Adama
Vinasa Rompak

Cum s-a descoperit pesta oilor în România cu ajutorul unui informator!

Publicat: 26 august 2024 - 18:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România se confruntă cu o criză care ia amploare în sectorul zootehnic, generată de răspândirea pestei micilor rumegătoare și de controversa legată de exportul de animale vii. O asociație pentru protecția animalelor a transmis astăzi o scrisoare premierului Marcel Ciolacu, prin care cere măsuri urgente pentru evitarea unei catastrofe.

În scrisoarea deschisă transmisă, astăzi, 26 august, Gabriel Păun, biolog de profesie și director UE al organizației Animals International, a adus în prim-plan gravitatea situației, solicitând măsuri urgente pentru a preveni escaladarea acestei crize. Păun arată că problematica exportului de animale vii nu este una nouă pentru România. După cum subliniază Gabriel Păun, această temă a fost discutată cu fiecare premier începând din 2012. Soluția identificată pentru securizarea comerțului cu țările terțe și pentru protejarea reputației României a fost "transformarea graduală a comerțului în viu cu cel de carne". 

oierit-unesco-doi_b

Această abordare a devenit cu atât mai necesară după tragedia de la Midia, când un vapor supraîncărcat s-a răsturnat, provocând moartea a peste 14.000 de ovine. Aceasta tragedie a subliniat riscurile majore asociate cu exportul de animale vii, evidențiind necesitatea urgentă de a schimba modul în care România gestionează acest sector, spune Păun, care arată mai departe cum -a descoperit în România pesta micilor rumegătoare. 

Pesta micilor rumegătoare, o boală extrem de contagioasă a început să se răspândească rapid în România. În luna mai a acestui an, un informator din Maroc a raportat organizației Animals International că fermierii din această țară au fost "distruși după ce ovinele din România au sosit muribunde și au decedat la scurt timp după sosirea cu vaporul".

"Suspiciunea inițială de pasteureloză a fost în curând confirmată ca fiind pesta micilor rumegătoare, o boală mult mai gravă. La scurt timp după aceea, boala a fost semnalată și în Grecia, afectând producția de brânză feta, un produs de bază protejat și exportat la nivel mondial”, arată Păun.

Președintele Animals International subliniază că "exportatorii de animale vii din România au avut cunoștință în tot acest timp despre boală, dar nu au informat nici autoritățile din România, nici cele din țările de destinație." Această lipsă de transparență și neglijență a contribuit la răspândirea rapidă a bolii, având consecințe devastatoare asupra comerțului internațional și asupra micilor fermieri din România.

Organizația Animals International acuză că reacția autorităților române, în special cea a Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a fost una întârziată și ineficientă. După ce situația a scăpat de sub control, ANSVSA a anunțat oficial că România se confruntă cu pesta micilor rumegătoare, însă măsurile luate au fost inadecvate și tardive. 

"De atunci și până acum s-au luat doar măsuri proaste care au blocat complet comerțul cu animale vii, au alterat relațiile internaționale și au dus la uciderea în masă prin gazare a sute de mii de oi", subliniază Gabriel Păun. 

Acțiunile necorespunzătoare ale ANSVSA nu doar că au contribuit la răspândirea bolii, dar au și afectat grav reputația României pe plan internațional. Numeroase țări, inclusiv Grecia, Albania, Rusia și Arabia Saudită, au suspendat importurile de animale vii din România, ceea ce a avut un impact devastator asupra industriei zootehnice și a exportatorilor români. 

Organizația Animals International cere o serie de măsuri urgente pentru a gestiona criza pestei micilor rumegătoare și a exportului de animale vii din România. Gabriel Păun, președintele organizației sugerează că primul pas ar trebui să fie înlocuirea președintelui ANSVSA "cu un tehnocrat de bună-credință", capabil să abordeze problema cu competență și integritate. În același timp, consideră necesară o anchetă a corpului de control al prim-ministrului în structura ANSVSA, pentru a identifica și corecta sursele de incompetență și neglijență care au contribuit la răspândirea bolii. 

Suspendarea temporară a comerțului intracomunitar și a exportului de animale vii până la eradicarea tuturor focarelor este, în opinia lui Păun, o altă măsură esențială pentru a preveni agravarea crizei. El subliniază, de asemenea, importanța carantinării fermelor afectate, ca măsură de control pentru a preveni răspândirea ulterioară a pestei micilor rumegătoare. 

Salvarea comerțului cu țările terțe ar putea fi realizată prin transformarea rapidă a exportului de animale vii în export de carne, care să fie garantată sanitar-veterinar și să respecte atât legislația europeană, cât și cerințele religioase din țările de destinație. (ziare.com)

Vizualizat: 13960 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii