Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Cu PĂTLĂGEAUA-n geam, în loc de gutuie!

Publicat: 06 februarie 2018 - 19:30
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Vă interesează rezultatul crud al programului tomata?! Importurile de roşii au crescut, iar roşia românească a rămas la fel de căutată! Asta deşi România a plătit o subvenţie de circa 50 eurocenţi/kg de roşii „proaspete”. Adică ceva mai mult de 2 lei/kg!

Dacă privim pe direct problema, este de bine. Peste 8.000 de legumicultori, care majoritatea produceau oricum pentru piaţă, au primit o răsplată pentru aducerea de roşii la tarabă în extrasezon.

Chiar şi aşa, conform datelor INS, importurile de tomate au crescut în 2017, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016,  cu patru procente! Nu ştiu cum, dar ceva nu se prea pupă la socoteală. E vorba totuşi de un efort financiar de aproape 24 mil. de euro, bani acordaţi cu menţiunea clară că se vor putea scoate de la raft o parte din importurile de pătlăgele!

Petre Daea afirma că în 2016 se importaseră 50.000 tone roşii, în valoare netă de 35 mil. euro (conform revistei Capital, care-l cita ca sursă pe şeful de la MADR), ,,ceea ce este dezastruos pentru o ţară ca România”! Cam aceasta a fost explicaţia de ce prima măsură de ajutor prin folosirea minimisului s-a îndreptat către producătorii de tomate. Rezultatul dezastruos constă în faptul că importurile au rămas la fel de mari, iar marfa românească la fel de căutată! În schimb, e drept, cei peste 8.000 de fermieri au beneficiat de un bonus, să-i zicem, nesperat. Având în vedere că mai există şi un sprijin cuplat pentru roşii cultivate în spaţii protejate, mă întreb dacă producerea cu orice preţ a tomatelor în extrasezon are o acoperire economică reală... Sper măcar că acest bonus se va regăsi în modernizarea infrastructurii şi creşterea reală a producţiei, altfel va fi doar o cheltuială pentru bunăstarea legumicultorilor acordată din bani publici. La fel cum, din păcate, se cam întrezăreşte la majoritatea programelor anunţate cu surle şi trâmbiţe pe toate canalele media.

Nu ştiu câţi porci Bazna şi Mangaliţa se mai găsesc pe maidanul ţării, dar parcă prevăd şi aici o bună măsură pentru viitoarele campanii electorale. Cât priveşte sprijinul pentru fermele de reproducţie la porc şi pui, jos pălăria! Să sperăm că vor fi aprobate de CE. Cât priveşte campania „Alege Oaia”, aceasta are un slogan electoral clar! Deşi oaia cea aleasă va fi mai mult ca sigur un lup matur, cu dinţii şi limba prelucrate la artă şi precizie. În aşa fel încât să behăie mai dihai ca mioriţa! Până una, alta, suntem campioni la producţie şi cam delăsători la consumul de oaie...

Acum să nu îl condamnăm doar pe, probabil, cel mai silitor ministru din istoria postdecembristă. În spatele lui se află cohorte de consilieri şi mari specialişti din toate domeniile... dar probabil aceştia sunt prea ocupaţi cu poziţia de drepţi. M-am uitat la şedinţa de bilanţ de la finele anului; deşi la conferinţă au participat ceva mai mult de 15 oficiali MADR, niciunul nu a deschis gura pentru mai mult decât să caşte. A vorbit doar şeful, care nu a pronunţat nimic despre dezechilibrarea balanţei comerciale pe produse agroalimentare cu 79% în primele 9 luni ale anului trecut, vizavi de primele 9 luni ale lui 2016. Ce să mai, probabil că am importat cu ceva mai mult de 1 miliard de euro decât am exportat anul trecut. Cum nimic nu se spune despre importurile de tehnologie, inputuri şi utilaje plătite cu banii aceia frumoşi din subvenţii, la care se adaugă însă şi o parte din încasările pe exportul agroalimentar românesc. Că nimeni nu-ţi dă nimic pe ochi frumoşi. Însă banii alimentează economiile greilor UE, în loc să rămână la bugetul ţărişoarei noastre... Şi asta pentru că nimeni nu prea vrea să vadă dezastrul care se tot cască între realitate şi comunicările oficiale!

Vizualizat: 1142 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

28 noiembrie 2020 - 08:26

BANI PENTRU FERMIERI. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai-Liviu Moraru, a anunțat suma care va fi la dispoziția fermierilor români pentru investițiile în ferme în următorii 7 ani. Totodată, șeful AFIR declară că este un susținător al produselor românești, provenite din fermele din România și militează pentru reducerea importurilor.

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

27 noiembrie 2020 - 18:32

TEREN AGRICOL PENTRU TINERII FERMIERI. Tânărul fermier Marcel Pop din județul Satu Mare este primul tânăr fermier care a semnat astăzi un contract cu Agenția Domeniilor Statului pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, promise tinerilor fermieri. Pentru celelalte suprafețe declarate disponibile în câteva județe, se vor organiza licitații publice.

 

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

27 noiembrie 2020 - 17:18

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat Campania de plăți în avans pentru beneficiarii care au depus Cerere unică de plată în anul 2020.

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

27 noiembrie 2020 - 10:44

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că fermierii români vor beneficia, în fiecare an, timp de 7 ani, de 100 de milioane de euro, ajutor pentru construirea de sere și solarii. Potrivit șefului MADR, va fi o nouă măsură de finanțare a agricultorilor români, lansată în premieră pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027.

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

27 noiembrie 2020 - 09:49

DEZASTRU! Seceta și recoltele dezastruoase din Dobrogea îi forțează pe fermieri să își vândă utilajele și terenurile.Mulți nu mai au bani pentru salariile angajaților pe care i-au găsit foarte greu. Cornel Zamfir deţine peste 1300 de hectare în apropierea localităţii Cobadin, în Constanța. A scos la vânzare mai multe utilaje agricole ca să obţină banii pentru salariile angajaților. Dacă fermierii mari au probleme, cei mici nu vor rezista

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

27 noiembrie 2020 - 08:15

OFICIAL BRUXELLES. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele COMAGRI, Parlamentul European, a anunțat că a fost aprobată de către Comisia Europeană o schemă de ajutor pentru România în valoare de 216 milioane de euro. Ajutorul va fi acordat sub forma unor subvenții directe care nu pot depăși 100.000 de euro/fermă pentru producția primară de produse agricole și 120.000 de euro/întreprindere în sectorul pescuitului și acvaculturii.

ȘAPTE FERME ROMÂNEȘTI LIVREAZĂ 2.000 DE PORCI PE SĂPTĂMÂNĂ LA KAUFLAND!

ȘAPTE FERME ROMÂNEȘTI LIVREAZĂ 2.000 DE PORCI PE SĂPTĂMÂNĂ LA KAUFLAND!

27 noiembrie 2020 - 07:16

PORC NĂSCUT ȘI CRESCUT ÎN ROMÂNIA 100%! Retailerul german Kaufland a lansat programul Porc născut și crescut în România 100%. Potrivit comunicatului companiei, porcii sunt crescuți inclusiv cu furaje din România. Retailerul  lucrează deja cu şapte ferme din România, care livrează 2.000 porci/ săptămână către magazinele reţelei, iar în doi ani speră să dubleze cantitatea.

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

26 noiembrie 2020 - 16:24

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! Ministerul Agriculturii a publicat miercuri, 25 noiembrie 2020, pe site-ul oficial Normele metodologice la legea vânzării terenurilor agricole.

VACI FLĂMÂNZITE ȚINUTE ÎN MOCIRLĂ ȘI BĂLEGAR DE UN METRU!

VACI FLĂMÂNZITE ȚINUTE ÎN MOCIRLĂ ȘI BĂLEGAR DE UN METRU!

26 noiembrie 2020 - 10:34

ANIMALE CHINUITE. Autoritățile din Sibiu au intervenit pe 24 noiembrie 2020 pentru ridicarea a două cadavre de bovine din curtea unui sibian care locuiește în cartierul Valea Aurie. În grajdul improvizat au rămas alte trei bovine - spun martorii, care trăiesc în condiții sub orice critică. Flămânzite, ținute în mocirlă și bălegar de un metru. Proprietarul este același care în urmă cu doi ani și-a omorât calul în bătaie.

COMISIA EUROPEANĂ, ÎN CONTROL LA ANSVSA!

COMISIA EUROPEANĂ, ÎN CONTROL LA ANSVSA!

26 noiembrie 2020 - 09:48

COMUNICAT ANSVSA. În cadrul programului de audit planificat al Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară (DG Sănătate și Siguranță Alimentară) se va desfășura, în perioada 7-16 decembrie 2020, în sistem videoconferință, Misiunea de audit a Comisiei Europene (DG-SANTE)/2020-6934. Obiectivul principal al auditului este evaluarea controalelor oficiale privind siguranța laptelui și a produselor din lapte efectuate de către autoritățile competente din România.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
icul
|
02. 10, 2018. Saturday 22:42
Un mare FASSSSSSSSSSSS
Cei mai multi au cumparat din pietele angro (tomate aduse din Import) fara documente si le-au revandut cu documente. Unii chiar au pierdut la afacerea asta in prima faza ceva, dar s-au recuperat pierderea cu varf si indesat de la BUGET.
Poate domnul DEAIA nu stie. POATEEEEEE
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Scrisoare de la profesoară către părinţi:

Scrisoare de la profesoară către părinţi:
- "Dragi părinţi, vă rog să-l spălaţi pe Bulă! Miroase!" Detalii