Adama
Agreena
AGRICOVER

Cum se face monitorizarea fermierilor, noul control plată subvenții APIA 2023! Explică șef Direcția Control APIA!

Publicat: 23 ianuarie 2023 - 09:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cristian Croitoriu, șef Serviciu Direcția Control pe Teren, APIA Central, le explică fermierilor, crescătorilor de animale cum se vor desfășura controalele anul acesta pentru plata subvențiilor APIA, aferente lui 2023. Noua verificare APIA, introdusă pentru prima oară în acest an, este monitorizarea fermierilor. 

"Gestionarea solicitărilor de sprijin, în vederea acordării plăților directe cât și a plăților pentru măsurile de dezvoltare rurală în cadrul Politicii Agricole Comune (2015-2020), presupune respectarea Regulamentelor care stau la baza punerii în aplicare a Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS) și include întregul flux de lucru al acordării ajutorului, începând cu primirea dosarelor de solicitări de sprijin, procesarea solicitărilor, prelucrarea datelor, realizarea de controale administrative şi controale pe teren, până la efectuarea plăţilor.

Pentru o corectă gestionare și o verificare eficientă a corectitudinii și caracterului complet al informațiilor furnizate în cererile de ajutor, cât și pentru a asigura respectarea criteriilor de eligibilitate și a altor obligații în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 809/2014 de stabilire a normelor de aplicare ale Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea,

APIA a decis să folosească pentru controlul cererilor de sprijin depuse de fermieri, atât controlul prin măsurători clasice cât și controlul prin teledetecție, în vederea acordării plăților conform legislației comunitare și naționale în vigoare.

Controlul clasic la fața locului este efectuat pe teren pentru verificarea măsurilor specifice/ condițiilor minime/ angajamentelor și/sau a standardelor de ecocondiționalitate.

Controlul prin teledetecție se realizează pe baza imaginilor satelitare de înaltă și foarte înaltă rezoluție (VHR și HR) și are la bază fotointerpretarea asistată pe calculator (CAPI
- Computer Aided Photo Interpretation). În procesul de fotointerpretare, ce are în vedere identificarea și digitizarea parcelelor realizată de fermieri în IPA –online, se determină suprafața fiecărei parcele ținând cont de limitele parcelelor vizibile pe imaginea satelitară din care au fost excluse suprafețele neeligibile intersectate cu schițele realizate de fermieri. Interacțiunea cu fermierii are loc între cele două fotointerpretări în cadrul acțiunii de follow-up de clarificare cu fermierii a rezultatelor controlului.

Zonele de control prin teledetecție au fost stabilite în baza factorilor de risc și au cuprins un număr de 28 site amplasate pe întreg teritoriul României. Selectarea dosarelor care se controlează prin teledetecție se face prin selecție aleatorie și prin analiză de risc, în conformitate cu prevederile documentului de lucru DSCG/2014/32 emis de DG AGRI.

colaj-termen-control_b

NOU! Având în vedere că modificarea Regulamentului nr. 809/2014, în sensul completării metodelor de control, clarifică principalii factori pentru introducerea abordării monitorizării ce are drept scop reducerea sarcinilor de control și utilizarea alertelor în combinație cu opțiunea de a corecta cererea de sprijin pentru a preveni eventualele neconformități, se disting 3 etape procedurale pentru asigurarea trecerii la acest tip de control:

Prima etapă pregătitoare prin care agențiile de plăți sunt îndrumate de către CE să introducă monitorizarea și implică armonizarea bazelor de date IACS și LPIS (IPA) ca precondiție stabilită în regulament cât și ale practicilor agricole ce pot fi procesate eficient prin analiză automată a datelor Sentinel în combinație cu dovezile suplimentare (imagini VHR, HR, vizite rapide în teren, etc). Această parte se bazează pe analiza automatizată a datelor disponibile existente atât în IACS cât și a imaginilor satelitare.

A doua etapă va aborda procesarea cererilor în cadrul schemelor sau măsurilor solicitate de fermieri și se bazează pe procesarea automata dar controlată a datelor Sentinel pe durata anului agricol, emițând alerte și verdicte de conformitate pe măsură ce datele devin disponibile. Această parte se bazează pe utilizarea cererii unice de plată în vederea ordonării exploatațiilor pe scheme de plată solicitate și pe tipuri de observații pentru a reduce astfel necesitatea procesării.

A treia etapă se referă la soluțiile pe care le oferă datele obţinute în timpul vizitelor rapide în teren (RFV-uri) sau prin transmiterea documentelor solicitate de APIA ca urmare a notificării fermierilor. Această etapă presupune realizarea fotografiilor cu geotag care vor fi stocate într-o bază de date ce va permite partajarea şi integrarea datelor alfanumerice şi vectoriale.

Având în vedere că, odată cu noua Politică Agricolă Comună (2023-2027), Sistemul Integrat de Administrare și Control va deveni Sistemul Integrat și va permite partajarea și integrarea datelor între bazele de date electronice (alfanumerice) și sistemele de informații geografice (vectoriale) se impune și în România utilizarea noilor tehnologii de imagistică pentru monitorizarea suprafețelor agricole. Aceasta înseamnă introducerea și utilizarea unui sistem de monitorizare a suprafețelor agricole în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1173/2022, prin utilizarea datelor furnizate de sateliții Sentinel din cadrul programului Copernicus în completarea controalelor clasice pe teren sau prin teledetecție și găsirea unor soluții avantajoase în ceea ce privește schemele de dezvoltare rurală și condiționalitatea pentru monitorizarea cerințelor în materie de mediu și climă.

Ținând cont de faptul că „teledetecţia” este tehnologia culegerii, prelucrării şi interpretării imaginilor satelitare prin care caracteristicile obiectelor analizate se pot identifica, măsura şi analiza de la distanță fără a intra în contact direct și că principala obligație, în cazul utilizării metodelor de control prin teledetecție, o reprezintă realizarea unei fotointerpretări a ortoimaginilor satelitare, dezvoltarea programului Copernicus și utilizarea imaginilor captate de sateliții Sentinel poate asigura reducerea sarcinii administrative la nivelul fiecărui Centru județean.

De fapt acest principiu va sta la baza controlului prin monitorizare CbM (Checks by Monitoring) ceea ce înseamnă o procedură de observare, de urmărire și de evaluare regulată și sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, angajamentelor sau altor obligații care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus sau al altor date cu valoare cel puțin echivalentă, astfel încât să se ajungă la o concluzie cu privire la eligibilitatea ajutorului sau a sprijinului solicitat.

Controlul prin monitorizare va fi implementat pentru toate parcelele monitorizabile pentru care se depun cereri de sprijin la nivelul întregii țări.

Astfel printr-un algoritm de inteligență artificială dezvoltat pe baza unei serii cronologice de imagini provenite de la sateliții Sentinel 1 și 2, în combinație cu informațiile conținute în declarațiile fermierilor, prin generarea de markeri relevanți și utilizarea de tehnici de „Machine Learning” se identifică categoria de folosință a terenului, tipul culturii agricole, stadiul lucrărilor minime efectuate: arat/însămânțat, data de răsărire, cosit /pășunat,
recoltat, suprafețe incendiate, suprafețe inundate, suprafețe care nu au utilizare agricolă în interiorul parcelelor de referință, etc.

Pentru fiecare parcelă agricolă rezultatele controlului prin monitorizare vor fi evaluate într-un sistem de tip semafor care generează informațiile minime necesare pentru a accepta/respinge conformitatea parcelelor agricole declarate de fermieri:
• Verde (Green) = parcelă evaluată și confirmată ca fiind conformă cu condițiile schemei/măsurilor de sprijin declarate.
• Galben (Yellow) = parcelă evaluată dar pentru care nu există dovezi suficiente pentru a confirma sau respinge schemei/măsurilor de sprijin declarate.
• Roșu (Red) = parcelă evaluată și confirmată ca fiind neconformă cu condițiile schemei/măsurilor de sprijin declarate.

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului nu corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț roșu sau galben și fac obiectul unei acțiunii de follow-up de clarificare cu fermierul și, dacă este cazul, a unei vizite pe teren realizate de către inspectorii APIA pentru efectuarea unor fotografii geoetichetate (fotografii digitale cu informații spațiale, temporare și/sau textuale suplimentare).

Față de cele prezentate mai sus și având în vedere responsabilitatea APIA privind Asigurarea unui sistem de control care să permită garantarea unei bune gestiuni financiare, considerăm că utilizarea noilor tehnologii de imagistică pentru monitorizarea suprafețelor agricole vor reduce sarcina administrativă, cu impact asupra fermierilor și a funcționarilor APIA, în conformitate cu reglementările europene aplicabile noului PAC (2023 - 2027)," a explicat Cristian Croitoriu, șef Serviciu Direcția Control pe Teren, APIA Central, APIAGRICULTURĂ.  

Vizualizat: 7215 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Premier în Cehia, fermier în România!

Premier în Cehia, fermier în România!

22 iulie 2024 - 21:34

Andrej Babiš, fost premier ceh, a captat atenţia publică în a doua parte a anului 2023, când a preluat pachetul majoritar de acţiuni (65%) al comerciantului de cereale East Grain din judeţul Cluj. Şi, tot în acelaşi an, a devenit, prin Agrofert, conglomeratul său de afaceri, unicul acţionar al distribuitorului de îngrăşăminte LAT Nitrogen Romania.

Autorizație temporară pentru neonicotinoide!

Autorizație temporară pentru neonicotinoide!

22 iulie 2024 - 21:10

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă.

Video! Scandal mare în oieritul din România! Exportul de ovine blocat?!

Video! Scandal mare în oieritul din România! Exportul de ovine blocat?!

22 iulie 2024 - 07:51

Oieritul din România e pus pe jar în urma anunțului făcut de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) despre identificarea unui focar de pestă a micilor rumegătoare. Crescătorii de ovine sunt revoltați și vor să protesteze la București. Pe lângă gazarea a mii de miei, făcută deja de ANSVSA, vestea vine și cu blocarea exportului de ovine vii, deci pierderi uriașe pentru crescători.

MADR lămuriri privind verificările făcute la fermieri!

MADR lămuriri privind verificările făcute la fermieri!

22 iulie 2024 - 06:13

Având în vedere apariția în spațiul public a unor informații legate de modul în care se efectuează controalele pentru determinarea reziduurilor de pesticide în legume si fructe, MADR face următoarele precizări:

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

20 iulie 2024 - 08:54

Comisia Europeană aprobă suplimentarea bugetului și modificarea unei scheme de ajutor de stat din România pentru sprijinirea micilor fermieri, producători de tomate și usturoi, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

20 iulie 2024 - 07:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 15 – 18.07.2024, plăți în suma totală de 60.916.552,77 lei (12.293.703,23 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), cofinantare din FEGA (BN2), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

19 iulie 2024 - 08:50

Crescătorii de animale pot câștiga bani din pășuni, pe lângă subvenția APIA pe hectarul de pășune, dacă utilizează pășunea în sistem dual. Adică, pentru pășunat animale, dar o parte pentru activități de producere a energiei electrice. Se modifică legea, Ministerul Agriculturii a postat joi, pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern.

Fraudă uriașă din subvenții pentru sere fantomă!

Fraudă uriașă din subvenții pentru sere fantomă!

18 iulie 2024 - 20:52

Filiala din Bucureşti a Parchetului European (EPPO) a iniţiat săptămâna trecută o acţiune penală împotriva unei persoane acuzate că a obţinut ilegal aproape 2 milioane EUR din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) spunând că vrea să construiască sere pentru căpşuni şi salată în comuna Bălanu din judeţul Giurgiu, informează un comunicat EPPO.

AFIR: Bani virați ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

AFIR: Bani virați ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

18 iulie 2024 - 19:09

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2024 beneficiarilor Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) 360,9 milioane de euro (360.890.428,72 €). Din valoarea achitată, 308,7 milioane reprezintă contribuția Comisiei Europene, iar diferența de 52,2 milioane de euro provine de la Bugetul Național.

Crescător de vaci: De doi ani merg pe pierdere chiar dacă vând vacile la export!

Crescător de vaci: De doi ani merg pe pierdere chiar dacă vând vacile la export!

18 iulie 2024 - 14:32

Un crescător de vaci din comuna Săulești, județul Gorj, vrea să renunțe la ferma de vaci. De doi ani merge în pierdere, spun crescătorul, chiar dacă vacile le vinde la export. Crescătorul a fost nevoit să caute forță de muncă tocmai în Nepal. Fermierul și-a deschis, în paralel, o altă afacere.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Recoltăm grâu cu NEXAT în ferma MAXAGRO // wheat harvest

Recoltăm grâu cu NEXAT în ferma MAXAGRO // wheat harvest

Recoltăm grâu cu NEXAT în ferma MAXAGRO // wheat harvest

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii