Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Cum se face monitorizarea fermierilor, noul control plată subvenții APIA 2023! Explică șef Direcția Control APIA!

Publicat: 23 ianuarie 2023 - 09:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cristian Croitoriu, șef Serviciu Direcția Control pe Teren, APIA Central, le explică fermierilor, crescătorilor de animale cum se vor desfășura controalele anul acesta pentru plata subvențiilor APIA, aferente lui 2023. Noua verificare APIA, introdusă pentru prima oară în acest an, este monitorizarea fermierilor. 

"Gestionarea solicitărilor de sprijin, în vederea acordării plăților directe cât și a plăților pentru măsurile de dezvoltare rurală în cadrul Politicii Agricole Comune (2015-2020), presupune respectarea Regulamentelor care stau la baza punerii în aplicare a Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS) și include întregul flux de lucru al acordării ajutorului, începând cu primirea dosarelor de solicitări de sprijin, procesarea solicitărilor, prelucrarea datelor, realizarea de controale administrative şi controale pe teren, până la efectuarea plăţilor.

Pentru o corectă gestionare și o verificare eficientă a corectitudinii și caracterului complet al informațiilor furnizate în cererile de ajutor, cât și pentru a asigura respectarea criteriilor de eligibilitate și a altor obligații în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 809/2014 de stabilire a normelor de aplicare ale Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea,

APIA a decis să folosească pentru controlul cererilor de sprijin depuse de fermieri, atât controlul prin măsurători clasice cât și controlul prin teledetecție, în vederea acordării plăților conform legislației comunitare și naționale în vigoare.

Controlul clasic la fața locului este efectuat pe teren pentru verificarea măsurilor specifice/ condițiilor minime/ angajamentelor și/sau a standardelor de ecocondiționalitate.

Controlul prin teledetecție se realizează pe baza imaginilor satelitare de înaltă și foarte înaltă rezoluție (VHR și HR) și are la bază fotointerpretarea asistată pe calculator (CAPI
- Computer Aided Photo Interpretation). În procesul de fotointerpretare, ce are în vedere identificarea și digitizarea parcelelor realizată de fermieri în IPA –online, se determină suprafața fiecărei parcele ținând cont de limitele parcelelor vizibile pe imaginea satelitară din care au fost excluse suprafețele neeligibile intersectate cu schițele realizate de fermieri. Interacțiunea cu fermierii are loc între cele două fotointerpretări în cadrul acțiunii de follow-up de clarificare cu fermierii a rezultatelor controlului.

Zonele de control prin teledetecție au fost stabilite în baza factorilor de risc și au cuprins un număr de 28 site amplasate pe întreg teritoriul României. Selectarea dosarelor care se controlează prin teledetecție se face prin selecție aleatorie și prin analiză de risc, în conformitate cu prevederile documentului de lucru DSCG/2014/32 emis de DG AGRI.

colaj-termen-control_b

NOU! Având în vedere că modificarea Regulamentului nr. 809/2014, în sensul completării metodelor de control, clarifică principalii factori pentru introducerea abordării monitorizării ce are drept scop reducerea sarcinilor de control și utilizarea alertelor în combinație cu opțiunea de a corecta cererea de sprijin pentru a preveni eventualele neconformități, se disting 3 etape procedurale pentru asigurarea trecerii la acest tip de control:

Prima etapă pregătitoare prin care agențiile de plăți sunt îndrumate de către CE să introducă monitorizarea și implică armonizarea bazelor de date IACS și LPIS (IPA) ca precondiție stabilită în regulament cât și ale practicilor agricole ce pot fi procesate eficient prin analiză automată a datelor Sentinel în combinație cu dovezile suplimentare (imagini VHR, HR, vizite rapide în teren, etc). Această parte se bazează pe analiza automatizată a datelor disponibile existente atât în IACS cât și a imaginilor satelitare.

A doua etapă va aborda procesarea cererilor în cadrul schemelor sau măsurilor solicitate de fermieri și se bazează pe procesarea automata dar controlată a datelor Sentinel pe durata anului agricol, emițând alerte și verdicte de conformitate pe măsură ce datele devin disponibile. Această parte se bazează pe utilizarea cererii unice de plată în vederea ordonării exploatațiilor pe scheme de plată solicitate și pe tipuri de observații pentru a reduce astfel necesitatea procesării.

A treia etapă se referă la soluțiile pe care le oferă datele obţinute în timpul vizitelor rapide în teren (RFV-uri) sau prin transmiterea documentelor solicitate de APIA ca urmare a notificării fermierilor. Această etapă presupune realizarea fotografiilor cu geotag care vor fi stocate într-o bază de date ce va permite partajarea şi integrarea datelor alfanumerice şi vectoriale.

Având în vedere că, odată cu noua Politică Agricolă Comună (2023-2027), Sistemul Integrat de Administrare și Control va deveni Sistemul Integrat și va permite partajarea și integrarea datelor între bazele de date electronice (alfanumerice) și sistemele de informații geografice (vectoriale) se impune și în România utilizarea noilor tehnologii de imagistică pentru monitorizarea suprafețelor agricole. Aceasta înseamnă introducerea și utilizarea unui sistem de monitorizare a suprafețelor agricole în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1173/2022, prin utilizarea datelor furnizate de sateliții Sentinel din cadrul programului Copernicus în completarea controalelor clasice pe teren sau prin teledetecție și găsirea unor soluții avantajoase în ceea ce privește schemele de dezvoltare rurală și condiționalitatea pentru monitorizarea cerințelor în materie de mediu și climă.

Ținând cont de faptul că „teledetecţia” este tehnologia culegerii, prelucrării şi interpretării imaginilor satelitare prin care caracteristicile obiectelor analizate se pot identifica, măsura şi analiza de la distanță fără a intra în contact direct și că principala obligație, în cazul utilizării metodelor de control prin teledetecție, o reprezintă realizarea unei fotointerpretări a ortoimaginilor satelitare, dezvoltarea programului Copernicus și utilizarea imaginilor captate de sateliții Sentinel poate asigura reducerea sarcinii administrative la nivelul fiecărui Centru județean.

De fapt acest principiu va sta la baza controlului prin monitorizare CbM (Checks by Monitoring) ceea ce înseamnă o procedură de observare, de urmărire și de evaluare regulată și sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, angajamentelor sau altor obligații care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus sau al altor date cu valoare cel puțin echivalentă, astfel încât să se ajungă la o concluzie cu privire la eligibilitatea ajutorului sau a sprijinului solicitat.

Controlul prin monitorizare va fi implementat pentru toate parcelele monitorizabile pentru care se depun cereri de sprijin la nivelul întregii țări.

Astfel printr-un algoritm de inteligență artificială dezvoltat pe baza unei serii cronologice de imagini provenite de la sateliții Sentinel 1 și 2, în combinație cu informațiile conținute în declarațiile fermierilor, prin generarea de markeri relevanți și utilizarea de tehnici de „Machine Learning” se identifică categoria de folosință a terenului, tipul culturii agricole, stadiul lucrărilor minime efectuate: arat/însămânțat, data de răsărire, cosit /pășunat,
recoltat, suprafețe incendiate, suprafețe inundate, suprafețe care nu au utilizare agricolă în interiorul parcelelor de referință, etc.

Pentru fiecare parcelă agricolă rezultatele controlului prin monitorizare vor fi evaluate într-un sistem de tip semafor care generează informațiile minime necesare pentru a accepta/respinge conformitatea parcelelor agricole declarate de fermieri:
• Verde (Green) = parcelă evaluată și confirmată ca fiind conformă cu condițiile schemei/măsurilor de sprijin declarate.
• Galben (Yellow) = parcelă evaluată dar pentru care nu există dovezi suficiente pentru a confirma sau respinge schemei/măsurilor de sprijin declarate.
• Roșu (Red) = parcelă evaluată și confirmată ca fiind neconformă cu condițiile schemei/măsurilor de sprijin declarate.

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului nu corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț roșu sau galben și fac obiectul unei acțiunii de follow-up de clarificare cu fermierul și, dacă este cazul, a unei vizite pe teren realizate de către inspectorii APIA pentru efectuarea unor fotografii geoetichetate (fotografii digitale cu informații spațiale, temporare și/sau textuale suplimentare).

Față de cele prezentate mai sus și având în vedere responsabilitatea APIA privind Asigurarea unui sistem de control care să permită garantarea unei bune gestiuni financiare, considerăm că utilizarea noilor tehnologii de imagistică pentru monitorizarea suprafețelor agricole vor reduce sarcina administrativă, cu impact asupra fermierilor și a funcționarilor APIA, în conformitate cu reglementările europene aplicabile noului PAC (2023 - 2027)," a explicat Cristian Croitoriu, șef Serviciu Direcția Control pe Teren, APIA Central, APIAGRICULTURĂ.  

Vizualizat: 6435 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

04 decembrie 2023 - 17:38

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 15 decembrie 2023 inclusiv, se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024, cereri avizate de către ANZ.

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

04 decembrie 2023 - 16:47

Ministerul Agriculturii a postat astăzi, 4 decembrie,  pe site-ul www.madr.ro, secțiunea „Transparență decizională”, proiectul de Hotărâre pentru modificarea HG nr.393/2023 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de usturoi", precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2023.

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

04 decembrie 2023 - 16:05

Fermierii, crescătorii de animale care sunt persoane fizice beneficiază anul viitor de ajutorul de stat APIA acordat prin reducerea accizei la motorina folosită în agricultură. Ce condiție trebuie să îndeplinească aceștia în 2024 ca să ia subvenția APIA la motorină?

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

04 decembrie 2023 - 15:34

Vechi crescător de vaci din Șicula, județul Arad, Aurel Nieș, îi dă o replică usturătoare ministrului agriculturii, Florin Barbu, prin intermediul Agroinfo.

Anunț APIA ajutor de stat! Beneficiari, condiții, cerere!

Anunț APIA ajutor de stat! Beneficiari, condiții, cerere!

04 decembrie 2023 - 10:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat Ghidul solicitantului ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, pentru anul 2024. Atenție, termenul de depunere a cererilor de acord este 31 decembrie 2023. 

Dragă APIA, nu am primit subvențiile și e urgent că nu mai avem nutreț la animale!

Dragă APIA, nu am primit subvențiile și e urgent că nu mai avem nutreț la animale!

04 decembrie 2023 - 09:05

Mesajele disperate, rugătoare sau pline de furie ale fermierilor, crescătorilor de animale către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) curg pe rețelele de socializare sugerînd că anul acesta plățile către fermieri s-au cam împotmolit.

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

03 decembrie 2023 - 19:18

Ministrul agriculturii a declarat la târgul Poftim, din România, ținut la acest sfârșit de săptămână, că este pentru păstrarea tradițiilor românești și protejarea gospodăriei țărănești. 

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

03 decembrie 2023 - 07:36

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de luni, 4 decembrie 2023, tranșa a doua de plată a subvențiilor APIA aferente acestui an, plata finală al cărui termen limită este 30 iunie 2024. Plățile directe care sunt pe lista APIA și suma pe hectar și cap animal pentru această tranșă de plată.

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

03 decembrie 2023 - 06:40

Anunțul făcut sâmbătă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, legat de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești. Ce spune șeful de la Agricultură?

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii