Adama
Agreena
AGRICOVER

Cum poți tu, ministru al agriculturii, pe fermierii mici și mijlocii să-i faci cu mâna ta să dispară?!

Publicat: 02 iulie 2021 - 12:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cum poți tu ca ministru al agriculturii să fii atât de injust, încât să lucrezi doar în interesul fermierilor mari pe care îi ajuți să prospere, iar pe cei mici și mijlocii să îi faci cu mâna ta să dispară?! Îl acuză senatorul Lucian Trufin, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din Senatul României, pe ministrul agriculturii Adrian Oros.

Vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, senatorul social-democrat Lucian Trufin, atrage atenția asupra faptului că reducerea plății redistributive de la 12% la 10 %, plată care revine fermelor mici și mijlocii începând cu anul 2023, și neplafonarea plăților directe (subvențiilor) așa cum susține actualul ministru al agriculturii la Bruxelles, va duce efectiv la dispariția fermierilor mici și mijlocii din România și la creșterea necontrolată a suprafețelor deținute de marile exploatații agricole.

“Bani mai puțini pentru cei mulți și fonduri nelimitate pentru cei puțini dar cu suprafețe mari de pământ aflat în proprietate. Acesta este mandatul pe care și-l asumă Oros la Bruxelles în ceea ce privește banii pentru fermierii români. Cum poți tu, ca ministru al Agriculturii, să fii atât de injust, încât să lucrezi doar în interesul fermierilor mari pe care îi ajuți să prospere, iar pe cei mici și mijlocii să îi faci cu mâna ta să dispară?” Acuză senatorul Lucian Trufin, într-un comunicat transmis media.

În ceea ce privește politica agricolă națională coordonată de actualul ministru Adrian Oros, aceasta este complet falimentară, iar aplicarea ei pe termen lung va avea un impact distructiv pentru satul românesc.

“Proiectul refacerii și extinderii sistemelor de irigații nu va primi finanțare prin PNRR pentru că MADR nu a știut să explice Comisiei Europene de ce sunt necesare irigațiile. Acum Oros este la Bruxelles ca să se asigure că marii latifundiari ai României nu vor avea subvențiile diminuate. Mesajul pentru marea majoritate a fermierilor români, cei mici și mijlocii, din partea actualului ministru al Agriculturii, este să se descurce cum pot sau mai bine să dispară că îi încurcă prea mult pe marii moșieri. Ministrul liberal uită însă că satul românesc este ținut în viață de fermierii mici și mijlocii și nu de marile exploatații agricole. Pentru toate aceste motive, Oros trebuie schimbat, până nu e prea târziu!” a mai declarat senatorul, citat de botoșăneanul.ro

Vineri pe 25 iunie a.c. Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la noua politică agricolă comună, introducând politici agricole comune mai echitabile, mai ecologice, mai prietenoase cu animalele și mai flexibile. Uniunea Europeană fixează ambiții mai ridicate în ceea ce privește mediul și clima, aliniate cu obiectivele Pactului Verde, asigurând, de asemenea, o distribuție mai echitabilă a sprijinului PAC, în special fermelor familiale mici și mijlocii și tinerilor fermieri. Acest PAC va dicta direcția de dezvoltare și modul în care se va practica agricultura în Europa, stabilind prioritățile și liniile de finanțare pentru fermele agricole.

Pentru prima dată, PAC va include condiționalitatea socială, ceea ce înseamnă că beneficiarii PAC vor trebui să respecte elementele legislației sociale și muncii europene pentru a primi fonduri PAC.

Redistribuirea sprijinului pentru venit va fi obligatorie. Statele membre vor redistribui cel puțin 10% în beneficiul fermelor mai mici și trebuie să descrie în planul lor strategic cum intenționează să facă acest lucru.

Sprijinul pentru tinerii fermieri va avea un nou nivel minim obligatoriu de 3% din bugetele statelor membre pentru sprijinirea veniturilor PAC pentru tinerii fermieri (fermieri până la 40 de ani). Acest lucru ar putea acoperi sprijinul pentru venituri, investițiile sau ajutorul pentru înființarea fermelor pentru tinerii fermieri.

Toate măsurile disponibile prin noua PAC vor integra și legislația UE în ceea ce privește mediul și clima fiind complementare și strategiilor ”De la fermă la furculiță” și Biodiversitate.

Fiecare fermă va dedica cel puțin 3% din terenul arabil biodiversității și elementelor neproductive, cu posibilitatea de a primi un sprijin prin eco-scheme pentru a atinge 7%. Toate zonele umede și turbării vor fi protejate.

Un alt element de noutate este că statele membre sunt obligate să pună pachete de ”Eco-scheme” la dispoziția fermierilor, iar acest nou instrument voluntar va recompensa fermierii pentru implementarea practicilor ecologice și climatice (agricultură ecologică, agroecologie, gestionarea integrată a dăunătorilor etc.) Statele membre trebuie să aloce cel puțin 25% din bugetul lor de susținere a veniturilor către schemele eco, în total 48 de miliarde EUR din bugetul plăților directe.

Cel puțin 35% din fondurile de dezvoltare rurală vor fi alocate angajamentelor de agro-mediu, care promovează practicile de mediu, climă și bunăstarea animalelor.

De asemenea noua PAC devine mai flexibilă, cu reguli mai simple, lăsând statele membre să elaboreze strategii naționale pentru îndeplinirea obiectivelor propuse de UE.

 

 

 

Vizualizat: 4181 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Adrian Pintea: Un miliard de euro în contul APIA! Primii fermieri și primele plăți APIA!

Adrian Pintea: Un miliard de euro în contul APIA! Primii fermieri și primele plăți APIA!

06 septembrie 2024 - 13:05

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și-a propus ca-n decurs de doar două luni să vireze în conturile fermierilor, crescătorilor de animale subvenții pe hectar și cap animal în valoare de 1,4 miliarde de euro, a anunțat Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, joi seara, la Agro TV.

ACUM! Grafic plata subvențiilor APIA hectar, cap animal: 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie!

ACUM! Grafic plata subvențiilor APIA hectar, cap animal: 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie!

06 septembrie 2024 - 12:29

Anunțul a fost făcut joi seara, la Agro TV, de ministrul secretar de stat Adrian Pintea din Ministerul Agriculturii. Datele importante în acest moment în graficul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plățile pe hectar și cap animal, aferente acestui an, sunt 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie.

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

05 septembrie 2024 - 19:29

Pe 15 septembrie 2024, se desfășoară prima ediție a Festivalului European al Bivolului în Țara Lăpușului, satul Suciu de Jos.

Șef ANSVSA: Ovinele testate în fiecare gospodărie!

Șef ANSVSA: Ovinele testate în fiecare gospodărie!

05 septembrie 2024 - 18:31

A început retestarea animalelor în Timiş, la presiunea crescătorilor de oi care timp de două zile au ieşit la proteste. Peste 14.000 de animale au fost sacrificate doar luna trecută după izbucnirea unui focare de pestă. Fermierii au cerut în stradă oprirea sacrificărilor în masă, retestarea şi carantină. Fiecare gospodărie va fi evaluată separat şi vor fi ucise doar animalele bolnave, a promis preşedinte autorităţii sanitar veterinare.

Ciprian Palmeș: După 10 septembrie încep achizițiile de miei pentru export!

Ciprian Palmeș: După 10 septembrie încep achizițiile de miei pentru export!

05 septembrie 2024 - 10:19

Cunoscutul exportator și susținător al oieritului românesc, Ciprian Palmeș, anunță acum pe Facebook că din 10 septembrie demarează achiziția de miei pentru export.

Sprijin urgent pentru crescătorii români de animale!

Sprijin urgent pentru crescătorii români de animale!

05 septembrie 2024 - 09:25

Cu bolile cumplite care amenință de ceva timp zootehnia din România e nevoie de un sprijin urgent pentru crescătorii locali de animale, a propus eurodeputatul român Daniel Buda în Parlamentul de la Bruxelles. Fermele au fost distruse mai întâi de pesta porcină africană, iar acum de pesta micilor rumegătoare.

Subvenții APIA egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Subvenții APIA egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

05 septembrie 2024 - 08:44

Subvenții egale pentru fermierii români: un pas important în Parlamentul European, anunță europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI.

Salvați data! Ziua Porumbului - 11 septembrie 2024!

Salvați data! Ziua Porumbului - 11 septembrie 2024!

04 septembrie 2024 - 18:23

ZIUA PORUMBULUI va avea loc în data de 11 septembrie 2024, în localitatea Orezu, jud. Ialomița, la ferma cunoscutului fermier Nicolae SITARU – ElSit, începând cu ora 10:00.

Comunicat AFIR ASTĂZI: Raport selecție achiziții simple utilaje agricole!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Raport selecție achiziții simple utilaje agricole!

04 septembrie 2024 - 18:04

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an.

Ministrul Barbu ACUM: Bani pentru tractoare noi! Lista fermierilor selectați!

Ministrul Barbu ACUM: Bani pentru tractoare noi! Lista fermierilor selectați!

04 septembrie 2024 - 09:58

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, anunță astăzi că peste 500 de fermieri din sectorul vegetal  au fost selectați pentru a primi bani pentru tractoare și utilaje agricole noi.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

La azil

La azil
Un nebun îşi atenţiona un frate de-al său în curtea unui azil: Detalii