ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Cum să ajungă un crescător de vaci sau de oi la ajutoare europene cu așa condiții aberante?!

Publicat: 17 iunie 2021 - 10:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Condiții aberante și hârțogărie pentru obținerea ajutoarelor europene de către crescătorii de animale din România! Ministerul Agriculturii, factorii de decizie, au stabilit așa condiții aberante în ghidurile pentru ajutoarele europene încât un crescător de vaci sau de oi nu poate să ajungă la bani. În plus, deloc neglijabil, are nevoie de o căruță de acte, de hârțoage după care să umble până i se rup pingelele.

Împărțirea submăsurii 4.1 investiții în exploatații agricole este făcută fără cap, spun consultanții în fonduri europene. Crescătorul de animale, din nou, este împiedicat să obțină aceste ajutoare din pricina condițiilor aberante. Un crescător de animale care vrea să facă și procesare, condiționare ar trebui să depună trei proiecte, unul pentru grajd, unul pentru procesare, altul pentru bucătărie furajeră. Proiecte distincte. Dar, conform Ghidului 4.1 aflat în consultare publică, nu poți să faci mai mult de două proiecte în cadrul aceleiași submăsuri. Deci, crescătorul trebuie să renunțe la unul. Renunță la bucătăria furajeră, dar s-ar putea ca Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) să-i accepte doar proiectul pentru procesare și să-i respingă cel pentru grajd. Și din ce face procesare crescătorul nostru dacă nu i-a fost acceptat proiectul pentru grajd, depus în ideea achiziționării, de exemplu, a vacilor Angus din care să facă procesare?! Deci, ca-n vorba aia, când e una, nu e alta. Ai obținut bani pentru procesare, dar nu ai din ce să faci procesare. O aberație! La toate acestea se adaugă vraful de acte care trebuie făcut pentru fiecare proiect.

"Cel mai mult de suferit vor avea fermele zootehnice pe submăsura 4.1. Și de ce spun acest lucru? Dacă până acum, în ultimul exercițiu, 2013-2020, s-a pus mare accent pe lanțul integrat, chestiunea pe care eu am susținut-o și am fost de acord cu ea, pentru că numai așa poți să dai plusvaloare producției zootehnice cu adevărat, pe acest 4.1 se dorește în cadrul unei ferme să se spliteze (împartă n.r.) în două, de exemplu, dacă vrei să-ți faci o fermă nouă de Angus, dau exemplul ăsta, pentru că este foarte bun de dat exemplu, nu vaca de lapte unde e cu totul alt specific, trebuie să faci un proiect pentru grajd, un alt proiect pentru centru de sacrificare și procesare și un alt proiect pentru bucătăria furajeră. De ce? Pentru că dânșii spun în felul următor, domle, să delimităm producția primară de partea de condiționare și procesare.

Chestiune care este un pic ambiguă și nesigură, pentru că eu le-am pus în față și scenariul acela în care eu depun două proiecte, unul pentru grajd și unul pentru condiționare și procesare, îmi trece proiectul de la condiționare și procesare, dar nu-mi trece proiectul pentru fermă. De ce? Pentru că sunt mai multe proiecte depuse la fermă, eu am un punctaj mai mediu și degeaba mi-a trecut condiționarea și procesarea, pentru că eu nu am producția primară. Pentru că acea condiționare și procesare, eu nu o fac decât la nivel de fermă. Adică, ce aveam eu prevăzut, capacitatea grajdului cu numărul de animale, doar atâta condiționam.

Eu, la Angus, ca să pot să vând kilogramul cu 40 de lei, 45 de lei, 50 de lei kilogramul din piesă trebuie să merg la acea piesă măruntă, iar de la sfert unde se opresc ei la condiționare până la piesa măruntă ar mai fi o singură tăiere. Ei nu mai vor acea tranșare ca să-mi dea voie." A spus consultantul fonduri europene Marian Vișu-Iliescu, la Agro TV.

"Nu cred că e vorba că nu mai vor, eu cred că nu au înțeles fenomenul. Lucrurile, în general, se fac din necunoaștere. Cele mai mari erori care se fac, se fac din necunoaștere, nu din rea voință, părerea mea. Întotdeauna am considerat că relația asta cu Ministerul Agriculturii trebuie să fie una foarte deschisă. De ce? Cine scrie PNDR-ul (Programul Național de Dezvoltare Rurală n.r.) trebuie să vină să discute deschis cu fermierii, cu procesatorii, cu toți pionii implicați în activitatea asta de producție agricolă. Dacă tu nu te duci și cobori acolo și vezi care e realitatea în teren, băi, frate, ce pot eu să fac, cum pot să le corelez cât mai bine. Tu îmi spui mie că activitatea de producție vegetală pentru creșterea animalelor, eu ți-o împart ție, împart bugetele în trei bucăți, păi cum e posibil așa ceva?! Exact ce spunea Marian.

Dacă eu, de exemplu, nu câștig un proiect cu o componentă din asta?! Și nu poți să faci decât două proiecte. Conform ghidului din momentul de față, cum este el prezentat în consultare publică, nu poți să faci decât două proiecte în cadrul aceleiași submăsuri. Nu mi se pare ok. Plus numărul de hârțoage. Sunt oameni care au două componente, una de construcție pe grajd, una pe procesare, ce facem? Scoatem două certificate de urbanism în cadrul aceleeași ferme?! Chiar discutam cu un primar și era amuzant, zice, păi, cum să-ți dau, domle, pe același număr cadastral două certificate de urbanism?! Păi, nu vreau eu, domn primar, așa e procedura. Astea sunt lucruri care denotă lipsa de cunoaștere a realitării." A punctat consultantul fonduri europene Dragoș Apostol, în cadrul emisiunii de la Agro TV.

colaj-plata-animale_b

Submăsura 4.1 beneficiază de cea mai mare alocare financiară, 760 de milioane de euro.

Potrivit Ghidului AFIR, varianta consultativă, prin submăsura 4.1 se acordă fonduri nerambursabile în proporţie de la 30% până la maximum 90%, astfel:

I. Pentru fermele vegetale cu dimensiunea economică între 8.000 euro SO până la 250.000 euro SO și pentru fermele zootehnice cu dimensiunea economică până la 500.000 euro SO, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăşi:

● 350.000 Euro pentru achiziții simple și/sau irigații, drenaj, desecare la nivel de  fermă (inclusiv tineri fermieri);
● 1.000.000 Euro pentru proiecte care vizează condiționare, procesare și marketing la nivelul fermei, inclusiv legume și cartof; 
● 1.000.000 Euro pentru ferme zootehnice (producție primară, inclusiv conditionare);  
● 600.000 Euro pentru legume și cartofi (producție primară, conditionare și marketing);
● 1.000.000 Euro pentru legume în spații protejate (producție primară, conditionare și marketing).

II. Pentru fermele vegetale cu dimensiunea economică între 250 000  SO și  500.000 euro SO și pentru fermele zootehnice cu dimensiunea economică între 500.000 euro SO și 1.000.000 euro SO, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăşi:

● 400.000 Euro pentru achiziții simple și/sau irigații, drenaj, desecare la nivel de  fermă;
● 1.000.000 Euro pentru proiecte care vizează condiționare, procesare și marketing la nivelul fermei, inclusiv legume și cartof;
● 1.500.000 Euro  pentru ferme zootehnice (producție primară, inclusiv conditionare);
● 700.000 Euro  pentru legume și cartofi (producție primară, condiționare și marketing);
● 1.500.000 Euro pentru legume în spații protejate (producție primară, condiționare și marketing)

III. Pentru fermele vegetale cu dimensiunea economică peste 500.000 euro SO și pentru fermele zootehnice cu dimensiunea economică peste 1.000.000 euro SO, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăşi:

● 400.000 Euro pentru achiziții simple și/sau irigații, dreanj, desecare la nivel de  fermă;
● 1.000.000 Euro pentru proiecte care vizează condiționare, procesare și marketing la nivelul fermei, inclusiv legume și cartof;
● 1.500.000 Euro pentru ferme zootehnice (producție primară, inclusiv conditionare);
● 800.000 Euro pentru legume și cartofi (producție primară, conditionare și marketing);
● 1.500.000 Euro pentru legume în spații protejate (producție primară, conditionare și marketing)

Vizualizat: 4120 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

20 mai 2022 - 07:46

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Plată ajutor de stat!

APIA: Plată ajutor de stat!

20 mai 2022 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că 17 iunie 2022 este termenul final pentru depunerea Cererilor de plată aferente anului 2022 pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor impădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

19 mai 2022 - 19:38

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3000 euro/1000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program. 

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

19 mai 2022 - 09:36

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere. Banii sunt obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Ferma Baciu este astăzi exemplul perfect pentru a înţelege ce înseamnă de fapt ideea de economie circulară. Alexandru Baciu îşi produce singur furajele, energia și fertilizanții! 

Atât adăposturile, cinci la număr, cât şi abatorul, precum şi instalaţia de Biogaz cu o capacitate de 635 kWh au fost construite de ROTA GUIDO după proiectele și îndrumările acestora.

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii