel în combinație cu dovezile suplimentare (imagini VHR, HR, vizite rapide în teren, etc). Această parte se bazează pe analiza automatizată a datelor disponibile existente atât în IACS cât și a imaginilor satelitare.

A doua etapă va aborda procesarea cererilor în cadrul schemelor sau măsurilor solicitate de fermieri și se bazează pe procesarea automata dar controlată a datelor Sentinel pe durata anului agricol, emițând alerte și verdicte de conformitate pe măsură ce datele devin disponibile. Această parte se bazează pe utilizarea cererii unice de plată în vederea ordonării exploatațiilor pe scheme de plată solicitate și pe tipuri de observații pentru a reduce astfel necesitatea procesării.

A treia etapă se referă la soluțiile pe care le oferă datele obţinute în timpul vizitelor rapide în teren (RFV-uri) sau prin transmiterea documentelor solicitate de APIA ca urmare a notificării fermierilor. Această etapă presupune realizarea fotografiilor cu geotag care vor fi stocate într-o bază de date ce va permite partajarea şi integrarea datelor alfanumerice şi vectoriale.

Având în vedere că, odată cu noua Politică Agricolă Comună (2023-2027), Sistemul Integrat de Administrare și Control va deveni Sistemul Integrat și va permite partajarea și integrarea datelor între bazele de date electronice (alfanumerice) și sistemele de informații geografice (vectoriale) se impune și în România utilizarea noilor tehnologii de imagistică pentru monitorizarea suprafețelor agricole. Aceasta înseamnă introducerea și utilizarea unui sistem de monitorizare a suprafețelor agricole în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1173/2022, prin utilizarea datelor furnizate de sateliții Sentinel din cadrul programului Copernicus în completarea controalelor clasice pe teren sau prin teledetecție și găsirea unor soluții avantajoase în ceea ce privește schemele de dezvoltare rurală și condiționalitatea pentru monitorizarea cerințelor în materie de mediu și climă.

Ținând cont de faptul că „teledetecţia” este tehnologia culegerii, prelucrării şi interpretării imaginilor satelitare prin care caracteristicile obiectelor analizate se pot identifica, măsura şi analiza de la distanță fără a intra în contact direct și că principala obligație, în cazul utilizării metodelor de control prin teledetecție, o reprezintă realizarea unei fotointerpretări a ortoimaginilor satelitare, dezvoltarea programului Copernicus și utilizarea imaginilor captate de sateliții Sentinel poate asigura reducerea sarcinii administrative la nivelul fiecărui Centru județean.

De fapt acest principiu va sta la baza controlului prin monitorizare CbM (Checks by Monitoring) ceea ce înseamnă o procedură de observare, de urmărire și de evaluare regulată și sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, angajamentelor sau altor obligații care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus sau al altor date cu valoare cel puțin echivalentă, astfel încât să se ajungă la o concluzie cu privire la eligibilitatea ajutorului sau a sprijinului solicitat.

Controlul prin monitorizare va fi implementat pentru toate parcelele monitorizabile pentru care se depun cereri de sprijin la nivelul întregii țări.

Astfel printr-un algoritm de inteligență artificială dezvoltat pe baza unei serii cronologice de imagini provenite de la sateliții Sentinel 1 și 2, în combinație cu informațiile conținute în declarațiile fermierilor, prin generarea de markeri relevanți și utilizarea de tehnici de „Machine Learning” se identifică categoria de folosință a terenului, tipul culturii agricole, stadiul lucrărilor minime efectuate: arat/însămânțat, data de răsărire, cosit /pășunat,
recoltat, suprafețe incendiate, suprafețe inundate, suprafețe care nu au utilizare agricolă în interiorul parcelelor de referință, etc.

Pentru fiecare parcelă agricolă rezultatele controlului prin monitorizare vor fi evaluate într-un sistem de tip semafor care generează informațiile minime necesare pentru a accepta/respinge conformitatea parcelelor agricole declarate de fermieri:
• Verde (Green) = parcelă evaluată și confirmată ca fiind conformă cu condițiile schemei/măsurilor de sprijin declarate.
• Galben (Yellow) = parcelă evaluată dar pentru care nu există dovezi suficiente pentru a confirma sau respinge schemei/măsurilor de sprijin declarate.
• Roșu (Red) = parcelă evaluată și confirmată ca fiind neconformă cu condițiile schemei/măsurilor de sprijin declarate.

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului nu corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț roșu sau galben și fac obiectul unei acțiunii de follow-up de clarificare cu fermierul și, dacă este cazul, a unei vizite pe teren realizate de către inspectorii APIA pentru efectuarea unor fotografii geoetichetate (fotografii digitale cu informații spațiale, temporare și/sau textuale suplimentare).

Față de cele prezentate mai sus și având în vedere responsabilitatea APIA privind Asigurarea unui sistem de control care să permită garantarea unei bune gestiuni financiare, considerăm că utilizarea noilor tehnologii de imagistică pentru monitorizarea suprafețelor agricole vor reduce sarcina administrativă, cu impact asupra fermierilor și a funcționarilor APIA, în conformitate cu reglementările europene aplicabile noului PAC (2023 - 2027)," a explicat Cristian Croitoriu, șef Serviciu Direcția Control pe Teren, APIA Central, APIAGRICULTURĂ.  

Vizualizat: 4013 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

31 ianuarie 2023 - 10:03

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

30 ianuarie 2023 - 19:12

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi care sunt crescătorii de bovine care se încadrează la noua subvenție din zootehnie de 100 euro/vaca de lapte/an. APIA explică pe înțelesul tuturor care sunt condițiile pentru obținerea acestor bani.

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

30 ianuarie 2023 - 18:44

A fost confirmat al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea, localizată tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. ANSVSA verifică toate exploatațiile de păsări și avertizează că nicio pasăre de curte sau animal nu iese din exploatație fără autorizare veterinară. 

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

30 ianuarie 2023 - 18:21

Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

30 ianuarie 2023 - 09:23

Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial Hotărârea pentru completarea art.19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

30 ianuarie 2023 - 08:48

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, va participa astăzi, 30 ianuarie 2023, la prima reuniune a Consiliului AgriFish din anul 2023, anunță un comunicat MADR, transmis acum Agroinfo. 

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

30 ianuarie 2023 - 08:28

Sperăm să fie prețul măcar acceptabil, să ne scoatem și noi cheltuielile, spune crescătorul de ovine Nicolae Vaidianu din Gorj, pentru PRO TV, care adaugă că prețul depinde mult de piața arabă însă și pe piața internă prețul corect este între 20 de lei/kg în viu și 40 de lei/kg tranșat. 

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

29 ianuarie 2023 - 19:53

"Săptămâna aceasta am continuat autorizarea la plată a fermierilor. Astfel, un număr de 1.644 de fermieri vor avea în conturi suma de 15,08 milioane de euro, sumă autorizată în perioada 25-27 ianuarie 2023," a anunțat Adrian Pintea, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

28 ianuarie 2023 - 07:54

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că fermierii beneficiază în acest an de o plată suplimentară de 85,50 euro/ha. Care sunt condițiile pentru obținerea banilor? Vă explică APIA.

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

28 ianuarie 2023 - 07:16

Tot mai mulți fermieri, crescători de animale ne întreabă în fiecare zi când vor primi plățile compensatorii din cadrul Măsurii 10 agro-mediu și climă, aferente anului 2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde fermierilor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii