Adama
Agreena
AGRICOVER

Cum să ajungă un crescător de vaci sau de oi la ajutoare europene cu așa condiții aberante?!

Publicat: 17 iunie 2021 - 10:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Condiții aberante și hârțogărie pentru obținerea ajutoarelor europene de către crescătorii de animale din România! Ministerul Agriculturii, factorii de decizie, au stabilit așa condiții aberante în ghidurile pentru ajutoarele europene încât un crescător de vaci sau de oi nu poate să ajungă la bani. În plus, deloc neglijabil, are nevoie de o căruță de acte, de hârțoage după care să umble până i se rup pingelele.

Împărțirea submăsurii 4.1 investiții în exploatații agricole este făcută fără cap, spun consultanții în fonduri europene. Crescătorul de animale, din nou, este împiedicat să obțină aceste ajutoare din pricina condițiilor aberante. Un crescător de animale care vrea să facă și procesare, condiționare ar trebui să depună trei proiecte, unul pentru grajd, unul pentru procesare, altul pentru bucătărie furajeră. Proiecte distincte. Dar, conform Ghidului 4.1 aflat în consultare publică, nu poți să faci mai mult de două proiecte în cadrul aceleiași submăsuri. Deci, crescătorul trebuie să renunțe la unul. Renunță la bucătăria furajeră, dar s-ar putea ca Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) să-i accepte doar proiectul pentru procesare și să-i respingă cel pentru grajd. Și din ce face procesare crescătorul nostru dacă nu i-a fost acceptat proiectul pentru grajd, depus în ideea achiziționării, de exemplu, a vacilor Angus din care să facă procesare?! Deci, ca-n vorba aia, când e una, nu e alta. Ai obținut bani pentru procesare, dar nu ai din ce să faci procesare. O aberație! La toate acestea se adaugă vraful de acte care trebuie făcut pentru fiecare proiect.

"Cel mai mult de suferit vor avea fermele zootehnice pe submăsura 4.1. Și de ce spun acest lucru? Dacă până acum, în ultimul exercițiu, 2013-2020, s-a pus mare accent pe lanțul integrat, chestiunea pe care eu am susținut-o și am fost de acord cu ea, pentru că numai așa poți să dai plusvaloare producției zootehnice cu adevărat, pe acest 4.1 se dorește în cadrul unei ferme să se spliteze (împartă n.r.) în două, de exemplu, dacă vrei să-ți faci o fermă nouă de Angus, dau exemplul ăsta, pentru că este foarte bun de dat exemplu, nu vaca de lapte unde e cu totul alt specific, trebuie să faci un proiect pentru grajd, un alt proiect pentru centru de sacrificare și procesare și un alt proiect pentru bucătăria furajeră. De ce? Pentru că dânșii spun în felul următor, domle, să delimităm producția primară de partea de condiționare și procesare.

Chestiune care este un pic ambiguă și nesigură, pentru că eu le-am pus în față și scenariul acela în care eu depun două proiecte, unul pentru grajd și unul pentru condiționare și procesare, îmi trece proiectul de la condiționare și procesare, dar nu-mi trece proiectul pentru fermă. De ce? Pentru că sunt mai multe proiecte depuse la fermă, eu am un punctaj mai mediu și degeaba mi-a trecut condiționarea și procesarea, pentru că eu nu am producția primară. Pentru că acea condiționare și procesare, eu nu o fac decât la nivel de fermă. Adică, ce aveam eu prevăzut, capacitatea grajdului cu numărul de animale, doar atâta condiționam.

Eu, la Angus, ca să pot să vând kilogramul cu 40 de lei, 45 de lei, 50 de lei kilogramul din piesă trebuie să merg la acea piesă măruntă, iar de la sfert unde se opresc ei la condiționare până la piesa măruntă ar mai fi o singură tăiere. Ei nu mai vor acea tranșare ca să-mi dea voie." A spus consultantul fonduri europene Marian Vișu-Iliescu, la Agro TV.

"Nu cred că e vorba că nu mai vor, eu cred că nu au înțeles fenomenul. Lucrurile, în general, se fac din necunoaștere. Cele mai mari erori care se fac, se fac din necunoaștere, nu din rea voință, părerea mea. Întotdeauna am considerat că relația asta cu Ministerul Agriculturii trebuie să fie una foarte deschisă. De ce? Cine scrie PNDR-ul (Programul Național de Dezvoltare Rurală n.r.) trebuie să vină să discute deschis cu fermierii, cu procesatorii, cu toți pionii implicați în activitatea asta de producție agricolă. Dacă tu nu te duci și cobori acolo și vezi care e realitatea în teren, băi, frate, ce pot eu să fac, cum pot să le corelez cât mai bine. Tu îmi spui mie că activitatea de producție vegetală pentru creșterea animalelor, eu ți-o împart ție, împart bugetele în trei bucăți, păi cum e posibil așa ceva?! Exact ce spunea Marian.

Dacă eu, de exemplu, nu câștig un proiect cu o componentă din asta?! Și nu poți să faci decât două proiecte. Conform ghidului din momentul de față, cum este el prezentat în consultare publică, nu poți să faci decât două proiecte în cadrul aceleiași submăsuri. Nu mi se pare ok. Plus numărul de hârțoage. Sunt oameni care au două componente, una de construcție pe grajd, una pe procesare, ce facem? Scoatem două certificate de urbanism în cadrul aceleeași ferme?! Chiar discutam cu un primar și era amuzant, zice, păi, cum să-ți dau, domle, pe același număr cadastral două certificate de urbanism?! Păi, nu vreau eu, domn primar, așa e procedura. Astea sunt lucruri care denotă lipsa de cunoaștere a realitării." A punctat consultantul fonduri europene Dragoș Apostol, în cadrul emisiunii de la Agro TV.

colaj-plata-animale_b

Submăsura 4.1 beneficiază de cea mai mare alocare financiară, 760 de milioane de euro.

Potrivit Ghidului AFIR, varianta consultativă, prin submăsura 4.1 se acordă fonduri nerambursabile în proporţie de la 30% până la maximum 90%, astfel:

I. Pentru fermele vegetale cu dimensiunea economică între 8.000 euro SO până la 250.000 euro SO și pentru fermele zootehnice cu dimensiunea economică până la 500.000 euro SO, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăşi:

● 350.000 Euro pentru achiziții simple și/sau irigații, drenaj, desecare la nivel de  fermă (inclusiv tineri fermieri);
● 1.000.000 Euro pentru proiecte care vizează condiționare, procesare și marketing la nivelul fermei, inclusiv legume și cartof; 
● 1.000.000 Euro pentru ferme zootehnice (producție primară, inclusiv conditionare);  
● 600.000 Euro pentru legume și cartofi (producție primară, conditionare și marketing);
● 1.000.000 Euro pentru legume în spații protejate (producție primară, conditionare și marketing).

II. Pentru fermele vegetale cu dimensiunea economică între 250 000  SO și  500.000 euro SO și pentru fermele zootehnice cu dimensiunea economică între 500.000 euro SO și 1.000.000 euro SO, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăşi:

● 400.000 Euro pentru achiziții simple și/sau irigații, drenaj, desecare la nivel de  fermă;
● 1.000.000 Euro pentru proiecte care vizează condiționare, procesare și marketing la nivelul fermei, inclusiv legume și cartof;
● 1.500.000 Euro  pentru ferme zootehnice (producție primară, inclusiv conditionare);
● 700.000 Euro  pentru legume și cartofi (producție primară, condiționare și marketing);
● 1.500.000 Euro pentru legume în spații protejate (producție primară, condiționare și marketing)

III. Pentru fermele vegetale cu dimensiunea economică peste 500.000 euro SO și pentru fermele zootehnice cu dimensiunea economică peste 1.000.000 euro SO, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăşi:

● 400.000 Euro pentru achiziții simple și/sau irigații, dreanj, desecare la nivel de  fermă;
● 1.000.000 Euro pentru proiecte care vizează condiționare, procesare și marketing la nivelul fermei, inclusiv legume și cartof;
● 1.500.000 Euro pentru ferme zootehnice (producție primară, inclusiv conditionare);
● 800.000 Euro pentru legume și cartofi (producție primară, conditionare și marketing);
● 1.500.000 Euro pentru legume în spații protejate (producție primară, conditionare și marketing)

Vizualizat: 5417 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Urgent APIA! Termen 20 septembrie!

Urgent APIA! Termen 20 septembrie!

17 septembrie 2024 - 07:57

Cererile de plată APIA pot fi modificate sau retrase total sau parţial, fără penalități, de către fermieri, în cazul intervenţiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafeţelor, pâna la data de 20 septembrie 2024, precizează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Suma ANT ovine/caprine ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

Suma ANT ovine/caprine ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

17 septembrie 2024 - 07:39

Ajutorul național tranzitoriu ovine/caprine este subvenția acordată crescătorilor de oi și/sau capre de la bugetul de stat din bugetul stabilit anului următor anului de cerere. Agroinfo a obținut informații privind suma alocată pentru acest an, pentru 2024, pentru plată.

Document! Cuantum pe hectar pentru 2024 subvenții APIA achitate în avans fermierilor!

Document! Cuantum pe hectar pentru 2024 subvenții APIA achitate în avans fermierilor!

17 septembrie 2024 - 07:13

Fermierii beneficiază și-n acest an de un avans APIA plătit din 16 octombrie 2024, conform anunțului făcut deja de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Procentul pentru plățile directe, practicat la avansul APIA și aprobat de Comisia Europeană, este de 70%. Două scheme de plată pe hectar vor intra cu siguranță la plata avansului din acest an. Agroinfo a obținut cuantumul pe hectar.

Document! Cuantum subvenții APIA cap animal plătite în avans crescătorilor!

Document! Cuantum subvenții APIA cap animal plătite în avans crescătorilor!

17 septembrie 2024 - 06:35

Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de un avans de 70% din cuantumul subvenției europene pe cap animal, sprijinul cuplat zootehnic. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat deja că data pentru plățile în avans este 16 octombrie 2024. Agroinfo a obținut cuantumul pe cap animal pentru aceste subvenții din zootehnie, aferent acestui an de campanie.

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

17 septembrie 2024 - 06:16

Evenimentul emblematic al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, ZIUA PORUMBULUI OREZU a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024, la ferma domnului Nicolae SITARU, unul dintre fondatorii Forumului APPR.

Anunț făcut ACUM de oierul Dumitru Andreșoi!

Anunț făcut ACUM de oierul Dumitru Andreșoi!

16 septembrie 2024 - 07:48

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, Hunedoara, cunoscut drept cel mai bogat oier din România, a anunțat că a fost suspendată Sărbătoarea Crescătorilor de Ovine - Țurcana, Regina Munților.

Bilanț tragic: Şapte morți și zeci de mii de sinistrați în inundațiile care au lovit România, Polonia, Cehia, Austria!

Bilanț tragic: Şapte morți și zeci de mii de sinistrați în inundațiile care au lovit România, Polonia, Cehia, Austria!

16 septembrie 2024 - 07:23

Inundații catastrofale în Europa de Est. Şapte morți, dintre care cinci în România, și zeci de mii de sinistrați din Polonia până în Austria, din cauza uraganului Boris.

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru crescătorii de animale din zonele afectate de inundații!

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru crescătorii de animale din zonele afectate de inundații!

16 septembrie 2024 - 06:57

În urma precipitațiilor abundente și a inundațiilor din ultimele ore, ANSVSA a instituit, la nivel central, o celulă de criză pentru a monitoriza și gestiona situația animalelor din zonele afectate. 

Data anunțată oficial plăți APIA hectar, cap animal din acest an!

Data anunțată oficial plăți APIA hectar, cap animal din acest an!

16 septembrie 2024 - 06:34

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că demarează plata avansului la subvențiile APIA pe hectar și cap animal, aferente acestui an, din data de 16 octombrie 2024.

Județul din care dispar vacile și porcii!

Județul din care dispar vacile și porcii!

16 septembrie 2024 - 06:06

Vremurile tot mai grele din ultimii ani au dus la pierirea unui sector esențial pentru județul Vaslui și doar pasiunea si dragostea fațã de animale îi mai determinã pe unii fermieri sã nu renunțe.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii