Adama
Vinasa Rompak

Cum pot fermierii români aplica derogarea GAEC 8 în acest an!

Publicat: 14 februarie 2024 - 22:48
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a transmis un mesaj referitor la decizia Comisiei Europene privind aplicarea standardelor GAEC 8 în anul 2024.

Ministrul Agriculturii susţine că decizia de compromis a Comisiei Europene în ceea ce priveşte aplicarea standardului privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 8) oferă o mai mare flexibilitate fermierilor români, însă acesta susține în continuare că derogarea totală era ”cea cea mai bună soluţie".

"Îmi menţin poziţia că cea mai bună soluţie era cea a derogării totale, aşa cum am susţinut încă din iulie 2023. Consider, însă, că decizia de compromis a Comisiei Europeană oferă o mai mare flexibilitate fermierilor noştri, în primul rând prin scăderea procentului la 4% (de la 7%) din terenul arabil dedicat unor culturi intermediare sau cultivării unor plante fixatoare de azot sau asigurarea unei zone neproductive. În acelaşi timp, faptul că propunerea iniţială a Comisiei nu a întrunit numărul necesar de voturi din partea statelor membre arată fără urmă de îndoială că deciziile de la Bruxelles trebuie să ţină mai mult cont de vocea fermierilor, care s-au confruntat cu multe dificultăţi în ultimii ani”, a precizat ministrul Florin Barbu, într-un comunicat transmis către Agroinfo.

În data de 13 februarie 2024, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare 587/2024 din 12 februarie de stabilire a unei derogări de la Regulamentul (UE) 2115/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte aplicarea standardului privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (standardul GAEC 8), datele de eligibilitate a cheltuielilor pentru contribuţia din FEGA şi normele privind modificările planurilor strategice PAC pentru modificările anumitor eco-scheme pentru anul de cerere 2024.

Derogarea decisă de Comisia Europeană suspendă obligativitatea fermelor de a lăsa 4% din suprafaţa de teren deţinută drept zonă neproductivă şi dă fermierilor dreptul să opteze pentru modul în care vor acţiona asupra suprafeţei respective, între:

  • înfiinţarea unei culturi intermediare/secundare, după recoltarea culturii principale;
  • înfiinţarea unei culturi fixatoare de azot;
  • asigurarea unei zone neproductive.

De asemenea, fermierul poate să opteze fie pentru oricare, fie pentru toate cele trei condiţii simultan pe suprafaţa de 4%, precizează MADR.

Decizia Comisiei Europene vine după ce propunerea iniţială privind asigurarea unui procent de 7% din terenul arabil pentru cultivarea plantelor fixatoare de azot nu a reuşit să primească susţinerea statelor membre, România fiind unul dintre statele care a respins această propunere ce nu ar fi rezolvat decât o parte din dificultăţile cu care se confruntă fermierii.

DECIZIE FINALĂ: Trei variante pentru GAEC 8 în 2024! Cum vor fi aplicate eco-schemele corelate cu GAEC 8

 

Vizualizat: 2362 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
S C CERTIMPEX SRL FOCSANI
|
02. 15, 2024. Thursday 08:42
Buna ziua !. CERTIMPEX FOCSANI este infiintata din anul 1990 ( Intreprindere Mica ) iar din anul 2005 detine o suprefata de 50 ha, pe
raza Mun Focsani , aven plantatii de cires, prin, cais si mar . Incepand din anul 2014 an de an ne-am confruntat cu perioade mari de
seceta . An de an am incunostiintat organele abilitate care au dat curs sesizarilor si au facut procese-verbale de constatarea calamita-
tilor .Gradul de calamitate consemnat in actele constatatoare a fost intre 40 si 100% . Aceste documente au fost inaintate la Directia
Agricola Vrancea cat si la Ministerul Agriculturii . In decursul acestor ani nu am primit nici un raspuns . Astazi suntem in insolventa , cu
toate ca detinem si spatii noi de depozitare , mijloace de transport , linie de sortare , care se vor degrada fara a fi utilizate .
Multumim !. Cu stima, Administrator special , N Tutoi
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii