KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Cum să ajungă un crescător de vaci sau de oi la ajutoare europene cu așa condiții aberante?!

Publicat: 17 iunie 2021 - 10:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Condiții aberante și hârțogărie pentru obținerea ajutoarelor europene de către crescătorii de animale din România! Ministerul Agriculturii, factorii de decizie, au stabilit așa condiții aberante în ghidurile pentru ajutoarele europene încât un crescător de vaci sau de oi nu poate să ajungă la bani. În plus, deloc neglijabil, are nevoie de o căruță de acte, de hârțoage după care să umble până i se rup pingelele.

Împărțirea submăsurii 4.1 investiții în exploatații agricole este făcută fără cap, spun consultanții în fonduri europene. Crescătorul de animale, din nou, este împiedicat să obțină aceste ajutoare din pricina condițiilor aberante. Un crescător de animale care vrea să facă și procesare, condiționare ar trebui să depună trei proiecte, unul pentru grajd, unul pentru procesare, altul pentru bucătărie furajeră. Proiecte distincte. Dar, conform Ghidului 4.1 aflat în consultare publică, nu poți să faci mai mult de două proiecte în cadrul aceleiași submăsuri. Deci, crescătorul trebuie să renunțe la unul. Renunță la bucătăria furajeră, dar s-ar putea ca Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) să-i accepte doar proiectul pentru procesare și să-i respingă cel pentru grajd. Și din ce face procesare crescătorul nostru dacă nu i-a fost acceptat proiectul pentru grajd, depus în ideea achiziționării, de exemplu, a vacilor Angus din care să facă procesare?! Deci, ca-n vorba aia, când e una, nu e alta. Ai obținut bani pentru procesare, dar nu ai din ce să faci procesare. O aberație! La toate acestea se adaugă vraful de acte care trebuie făcut pentru fiecare proiect.

"Cel mai mult de suferit vor avea fermele zootehnice pe submăsura 4.1. Și de ce spun acest lucru? Dacă până acum, în ultimul exercițiu, 2013-2020, s-a pus mare accent pe lanțul integrat, chestiunea pe care eu am susținut-o și am fost de acord cu ea, pentru că numai așa poți să dai plusvaloare producției zootehnice cu adevărat, pe acest 4.1 se dorește în cadrul unei ferme să se spliteze (împartă n.r.) în două, de exemplu, dacă vrei să-ți faci o fermă nouă de Angus, dau exemplul ăsta, pentru că este foarte bun de dat exemplu, nu vaca de lapte unde e cu totul alt specific, trebuie să faci un proiect pentru grajd, un alt proiect pentru centru de sacrificare și procesare și un alt proiect pentru bucătăria furajeră. De ce? Pentru că dânșii spun în felul următor, domle, să delimităm producția primară de partea de condiționare și procesare.

Chestiune care este un pic ambiguă și nesigură, pentru că eu le-am pus în față și scenariul acela în care eu depun două proiecte, unul pentru grajd și unul pentru condiționare și procesare, îmi trece proiectul de la condiționare și procesare, dar nu-mi trece proiectul pentru fermă. De ce? Pentru că sunt mai multe proiecte depuse la fermă, eu am un punctaj mai mediu și degeaba mi-a trecut condiționarea și procesarea, pentru că eu nu am producția primară. Pentru că acea condiționare și procesare, eu nu o fac decât la nivel de fermă. Adică, ce aveam eu prevăzut, capacitatea grajdului cu numărul de animale, doar atâta condiționam.

Eu, la Angus, ca să pot să vând kilogramul cu 40 de lei, 45 de lei, 50 de lei kilogramul din piesă trebuie să merg la acea piesă măruntă, iar de la sfert unde se opresc ei la condiționare până la piesa măruntă ar mai fi o singură tăiere. Ei nu mai vor acea tranșare ca să-mi dea voie." A spus consultantul fonduri europene Marian Vișu-Iliescu, la Agro TV.

"Nu cred că e vorba că nu mai vor, eu cred că nu au înțeles fenomenul. Lucrurile, în general, se fac din necunoaștere. Cele mai mari erori care se fac, se fac din necunoaștere, nu din rea voință, părerea mea. Întotdeauna am considerat că relația asta cu Ministerul Agriculturii trebuie să fie una foarte deschisă. De ce? Cine scrie PNDR-ul (Programul Național de Dezvoltare Rurală n.r.) trebuie să vină să discute deschis cu fermierii, cu procesatorii, cu toți pionii implicați în activitatea asta de producție agricolă. Dacă tu nu te duci și cobori acolo și vezi care e realitatea în teren, băi, frate, ce pot eu să fac, cum pot să le corelez cât mai bine. Tu îmi spui mie că activitatea de producție vegetală pentru creșterea animalelor, eu ți-o împart ție, împart bugetele în trei bucăți, păi cum e posibil așa ceva?! Exact ce spunea Marian.

Dacă eu, de exemplu, nu câștig un proiect cu o componentă din asta?! Și nu poți să faci decât două proiecte. Conform ghidului din momentul de față, cum este el prezentat în consultare publică, nu poți să faci decât două proiecte în cadrul aceleiași submăsuri. Nu mi se pare ok. Plus numărul de hârțoage. Sunt oameni care au două componente, una de construcție pe grajd, una pe procesare, ce facem? Scoatem două certificate de urbanism în cadrul aceleeași ferme?! Chiar discutam cu un primar și era amuzant, zice, păi, cum să-ți dau, domle, pe același număr cadastral două certificate de urbanism?! Păi, nu vreau eu, domn primar, așa e procedura. Astea sunt lucruri care denotă lipsa de cunoaștere a realitării." A punctat consultantul fonduri europene Dragoș Apostol, în cadrul emisiunii de la Agro TV.

colaj-plata-animale_b

Submăsura 4.1 beneficiază de cea mai mare alocare financiară, 760 de milioane de euro.

Potrivit Ghidului AFIR, varianta consultativă, prin submăsura 4.1 se acordă fonduri nerambursabile în proporţie de la 30% până la maximum 90%, astfel:

I. Pentru fermele vegetale cu dimensiunea economică între 8.000 euro SO până la 250.000 euro SO și pentru fermele zootehnice cu dimensiunea economică până la 500.000 euro SO, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăşi:

● 350.000 Euro pentru achiziții simple și/sau irigații, drenaj, desecare la nivel de  fermă (inclusiv tineri fermieri);
● 1.000.000 Euro pentru proiecte care vizează condiționare, procesare și marketing la nivelul fermei, inclusiv legume și cartof; 
● 1.000.000 Euro pentru ferme zootehnice (producție primară, inclusiv conditionare);  
● 600.000 Euro pentru legume și cartofi (producție primară, conditionare și marketing);
● 1.000.000 Euro pentru legume în spații protejate (producție primară, conditionare și marketing).

II. Pentru fermele vegetale cu dimensiunea economică între 250 000  SO și  500.000 euro SO și pentru fermele zootehnice cu dimensiunea economică între 500.000 euro SO și 1.000.000 euro SO, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăşi:

● 400.000 Euro pentru achiziții simple și/sau irigații, drenaj, desecare la nivel de  fermă;
● 1.000.000 Euro pentru proiecte care vizează condiționare, procesare și marketing la nivelul fermei, inclusiv legume și cartof;
● 1.500.000 Euro  pentru ferme zootehnice (producție primară, inclusiv conditionare);
● 700.000 Euro  pentru legume și cartofi (producție primară, condiționare și marketing);
● 1.500.000 Euro pentru legume în spații protejate (producție primară, condiționare și marketing)

III. Pentru fermele vegetale cu dimensiunea economică peste 500.000 euro SO și pentru fermele zootehnice cu dimensiunea economică peste 1.000.000 euro SO, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăşi:

● 400.000 Euro pentru achiziții simple și/sau irigații, dreanj, desecare la nivel de  fermă;
● 1.000.000 Euro pentru proiecte care vizează condiționare, procesare și marketing la nivelul fermei, inclusiv legume și cartof;
● 1.500.000 Euro pentru ferme zootehnice (producție primară, inclusiv conditionare);
● 800.000 Euro pentru legume și cartofi (producție primară, conditionare și marketing);
● 1.500.000 Euro pentru legume în spații protejate (producție primară, conditionare și marketing)

Vizualizat: 3842 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România!

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România!

01 decembrie 2021 - 17:09

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a anunţat luni că a cumpărat 600.000 de tone de grâu din România, Rusia şi Ucraina, cu livrare în perioada 9-20 ianuarie 2022, transmite Reuters.

Tânăr crescător de animale, ajuns primar pe fapte, nu pe vorbe!

Tânăr crescător de animale, ajuns primar pe fapte, nu pe vorbe!

01 decembrie 2021 - 16:39

Trăim vremuri în care ne pierdem încrederea în cei care ne conduc, atât la nivel local cât și mai sus, pentru că nu fac mare lucru. În Barcani, Covasna primarul Nicolae Pastor, tânăr crescător de animale, în vârstă de 32 de ani, își dă silința să demonstreze că regula are excepții. E tânăr, e independent, școlit și muncește cât e ziua de mare. Rezultatele se văd la tot pasul!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

01 decembrie 2021 - 07:45

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începe din data de 2 decembrie 2021 plata finală a subvențiilor agricole aferente acestui an. Termenul limită de achitare a plăților către fermieri, crescători de animale este 30 iunie 2022. Pe lângă plata finală a subvențiilor aferente acestui an, APIA va demara în decembrie și plata unor ajutoare de minimis.

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

01 decembrie 2021 - 06:59

"În Ministerul Agriculturii se va lucra pe bază de indicatori de rezultat, cu termene și calendare de implementare pentru fiecare program." A dat ordin ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

01 decembrie 2021 - 06:18

Astăzi este ziua noastră națională, zi în care toți românii, indiferent în cel colț al lumii s-ar afla, sunt cu gândul și sufletul acasă.

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

30 noiembrie 2021 - 19:25

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol în zonele montane din 10 judeţe, până miercuri dimineaţa, precum şi o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori în zone din 24 de judeţe.

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

30 noiembrie 2021 - 09:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii că termenul limită pentru plata unor subvenții APIA pe hectar este 31 decembrie 2021. Până la această dată, fermierii care au solicitat aceste scheme de plată trebuie să depună la APIA actele doveditoare.

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2021 - 08:17

"Am suplimentat cu 200 milioane lei bugetul pentru subvenții, astfel încât sumele necesare sprijinului pentru motorină și pentru susținerea sectorului de ameliorare în zootehnie să fie asigurate", a anunțat ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu. 

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

30 noiembrie 2021 - 07:43

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, odată cu formarea noului Guvern s-a stabilit efectuarea mai multor vizite în teren pentru a afla cu exactitate nevoile din sectoarele de agricultură pe care România le are, dar mai ales pentru a fi conectați cu realitățile din teren. Șeful MADR a anunțat reluarea unui ajutor de care au beneficiat în anii trecuți fermierii români. 

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

30 noiembrie 2021 - 07:26

Ministerul Agriculturii a publicat pe 23 noiembrie 2021, în setul de acte ale Planului Național Strategic, tipurile de intervenții din sectorul apicol pentru perioada 2023-2027. Pentru ajutoarele din apicultură este alocat plafonul total de 28.742.348,7 euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

În gară

În gară
Doi ardeleni în gară, la ghişeul de bilete: Detalii