Crescătorii de vaci beneficiază începând cu acest an de o nouă schemă de ajutor, este vorba de sprijinul pentru porumbul de siloz. Cei care cresc minim 3 vaci și fac o producție de 18 tone porumb la hectar pot încasa de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) noua subvenție de 230 euro/ha, a anunțat directorul executiv APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.
„Ca și element de noutate aferent anului 2024, am început de anul trecut Programul Național Strategic 2023-2027. Subvențiile au o denumire generică, nu sunt mai numesc neapărat plăți directe, se numesc intervenții. Multe dintre ele sunt oarecum similare cu cele care le-am avut în anii anteriori, doar denumirea diferă. Cuantumul este aproximativ la fel, dar iată că din acest an avem câteva măsuri printre care schema PD-27. Vorbim de o schemă de bunăstare la vaci care este destul de simplu de accesat. E vorba de o condiție pe care trebuie să o îndeplinească fermierii care au bovine în exploatație care pășunează extensiv patru luni pe an, 6h/zi.
Este destul de simplă, o situație care trebuie depusă la cererea de plată în timpul campaniei. Suma e undeva la 100 euro pe UVM. Este o schemă de bunăstare nouă, pe lângă celelalte măsuri pentru tineret la îngrășat și pentru vaca de lapte care erau accesibile din 2023. Nu în ultimul rând, tot ca o noutate din Campania 2024, o măsură în sprijinul sectorului zootehnic, schema pentru porumbul pentru siloz. Aici condiția este ca fermierul care solicită sprijin trebuie să aibă minim trei UVM (Unitatea Vită Mare), în exploatație să realizeze o producție de minim 18 tone de porumb siloz la hectar, ceea ce este foarte ușor de realizat. Cuantumul este undeva la 230 euro pe hectar.
Și această schemă începând cu 2024 vine cumva în sprijinul fermierilor care activează pe zona de zootehnie. Știm cu toții, cel mai afectat șeptel este cel din sectorul bovine, cu o scădere drastică în ultimii ani. În ce privește județul Mureș, aici este meritul fermierilor, e unul fruntaș la nivel de țară. Dacă ne raportăm la ultima perioadă, tot am vorbit de ajutoarele acordate de când a început războiul din Ucraina. Anul trecut, știți foarte bune, am avut o subvenție de 110 euro la vacile de lapte pe pe cap de animal. Aici am fost locul întâi pe țară ca și număr de animale solicitate și număr de beneficiari”, a spus Săvâșcă, citat de Liderul presei muresene (zi-de-zi.ro)