Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE, a anunțat că subvențiile APIA vor crește din 2023 cu circa 20 de euro pe hectar, iar această creștere va avantaja mai ales fermierii mici. Oficialul de la Bruxelles a vorbit și despre plata redistributivă acordată exclusiv fermierilor mici care exploatează de la un hectar de teren agricol la 50 de hectare.
"În noua Politică Agricolă Comună se propune creșterea plății redistributive de la 5% la 10% și România a decis să aplice de la 1 la 50 de hectare. Deci, fondurile care se taie de la fermierii cu peste 50 de hectare se vor distribui fermierilor cu până la 50 de hectare. Deci, fermierii mici, să spunem și ușor medii, pentru că România este țara cu fermele cele mai mari din Uniunea Europeană, ei vor fi principalii beneficiari ai acestei creșteri (a subvențiilor APIA n.r.)", a spus Achim Irimescu, în cadrul Conferinței Regionale Banat organizată de Clubul Fermierilor Români, la sfârșitul săptămânii trecute.
Sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, CRISS, este noua plată APIA pentru micii fermieri care lucrează minim un hectar și maxim 50 de hectare, precizează Planul Național Strategic 2023-2027 elaborat de Ministerul Agriculturii. În document, este estimat și cuantumul pe hectar pentru această plată.
"Având în vedere suprafața determinată IACS din Campania 2020 pentru fermele cuprinse între 1-50 ha, respectiv de 3.748.473 ha, pentru anul 2023 cuantumul indicativ de plată este de 51 euro/ha în anul 2023, ajungând la 54 euro / ha în anul 2027.
Fermele care depășesc 50 de hectare nu sunt eligibile la CRISS.
Aceasta plată se adresează în egală măsură micilor fermieri cu suprafețe foarte mici, având în vedere ca aceștia nu vor mai beneficia de plata “micii fermieri” – sprijin care s-a dovedit a fi neatractiv pentru aceștia în perioada de programare PAC 2014-2020. CRISS se adresează, totodată, și fermelor care nu făceau obiectul schemei “micii fermieri”, dar care constituie segmentul agriculturii la scară mică și mijlocie, aflat în plin proces de consolidare, ca fiind vectorii cei mai importanți ai lanțului scurt de aprovizionare și practicarea unei agriculturii prietenoase cu mediul.
În urma analizei datelor din Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) pentru plăți directe gestionat de APIA, rezultă că în anul 2020 fermele cuprinse între 1 și 50 de hectare însumează 758.512 beneficiari exploatații agricole, circa 97% din totalul de 781.246 de fermieri. Fermele mici de la 1-50 ha reprezintă majoritatea exploatațiilor din România.
Acordarea plății redistributive pentru exploatațiile cu dimensiunea între 1-50 ha, constituie un sprijin suplimentar pentru o suprafață de 3.748.473 ha, gestionată de majoritatea fermierilor (97%) care contribuie la susținerea vitalității spațiului rural.
CRISS va contribui în mod direct la reducerea disparităților în materie de venituri dintre agricultură și alte sectoare ale economiei, cât și la oprirea migrației tinerilor din mediul rural", scrie în documentul MADR.
În prezent, conform PAC 2020, de plata redisributivă beneficiază toate fermele însă până la limita de 30 de hectare, indiferent de mărimea exploatației agricole, iar cuantumul pe hectar este diferențiat, nivelul 1, de la 1 ha la 5 ha, iar nivelul 2, o sumă mult mai mare pe hectar, de la 5 ha la 30 ha inclusiv.