PREȚUL PE KILOGRAMUL DE CARNE DE VITĂ ȘI PE LITRUL DE LAPTE! Diferențe mari între prețul plătit crescătorilor de vaci din Irlanda, Franța pe kilogramul de carne de vită și cel plătit crescătorilor români de vaci! Despre prețul pe litrul de lapte la poarta fermei se poate spune că e unul derizoriu.
Din punctul de vedere al crescătorilor, dacă ne referim la prețul pe care-l primește un fermier pe kilogramul de carcasă, ne ducem undeva la 2 euro/kg, dacă discutăm prețul pe care-l primesc colegii noștri din Franța, Irlanda, vă spun că se duce la 3,4 - 3,6 euro/kg. Urmăresc piața pe toate sursele de informare, date statistice. Vorbesc de prețul pe care-l primește fermierul.
Știm bine ce se întâmplă și-n sectorul lapte, fermierul ia până la 20 și ceva de cenți pe litru și când laptele ajunge în raft litrul este peste un euro. Sunt aberațiile pieții românești aici, a declarat crescătorul de bovine Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, pentru RFI.
El a explicat și de ce românul nu este obișnuit să consume carne de vită și de ce preferă carnea de porc. Explicația e ușor amuzantă.
Sigur, așa cum am spus, de obicei, consumul de carne de vită în România este mai mult pe lanțul HoReCa, mai puțin consumul casnic funcționează în România, mai cumpără omul câte un rasol pentru o supă de duminică, friptură, dar nu este acel consum încetățenit și care funcționează în state care au în tradiția lor consumul de carne de vită.
Și am și o explicație aici care sună destul de interesant. De ce românii mănâncă carne de porc? Și trebuie să ne uităm puțin în istorie, că întotdeauna am fost năvăliți de către cine, de către popoarele musulmane migratoare care nu mâncau porcul. Și atunci, românii ce făceau? Ascundeau cât puteau din oi și vaci, restul veneau ăștia și le căsăpeau și porcul rămânea pe ulița satului, că nu-i trebuia la nimeni decât la români. De aia se mănâncă carne de porc și e greu să-i învățăm să mănânce oaie și vită, a explicat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.
Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFO: https://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html