Adama
Agreena
AGRICOVER

Cum se calculează subvenția APIA vaci lapte pentru acest an!

Publicat: 13 august 2024 - 14:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de vaci de lapte beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară PD-07 Bunăstarea vacilor de lapte. Sistemul de sancțiuni pentru eco-schema în sectorul zootehnic - Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte, intervenția PD-07 din PS 2023-2027 este inclus în Ordinul MADR 278/2024 publicat în Monitorul Oficial în data de 10 iulie 2024. Cum se calculează suma pe care o vor primi crescătorii?

Baza de calcul pentru eco-schemele în sectorul zootehnic, este următoarea:

a) sprijinul nu se acordă pentru un efectiv mai mare decât efectivul de animale estimat de beneficiar în cererea de plată pentru fiecare exploatație cu cod ANSVSA în BND sau autorizată/ înregistrată sanitar- veterinar, conform legislației în vigoare, pe perioada unui an de angajament;
b) dacă efectivul de animale estimat în cererea de plată depășește efectivul de animale solicitat în decontul anual, nu se aplică nici o sancțiune, iar valoarea sprijinului se calculează la efectivul anual solicitat în deconturile justificative;
c) Efectivul anual eligibil la plată reprezintă baza de calcul pentru stabilirea sumei de plată fără penalizări (valoare fără reduceri/sancțiuni) exprimată în euro/lei.
d) Efectivul anual eligibil la plată reprezintă pentru categoria vaci de lapte (eco-schema PD-07) efectivul mediu eligibil la plată determinat din decontul anual pentru fiecare exploatație cu cod ANSVSA în BND sau autorizată/înregistrată sanitar-veterinar, pe perioada unui an de angajament. Efectivul anual eligibil la plată determinat în baza documentelor justificative depuse, nu poate fi mai mare decât efectivul solicitat în decontul respectiv.
e) Suma eligibilă la plată finală, exprimată în euro/lei, se stabilește după aplicarea tuturor reducerilor și sancțiunilor (dacă este cazul).
f) Efectivul eligibil reprezintă efectivul solicitat în decontul anual, conform documentelor sau efectiv mediu din care s-au scăzut efectivele neeligibile, din decontul anual.
Efectiv eligibil = efectiv eligibil conform documentelor - efectiv neeligibil
În categoria de efectiv neeligibile se încadrează animalele care nu corespund categoriei de animal pentru care se acordă sprijinul, animalele sacrificate de necesitate și mortalitățile;
g) Beneficiază de plată compensatorie aferentă eco-schemei sector zootehnic efectivul de animale aflat sub angajament și crescut în exploatații cu cod ANSVSA în BND sau care sunt autorizate/înregistrate sanitar-veterinar conform legislației în vigoare.
h) În categoria de efectiv neeligibil se încadrează animalele care fac obiectul deconturilor depuse pentru PD-27 în același an de angajament.

fermier-strain-lapte_b

Calcularea sancțiunilor se realizează pe fiecare tip de sprijin (PD-07.1 "Evitarea mulsului traumatic și bunăstarea ugerului", PD-07.2 "Sănătatea ongloanelor", PD-07.3 "Îmbunătățirea zonei de odihnă") din cadrul unei exploatații.
Sistemul de sancțiuni aplicabil pentru cererile de plată aferente eco-schemei în sectorul zootehnic - Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte, intervenția PD-07, din PS 2023-2027, se stabilește ținând cont de următoarele 3 categorii de sancțiuni, care se aplică în următoarea ordine, la suma de plată rămasă după etapa anterioară de sancționare:
A. sancțiuni administrative în ceea ce privește efectivul de animale solicitat în decontul justificativ;
B. sancțiuni pentru nerespectarea condițiilor generale de eligibilitate, a standardului minim și a standardului pentru condiții superioare de bunăstare;
C. sancțiuni pentru nerespectarea condiționalității.

Fermierul nu va fi sancționat în cazurile în care nu a fost în măsură să-și respecte angajamentele sau condițiile de eligibilitate ca urmare a cazurilor de forță majoră și circumstanțe excepționale, dacă a prezentat documente justificative în acest sens, conform legislației în vigoare.

 

Vizualizat: 3591 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

12 septembrie 2024 - 16:37

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei.

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

12 septembrie 2024 - 16:21

Guvernul Republicii Moldova vrea să adopte o lege care îi va scuti pe fermieri de executarea forțată a plăților către bănci.

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

12 septembrie 2024 - 08:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că a publicat Raportul de contestații DR 20 Investiții în exploatații zootehnice, etapa 2 bovine.

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

12 septembrie 2024 - 08:33

O subvenție mai puțin obișnuită! Este acordată crescătorilor de animale, în special bovine, care-și încetează activitatea. Se întâmplă în Olanda. 

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

12 septembrie 2024 - 08:08

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) anunță finalizarea înregistrării sistematice integrale a imobilelor în 266 de UAT-uri, din totalul de 3.181 de UAT-uri, precum și în peste 27.800 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de peste 5,9 milioane de hectare.

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

12 septembrie 2024 - 07:59

Termen urgent pentru plata subvențiilor APIA! Fermierii, crescătorii de animale care solicită subvenții pe hectar și cap animal pentru acest an trebuie să se prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 30 septembrie 2024.

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

11 septembrie 2024 - 16:36

Deputații au adoptat miercuri un proiect de lege care prevede revenirea la cota de TVA de 9% pentru hrana albinelor pe bază de zahăr adăugat. De asemenea, apicultorii solicită și aprobarea unui ajutor de 10 euro/familia de albine. 

ANSVSA: Ultimele date despre pesta oilor/caprelor!

ANSVSA: Ultimele date despre pesta oilor/caprelor!

11 septembrie 2024 - 16:11

În România sunt active 47 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) din cele 64 confirmate la nivel național. Astfel, au fost stinse 17 focare, dintre care 10 focare de PRM – în județul Tulcea, 6 focare de PRM în județul Constanța și un focar de PRM în județul Ialomița.

Șef APIA: Controale încrucișate subvenții APIA cap vacă, oaie/capră!

Șef APIA: Controale încrucișate subvenții APIA cap vacă, oaie/capră!

11 septembrie 2024 - 10:57

Directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Maramureș, Florin Urs, a explicat cum se fac, în această perioadă, verificări încrucișate la fermele de animale care au solicitat subvențiile APIA pe cap animal pentru acest an. 

Șef APIA: Verificări APIA suplimentare anul ăsta la plata subvențiilor APIA!

Șef APIA: Verificări APIA suplimentare anul ăsta la plata subvențiilor APIA!

11 septembrie 2024 - 10:49

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează, în această perioadă, o serie de controale care au ca țintă solicitanții de subvenții APIA pe hectar și cap animal, adică fermierii, crescătorii de animale care au cerut subvențiile aferente acestui an. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
O bătrânică sună la Poliţie: Detalii