Adama
Vinasa Rompak

Creșterea suprafeței minime pentru acordarea subvențiilor APIA! Ce soartă au fermele mici!

Publicat: 02 februarie 2024 - 10:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

"Am susținut alături de alții, putini ce-i drept, creșterea suprafeței minime pentru acordarea subvențiilor și necesitatea unei foi de parcurs pentru creșterea suprafeței fermelor, în special ale celor vegetale," spune fermierul Ștefan Gheorghiță, administrator la TRIAGROEXIM SRL, într-o analiză postată pe Facebook despre soarta neagră a fermelor mici și mijlocii, condamnate la moarte sigură, lentă și dureroasă.

"Războiul supraviețuirii

O mică discuție TV în Franța în care un invitat se întreabă de ce sunt trimise blindate în stradă la protestele fermierilor. Este război se întreabă acesta? Clar este o întrebare importantă si personal mă hazardez să zic că da, este un război al supraviețuirii.

Și o sa ma explic așa cum mă pricep, ce anume vreau să zic.

Prin 2021 in vremea ministrului Oros, apoi in perioada ministrului Chesnoiu si nu in ultimul rand in ,,epoca întunecată " a celui de nedorit, adica dl Daea ( fiindca ministru a fost dintr-o impardonabil greseala multipla), am susținut alături de altii, putini ce-i drept, creșterea suprafeței minime pentru acordarea subvențiilor și necesitatea unei foi de parcurs pentru creșterea suprafeței fermelor, în special al celor vegetale. Nimeni nici nu a vrut să audă, darămite să discute, iar miza politică și electorală nu era de asumat pentru partidele celor menționați.

Înainte de a aminti corul de înjurături, am mai spus că atât Comisia UE cât și guvernele țărilor membre ar trebui să dea o limită minimă de suprafață a fermelor în viziunea lor și bazată pe analize susținute de studii, plus un termen de reconversie a fermelor europene ( în special cele de cultura mare).

Ce vaiete, ce înjurături, ce blesteme si plus multe epitete din partea traditionalistilor nostri ca vreau distrugerea fermelor tradiționale, dar nimeni nu a vrut sa vadă ipocrizia UE care asta doreste, doar ca nu o spune, dar o face? Dar ce am vrut sa spun atunci și poate pricepem acum?

Comisia și multe din țările mari producătoare agricole au înțeles că subvenționarea fermelor mici în special de cultură mare, nu mai poate fi susținută în fața concurenței cu Rusia, Ucraina, America de Sud, Australia sau SUA și este nevoie de o creștere a suprafeței minime.

taran-numara-bani_b

În al doilea rând probabila aderare a Ucrainei ar răspunde la doua probleme, prima legata de securitatea alimentara a UE care ar fi garantata ( este si acum), dar primul punct ar fi posibil in acest scenariu fara a se continua subvenționarea agriculturii.

Trebuie menționat ca in Rusia ferme de sute de mii de ha nu sunt multe, dar nici exceptii.

Pentru cei care nu înțeleg, aderarea Ucrainei ar necesita creșterea fondurilor pentru agricultura cu cca 40%, bani pe care nimeni in UE nu este dispus sa ii dea, iar cine crede ca pica din cer, sa schimbe credinta.

În timp ce ai nostri demnitari au fel de fel de preocupari, Germania si statele prietene deja discuta arhitectura agriculturii europene dupa 2027 in care să nu mai existe subventii europene, dar fiecare stat având o libertate de subvenționare națională după buget.
Ce înseamnă asta? Aceste state sunt dispuse să deschidă piața pentru importuri în UE, adică toate țările mai prăpădite care nu vor putea susține subvențiile agricole, vor importa de la cei care pot. Unde vom fi noi in acest scenariu? Aveti dreptul la 3 întrebări.

Ce legătură este între aceasta opinie și revoltele fermierilor de azi? Simplu.

Toate condiționalitățile în opinia mea sunt pentru scăderea profitabilității și accelerarea procesului de falimentare al fermelor mici care în mod normal va fi urmată de comasare.

De ce spun asta? Pai o ferma sa zicem de 50 ha din UE, care este obligata sa lase parloaga 5% si încă 5% leguminoase care afara de soia si lucerna nu au pret, cum sa rămână competitiva cu o ferma ruseasca de 500.000 ha care cultiva floare in zonele de nord, fara fertilizare, o recoltează pe zapada si cand face 1,5 -1,8 to/ ha se pupa in oglinda, dar este rentabil? Asa cum si americanii sunt rentabili cu cca 3,5-4 to/ ha. Fiindca sunt extensivi la aceste culturi, iar inputurile si arenda au alte valori incomparabile cu noi în UE.

Pentru cei care nu au văzut asa ceva poate nu cred, dar este o realitate.

Revenind asta este programul capitalist usturător la noi, în UE.
Unul mai social ar fi fost de genul sa iti anunți obiectivele, sa aloci bani pentru tranziție, in care unii sa fie convinși sa vândă si altii sa cumpere, totul intr-o perioada de timp. Olanda a fost singura care a încercat ceva de acest gen cu fermele de vaci, dar rezultatele sunt slabe.
Dar legatura cu protestele? Fara sa fie conștienți in numar mare, fermierii de fapt lupta pentru amânarea acestui moment, dar vestea proasta este ca se derulează implacabil. Poate fi oprit? Nu cred fiindca oprirea inseamna taxe mai mari la populație care personal nu cred ca le va suporta. Poate pe termen scurt pentru o perioada de tranziție.

Care este ieșirea? Greu de spus, dar economic nu sunt opțiuni.

S-a încercat una, adica agricultura ecologica prin care indirect sa fie convinsa populația sa plătească mai mult pentru o marfa care fermele mari nu au cum sa o facă. Nu vreau sa vorbesc de cele de la noi.

Rezultatul nu este cel scontat și marea masă a populației nu poate și nici nu dorește să își asume acest efort.

Ce urmează? Gazarea ,,economică" a micilor fermieri va fi un pic încetinită, dar va continua până la victoria finală.

De aceea poate colegi fermieri mai mari, printre care mă consider și eu, trebuie să înțelegem că miza principala a acestor revolte este salvarea a cât mai multe ferme de acest tip și apoi venim și noi cu problemele noastre. Dar in mod clar nu noi cei mari suntem subiectul principal, cel puțin în opinia mea, iar orice timp suplimentar obținut le poate da șansa celor mici să caute soluții - trecerea la legumicultura, pomicultura, zootehnie, cooperative, etc. Care vrea și înțelege.
Pentru mulți va fi mai ușor să mă înjure si sa ii creadă pe cei care le vor prezenta o viata mai roz. Eu sunt adeptul formulei de a ,, nu crede în lacrimi".
Timpul va decide, dar dacă voi avea dreptate nu voi mai avea multi colegii alaturi de care sa sărbătoresc victoria previziuni.
In rest numai de bine." Fermier Ștefan Gheorghiță. 

 

Vizualizat: 19340 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii