Adama
Agreena
AGRICOVER

Cum s-a descoperit pesta oilor în România cu ajutorul unui informator!

Publicat: 26 august 2024 - 18:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România se confruntă cu o criză care ia amploare în sectorul zootehnic, generată de răspândirea pestei micilor rumegătoare și de controversa legată de exportul de animale vii. O asociație pentru protecția animalelor a transmis astăzi o scrisoare premierului Marcel Ciolacu, prin care cere măsuri urgente pentru evitarea unei catastrofe.

În scrisoarea deschisă transmisă, astăzi, 26 august, Gabriel Păun, biolog de profesie și director UE al organizației Animals International, a adus în prim-plan gravitatea situației, solicitând măsuri urgente pentru a preveni escaladarea acestei crize. Păun arată că problematica exportului de animale vii nu este una nouă pentru România. După cum subliniază Gabriel Păun, această temă a fost discutată cu fiecare premier începând din 2012. Soluția identificată pentru securizarea comerțului cu țările terțe și pentru protejarea reputației României a fost "transformarea graduală a comerțului în viu cu cel de carne". 

oierit-unesco-doi_b

Această abordare a devenit cu atât mai necesară după tragedia de la Midia, când un vapor supraîncărcat s-a răsturnat, provocând moartea a peste 14.000 de ovine. Aceasta tragedie a subliniat riscurile majore asociate cu exportul de animale vii, evidențiind necesitatea urgentă de a schimba modul în care România gestionează acest sector, spune Păun, care arată mai departe cum -a descoperit în România pesta micilor rumegătoare. 

Pesta micilor rumegătoare, o boală extrem de contagioasă a început să se răspândească rapid în România. În luna mai a acestui an, un informator din Maroc a raportat organizației Animals International că fermierii din această țară au fost "distruși după ce ovinele din România au sosit muribunde și au decedat la scurt timp după sosirea cu vaporul".

"Suspiciunea inițială de pasteureloză a fost în curând confirmată ca fiind pesta micilor rumegătoare, o boală mult mai gravă. La scurt timp după aceea, boala a fost semnalată și în Grecia, afectând producția de brânză feta, un produs de bază protejat și exportat la nivel mondial”, arată Păun.

Președintele Animals International subliniază că "exportatorii de animale vii din România au avut cunoștință în tot acest timp despre boală, dar nu au informat nici autoritățile din România, nici cele din țările de destinație." Această lipsă de transparență și neglijență a contribuit la răspândirea rapidă a bolii, având consecințe devastatoare asupra comerțului internațional și asupra micilor fermieri din România.

Organizația Animals International acuză că reacția autorităților române, în special cea a Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a fost una întârziată și ineficientă. După ce situația a scăpat de sub control, ANSVSA a anunțat oficial că România se confruntă cu pesta micilor rumegătoare, însă măsurile luate au fost inadecvate și tardive. 

"De atunci și până acum s-au luat doar măsuri proaste care au blocat complet comerțul cu animale vii, au alterat relațiile internaționale și au dus la uciderea în masă prin gazare a sute de mii de oi", subliniază Gabriel Păun. 

Acțiunile necorespunzătoare ale ANSVSA nu doar că au contribuit la răspândirea bolii, dar au și afectat grav reputația României pe plan internațional. Numeroase țări, inclusiv Grecia, Albania, Rusia și Arabia Saudită, au suspendat importurile de animale vii din România, ceea ce a avut un impact devastator asupra industriei zootehnice și a exportatorilor români. 

Organizația Animals International cere o serie de măsuri urgente pentru a gestiona criza pestei micilor rumegătoare și a exportului de animale vii din România. Gabriel Păun, președintele organizației sugerează că primul pas ar trebui să fie înlocuirea președintelui ANSVSA "cu un tehnocrat de bună-credință", capabil să abordeze problema cu competență și integritate. În același timp, consideră necesară o anchetă a corpului de control al prim-ministrului în structura ANSVSA, pentru a identifica și corecta sursele de incompetență și neglijență care au contribuit la răspândirea bolii. 

Suspendarea temporară a comerțului intracomunitar și a exportului de animale vii până la eradicarea tuturor focarelor este, în opinia lui Păun, o altă măsură esențială pentru a preveni agravarea crizei. El subliniază, de asemenea, importanța carantinării fermelor afectate, ca măsură de control pentru a preveni răspândirea ulterioară a pestei micilor rumegătoare. 

Salvarea comerțului cu țările terțe ar putea fi realizată prin transformarea rapidă a exportului de animale vii în export de carne, care să fie garantată sanitar-veterinar și să respecte atât legislația europeană, cât și cerințele religioase din țările de destinație. (ziare.com)

Vizualizat: 13512 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

12 septembrie 2024 - 08:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că a publicat Raportul de contestații DR 20 Investiții în exploatații zootehnice, etapa 2 bovine.

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

12 septembrie 2024 - 08:33

O subvenție mai puțin obișnuită! Este acordată crescătorilor de animale, în special bovine, care-și încetează activitatea. Se întâmplă în Olanda. 

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

12 septembrie 2024 - 08:08

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) anunță finalizarea înregistrării sistematice integrale a imobilelor în 266 de UAT-uri, din totalul de 3.181 de UAT-uri, precum și în peste 27.800 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de peste 5,9 milioane de hectare.

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

12 septembrie 2024 - 07:59

Termen urgent pentru plata subvențiilor APIA! Fermierii, crescătorii de animale care solicită subvenții pe hectar și cap animal pentru acest an trebuie să se prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 30 septembrie 2024.

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

11 septembrie 2024 - 16:36

Deputații au adoptat miercuri un proiect de lege care prevede revenirea la cota de TVA de 9% pentru hrana albinelor pe bază de zahăr adăugat. De asemenea, apicultorii solicită și aprobarea unui ajutor de 10 euro/familia de albine. 

ANSVSA: Ultimele date despre pesta oilor/caprelor!

ANSVSA: Ultimele date despre pesta oilor/caprelor!

11 septembrie 2024 - 16:11

În România sunt active 47 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) din cele 64 confirmate la nivel național. Astfel, au fost stinse 17 focare, dintre care 10 focare de PRM – în județul Tulcea, 6 focare de PRM în județul Constanța și un focar de PRM în județul Ialomița.

Șef APIA: Controale încrucișate subvenții APIA cap vacă, oaie/capră!

Șef APIA: Controale încrucișate subvenții APIA cap vacă, oaie/capră!

11 septembrie 2024 - 10:57

Directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Maramureș, Florin Urs, a explicat cum se fac, în această perioadă, verificări încrucișate la fermele de animale care au solicitat subvențiile APIA pe cap animal pentru acest an. 

Șef APIA: Verificări APIA suplimentare anul ăsta la plata subvențiilor APIA!

Șef APIA: Verificări APIA suplimentare anul ăsta la plata subvențiilor APIA!

11 septembrie 2024 - 10:49

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează, în această perioadă, o serie de controale care au ca țintă solicitanții de subvenții APIA pe hectar și cap animal, adică fermierii, crescătorii de animale care au cerut subvențiile aferente acestui an. 

Subvenția APIA 250 euro/ha, termen plată 15 septembrie!

Subvenția APIA 250 euro/ha, termen plată 15 septembrie!

11 septembrie 2024 - 07:10

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară de 250 euro/ha în cazul în care exploatează terenuri în zona în care trăiește protejată gâsca cu gât roșu. Termen APIA important pentru încasarea celor 250 euro/ha, cât este cuantumul acestei subvenții, e 15 septembrie 2024.

Mare necaz pentru un crescător! Cinci viței Angus i-au murit otrăviți!

Mare necaz pentru un crescător! Cinci viței Angus i-au murit otrăviți!

10 septembrie 2024 - 18:58

Un fermier din satul Găinești, comuna Slatina, Suceava, a sesizat poliția, în dimineața zilei de 9 septembrie, cu privire la faptul că la ferma sa de bovine au decedat subit mai mulți viței. Adrian Gemănar le-a relatat polițiștilor că, în dimineața zilei de luni, deplasat la ferma sa din Găinești, a găsit viței din rasa Angus morți.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ca-n poveşti...

Ca-n poveşti...
- Fiica mea, când ţi-am spus să vii acasă precum Cenuşăreasa, m-am gândit că vei veni la ora 24:00, nu că vei veni cu un singur pantof şi fără rochie! Detalii