Crescătorii de vaci de lapte beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară PD-07 Bunăstarea vacilor de lapte. Sistemul de sancțiuni pentru eco-schema în sectorul zootehnic - Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte, intervenția PD-07 din PS 2023-2027 este inclus în Ordinul MADR 278/2024 publicat în Monitorul Oficial în data de 10 iulie 2024. Cum se calculează suma pe care o vor primi crescătorii?
Baza de calcul pentru eco-schemele în sectorul zootehnic, este următoarea:
a) sprijinul nu se acordă pentru un efectiv mai mare decât efectivul de animale estimat de beneficiar în cererea de plată pentru fiecare exploatație cu cod ANSVSA în BND sau autorizată/ înregistrată sanitar- veterinar, conform legislației în vigoare, pe perioada unui an de angajament;
b) dacă efectivul de animale estimat în cererea de plată depășește efectivul de animale solicitat în decontul anual, nu se aplică nici o sancțiune, iar valoarea sprijinului se calculează la efectivul anual solicitat în deconturile justificative;
c) Efectivul anual eligibil la plată reprezintă baza de calcul pentru stabilirea sumei de plată fără penalizări (valoare fără reduceri/sancțiuni) exprimată în euro/lei.
d) Efectivul anual eligibil la plată reprezintă pentru categoria vaci de lapte (eco-schema PD-07) efectivul mediu eligibil la plată determinat din decontul anual pentru fiecare exploatație cu cod ANSVSA în BND sau autorizată/înregistrată sanitar-veterinar, pe perioada unui an de angajament. Efectivul anual eligibil la plată determinat în baza documentelor justificative depuse, nu poate fi mai mare decât efectivul solicitat în decontul respectiv.
e) Suma eligibilă la plată finală, exprimată în euro/lei, se stabilește după aplicarea tuturor reducerilor și sancțiunilor (dacă este cazul).
f) Efectivul eligibil reprezintă efectivul solicitat în decontul anual, conform documentelor sau efectiv mediu din care s-au scăzut efectivele neeligibile, din decontul anual.
Efectiv eligibil = efectiv eligibil conform documentelor - efectiv neeligibil
În categoria de efectiv neeligibile se încadrează animalele care nu corespund categoriei de animal pentru care se acordă sprijinul, animalele sacrificate de necesitate și mortalitățile;
g) Beneficiază de plată compensatorie aferentă eco-schemei sector zootehnic efectivul de animale aflat sub angajament și crescut în exploatații cu cod ANSVSA în BND sau care sunt autorizate/înregistrate sanitar-veterinar conform legislației în vigoare.
h) În categoria de efectiv neeligibil se încadrează animalele care fac obiectul deconturilor depuse pentru PD-27 în același an de angajament.
Calcularea sancțiunilor se realizează pe fiecare tip de sprijin (PD-07.1 "Evitarea mulsului traumatic și bunăstarea ugerului", PD-07.2 "Sănătatea ongloanelor", PD-07.3 "Îmbunătățirea zonei de odihnă") din cadrul unei exploatații.
Sistemul de sancțiuni aplicabil pentru cererile de plată aferente eco-schemei în sectorul zootehnic - Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte, intervenția PD-07, din PS 2023-2027, se stabilește ținând cont de următoarele 3 categorii de sancțiuni, care se aplică în următoarea ordine, la suma de plată rămasă după etapa anterioară de sancționare:
A. sancțiuni administrative în ceea ce privește efectivul de animale solicitat în decontul justificativ;
B. sancțiuni pentru nerespectarea condițiilor generale de eligibilitate, a standardului minim și a standardului pentru condiții superioare de bunăstare;
C. sancțiuni pentru nerespectarea condiționalității.
Fermierul nu va fi sancționat în cazurile în care nu a fost în măsură să-și respecte angajamentele sau condițiile de eligibilitate ca urmare a cazurilor de forță majoră și circumstanțe excepționale, dacă a prezentat documente justificative în acest sens, conform legislației în vigoare.