KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Cum poți tu, ministru al agriculturii, pe fermierii mici și mijlocii să-i faci cu mâna ta să dispară?!

Publicat: 02 iulie 2021 - 12:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cum poți tu ca ministru al agriculturii să fii atât de injust, încât să lucrezi doar în interesul fermierilor mari pe care îi ajuți să prospere, iar pe cei mici și mijlocii să îi faci cu mâna ta să dispară?! Îl acuză senatorul Lucian Trufin, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din Senatul României, pe ministrul agriculturii Adrian Oros.

Vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, senatorul social-democrat Lucian Trufin, atrage atenția asupra faptului că reducerea plății redistributive de la 12% la 10 %, plată care revine fermelor mici și mijlocii începând cu anul 2023, și neplafonarea plăților directe (subvențiilor) așa cum susține actualul ministru al agriculturii la Bruxelles, va duce efectiv la dispariția fermierilor mici și mijlocii din România și la creșterea necontrolată a suprafețelor deținute de marile exploatații agricole.

“Bani mai puțini pentru cei mulți și fonduri nelimitate pentru cei puțini dar cu suprafețe mari de pământ aflat în proprietate. Acesta este mandatul pe care și-l asumă Oros la Bruxelles în ceea ce privește banii pentru fermierii români. Cum poți tu, ca ministru al Agriculturii, să fii atât de injust, încât să lucrezi doar în interesul fermierilor mari pe care îi ajuți să prospere, iar pe cei mici și mijlocii să îi faci cu mâna ta să dispară?” Acuză senatorul Lucian Trufin, într-un comunicat transmis media.

În ceea ce privește politica agricolă națională coordonată de actualul ministru Adrian Oros, aceasta este complet falimentară, iar aplicarea ei pe termen lung va avea un impact distructiv pentru satul românesc.

“Proiectul refacerii și extinderii sistemelor de irigații nu va primi finanțare prin PNRR pentru că MADR nu a știut să explice Comisiei Europene de ce sunt necesare irigațiile. Acum Oros este la Bruxelles ca să se asigure că marii latifundiari ai României nu vor avea subvențiile diminuate. Mesajul pentru marea majoritate a fermierilor români, cei mici și mijlocii, din partea actualului ministru al Agriculturii, este să se descurce cum pot sau mai bine să dispară că îi încurcă prea mult pe marii moșieri. Ministrul liberal uită însă că satul românesc este ținut în viață de fermierii mici și mijlocii și nu de marile exploatații agricole. Pentru toate aceste motive, Oros trebuie schimbat, până nu e prea târziu!” a mai declarat senatorul, citat de botoșăneanul.ro

Vineri pe 25 iunie a.c. Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la noua politică agricolă comună, introducând politici agricole comune mai echitabile, mai ecologice, mai prietenoase cu animalele și mai flexibile. Uniunea Europeană fixează ambiții mai ridicate în ceea ce privește mediul și clima, aliniate cu obiectivele Pactului Verde, asigurând, de asemenea, o distribuție mai echitabilă a sprijinului PAC, în special fermelor familiale mici și mijlocii și tinerilor fermieri. Acest PAC va dicta direcția de dezvoltare și modul în care se va practica agricultura în Europa, stabilind prioritățile și liniile de finanțare pentru fermele agricole.

Pentru prima dată, PAC va include condiționalitatea socială, ceea ce înseamnă că beneficiarii PAC vor trebui să respecte elementele legislației sociale și muncii europene pentru a primi fonduri PAC.

Redistribuirea sprijinului pentru venit va fi obligatorie. Statele membre vor redistribui cel puțin 10% în beneficiul fermelor mai mici și trebuie să descrie în planul lor strategic cum intenționează să facă acest lucru.

Sprijinul pentru tinerii fermieri va avea un nou nivel minim obligatoriu de 3% din bugetele statelor membre pentru sprijinirea veniturilor PAC pentru tinerii fermieri (fermieri până la 40 de ani). Acest lucru ar putea acoperi sprijinul pentru venituri, investițiile sau ajutorul pentru înființarea fermelor pentru tinerii fermieri.

Toate măsurile disponibile prin noua PAC vor integra și legislația UE în ceea ce privește mediul și clima fiind complementare și strategiilor ”De la fermă la furculiță” și Biodiversitate.

Fiecare fermă va dedica cel puțin 3% din terenul arabil biodiversității și elementelor neproductive, cu posibilitatea de a primi un sprijin prin eco-scheme pentru a atinge 7%. Toate zonele umede și turbării vor fi protejate.

Un alt element de noutate este că statele membre sunt obligate să pună pachete de ”Eco-scheme” la dispoziția fermierilor, iar acest nou instrument voluntar va recompensa fermierii pentru implementarea practicilor ecologice și climatice (agricultură ecologică, agroecologie, gestionarea integrată a dăunătorilor etc.) Statele membre trebuie să aloce cel puțin 25% din bugetul lor de susținere a veniturilor către schemele eco, în total 48 de miliarde EUR din bugetul plăților directe.

Cel puțin 35% din fondurile de dezvoltare rurală vor fi alocate angajamentelor de agro-mediu, care promovează practicile de mediu, climă și bunăstarea animalelor.

De asemenea noua PAC devine mai flexibilă, cu reguli mai simple, lăsând statele membre să elaboreze strategii naționale pentru îndeplinirea obiectivelor propuse de UE.

 

 

 

Vizualizat: 2896 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern săptămâna viitoare pentru plata ajutoarelor pentru fermele mici și tinerii fermieri!

Decizie Guvern săptămâna viitoare pentru plata ajutoarelor pentru fermele mici și tinerii fermieri!

28 iulie 2021 - 13:30

Ajutoarele europene pentru fermele mici, tinerii fermieri, pentru investiții în dezvoltarea exploatațiilor agricole, etc. depind de modificările făcute în hotărârea de Guvern 226 privind cadrul de acordare a fondurilor europene. Hotărârea se află pe circuitul de avizare, iar săptămâna viitoare va fi supusă aprobării Guvernului, astfel încât banii europeni să poată fi accesați de fermieri, crescători de animale, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

28 iulie 2021 - 09:43

Ministerul Agriculturii face strategii și scheme de sprijin pentru fermierii care lucrează corect. Oricâte subvenții am da, și din bani de la bugetul național și din bani europeni, eficiența lor, sigur, este mult mai mică din cauza fraudei, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, la conferința de presă, susținută marți, la MADR. Șeful MADR a făcut precizările în contextul în care fermierii români se plâng de fraudarea ajutoarelor agricole, de eticheta de România aplicată unor legume aduse din alte țări.

Comunicat APIA de astăzi: Plăți pentru crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi: Plăți pentru crescătorii de animale!

28 iulie 2021 - 09:04

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna mai 2021, în sumă de 1.245.343,55 lei, pentru un număr de 27 solicitanți, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Un fermier român și-a adus muncitori din Africa!

Un fermier român și-a adus muncitori din Africa!

28 iulie 2021 - 08:11

Criza forței de muncă l-a determinat pe cunoscutul fermier român Ion Olteanu Constantin să-și aducă muncitori din Africa. Este de notorietate că fermierii, crescătorii români de animale găsesc cu mare dificultate lucrători în ferme. Sunt cazuri în care fermierii ajung în punctul în care renunță, pentru că nu au cu cine să lucreze în ferme. Ion Olteanu Constantin a rezolvat această problemă prin angajarea unor lucrători din Africa la ferma lui din România.

Subvenții APIA pentru fermieri, crescători de animale, suplimentate la rectificarea bugetară!

Subvenții APIA pentru fermieri, crescători de animale, suplimentate la rectificarea bugetară!

27 iulie 2021 - 14:51

Ministerul Agriculturii solicită Guvernului, la rectificarea bugetară, credite de angajament în valoare de 4,6 miliarde de lei și credite bugetare în valoare de 3,5 miliarde de lei. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi cum se împart banii pe care  Ministerul Agriculturii speră să-i obțină la rectificare, care sunt subvențiile APIA care vor fi suplimentate, atât pentru fermierii din vegetal, cât și pentru crescătorii de animale, și ce ajutoare vor primi fermierii.

Anunț astăzi ministrul agriculturii pentru crescătorii de vaci!

Anunț astăzi ministrul agriculturii pentru crescătorii de vaci!

27 iulie 2021 - 14:00

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță, astăzi, 27 iulie 2021, crescătorii de bovine că ultima zi în care mai pot să ceară ajutorul Covid 19 bovine, pentru acest an, este data de 9 august 2021. Până la această dată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primește cererile crescătorilor.

Ministrul agriculturii ASTĂZI: Subvenție APIA 4.600 euro/ha și ajutor 150 milioane euro pentru sere, solarii și depozite!

Ministrul agriculturii ASTĂZI: Subvenție APIA 4.600 euro/ha și ajutor 150 milioane euro pentru sere, solarii și depozite!

27 iulie 2021 - 13:02

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că fermierii români care cultivă legume beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de 4.600 de euro/ha, sprijin cuplat vegetal, și de o sumă de 150 de milioane de euro pentru construcția de sere, solarii sau depozite. La acestea se adaugă ajutorul de minimis la legume cultivate în spații protejate, 2.000 euro/beneficiar/1.000 mp.

Subvenție europeană DIRECTĂ pentru apicultori!

Subvenție europeană DIRECTĂ pentru apicultori!

27 iulie 2021 - 12:30

VEȘTI DE ASTĂZI, 27 IULIE 2021! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că apicultorii români vor beneficia de o subvenție europeană directă pe familie de albine.

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

27 iulie 2021 - 09:56

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile sumelor cuvenite sub formă de rentă viageră agricolă aferentă anului 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis Agroinfo.

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

27 iulie 2021 - 07:06

Norme simplificate pentru ajutoarele de stat acordate fermierilor, dar și altor categorii de beneficiari! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii