Aproximativ 15% din culturile de rapiţă din judeţul Olt, respectiv o suprafaţă de 2.500 hectare din totalul de 17.000 hectare cultivate cu rapiţă în toamna anului trecut, au fost calamitate de seceta din perioada septembrie - octombrie şi vor fi înlocuite, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Mihaela Luminiţa Mareş.
Reprezentantul DAJ Olt a precizat că fermierii vor înlocui culturile de rapiţă calamitate cu unele de floarea soarelui sau porumb şi au solicitat autorităţilor să efectueze constatările în teren privind suprafeţele şi proporţia în care au fost afectate de lipsa precipitaţiilor culturile de rapiţă.
"Până astăzi au fost depuse solicitări şi s-au efectuat evaluările în teren pentru o suprafaţă de aproximativ 2.500 de hectare cultivate cu rapiţă, calamitate într-un grad de peste 70%, unele chiar de 100%. S-a constat că din cauza lipsei precipitaţiilor din toamna trecută, din lunile septembrie şi octombrie, mai multe culturi de rapiţă din nordul judeţului au fost calamitate, adică nu au răsărit, sunt întârziate ca fenomen de vegetaţie, sunt nedezvoltate conform etapei tehnologice, răsărirea este neuniformă", a explicat Mihaela Luminiţa Mareş.
Au fost constatate calamităţi din cauza secetei la culturile de rapiţă în 15 localităţi din judeţul Olt, cele mai mari suprafeţe fiind în localităţile Oporelu (440 hectare), Bărăşti (430 hectare), Poboru (239 hectare) şi Tătuleşti (240 hectare).
Mihaela Luminiţa Mareş a menţionat că procedura pentru constatarea calamităţilor începe cu solicitările depuse de fermieri la primăriile localităţilor, acestea întocmesc un raport operativ, iar reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene şi APIA se deplasează în teren pentru a constata şi evalua suprafeţele şi gradul de afectare a culturilor.
Directorul adjunct al DAJ Olt a punctat că alte culturi înfiinţate în toamna trecută, cum sunt cele de grâu ,care are ponderea cea mai mare - 129.000 hectare, orz - 14.000 hectare, se prezintă foarte bine.
(foto arhivă Agroinfo)