Adama
Agreena
AGRICOVER

Creșterea plății redistributive pentru fermierii mici!

Publicat: 02 august 2022 - 10:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE, a anunțat că subvențiile APIA vor crește din 2023 cu circa 20 de euro pe hectar, iar această creștere va avantaja mai ales fermierii mici. Oficialul de la Bruxelles a vorbit și despre plata redistributivă acordată exclusiv fermierilor mici care exploatează de la un hectar de teren agricol la 50 de hectare.

"În noua Politică Agricolă Comună se propune creșterea plății redistributive de la 5% la 10% și România a decis să aplice de la 1 la 50 de hectare. Deci, fondurile care se taie de la fermierii cu peste 50 de hectare se vor distribui fermierilor cu până la 50 de hectare. Deci, fermierii mici, să spunem și ușor medii, pentru că România este țara cu fermele cele mai mari din Uniunea Europeană, ei vor fi principalii beneficiari ai acestei creșteri (a subvențiilor APIA n.r.)", a spus Achim Irimescu, în cadrul Conferinței Regionale Banat organizată de Clubul Fermierilor Români, la sfârșitul săptămânii trecute. 

Sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, CRISS, este noua plată APIA pentru micii fermieri care lucrează minim un hectar și maxim 50 de hectare, precizează Planul Național Strategic 2023-2027 elaborat de Ministerul Agriculturii. În document, este estimat și cuantumul pe hectar pentru această plată. 

"Având în vedere suprafața determinată IACS din Campania 2020 pentru fermele cuprinse între 1-50 ha, respectiv de 3.748.473 ha, pentru anul 2023 cuantumul indicativ de plată este de 51 euro/ha în anul 2023, ajungând la 54 euro / ha în anul 2027.

Fermele care depășesc 50 de hectare nu sunt eligibile la CRISS.

Aceasta plată se adresează în egală măsură micilor fermieri cu suprafețe foarte mici, având în vedere ca aceștia nu vor mai beneficia de plata “micii fermieri” – sprijin care s-a dovedit a fi neatractiv pentru aceștia în perioada de programare PAC 2014-2020. CRISS se adresează, totodată, și fermelor care nu făceau obiectul schemei “micii fermieri”, dar care constituie segmentul agriculturii la scară mică și mijlocie, aflat în plin proces de consolidare, ca fiind vectorii cei mai importanți ai lanțului scurt de aprovizionare și practicarea unei agriculturii prietenoase cu mediul.

În urma analizei datelor din Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) pentru plăți directe gestionat de APIA, rezultă că în anul 2020 fermele cuprinse între 1 și 50 de hectare însumează 758.512 beneficiari exploatații agricole, circa 97% din totalul de 781.246 de fermieri. Fermele mici de la 1-50 ha reprezintă majoritatea exploatațiilor din România.

Acordarea plății redistributive pentru exploatațiile cu dimensiunea între 1-50 ha, constituie un sprijin suplimentar pentru o suprafață de 3.748.473 ha, gestionată de majoritatea fermierilor (97%) care contribuie la susținerea vitalității spațiului rural.

CRISS va contribui în mod direct la reducerea disparităților în materie de venituri dintre agricultură și alte sectoare ale economiei, cât și la oprirea migrației tinerilor din mediul rural", scrie în documentul MADR.

În prezent, conform PAC 2020, de plata redisributivă beneficiază toate fermele însă până la limita de 30 de hectare, indiferent de mărimea exploatației agricole, iar cuantumul pe hectar este diferențiat, nivelul 1, de la 1 ha la 5 ha, iar nivelul 2, o sumă mult mai mare pe hectar, de la 5 ha la 30 ha inclusiv. 

Vizualizat: 5313 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

12 septembrie 2024 - 08:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că a publicat Raportul de contestații DR 20 Investiții în exploatații zootehnice, etapa 2 bovine.

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

12 septembrie 2024 - 08:33

O subvenție mai puțin obișnuită! Este acordată crescătorilor de animale, în special bovine, care-și încetează activitatea. Se întâmplă în Olanda. 

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

12 septembrie 2024 - 08:08

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) anunță finalizarea înregistrării sistematice integrale a imobilelor în 266 de UAT-uri, din totalul de 3.181 de UAT-uri, precum și în peste 27.800 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de peste 5,9 milioane de hectare.

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

12 septembrie 2024 - 07:59

Termen urgent pentru plata subvențiilor APIA! Fermierii, crescătorii de animale care solicită subvenții pe hectar și cap animal pentru acest an trebuie să se prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 30 septembrie 2024.

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

11 septembrie 2024 - 16:36

Deputații au adoptat miercuri un proiect de lege care prevede revenirea la cota de TVA de 9% pentru hrana albinelor pe bază de zahăr adăugat. De asemenea, apicultorii solicită și aprobarea unui ajutor de 10 euro/familia de albine. 

ANSVSA: Ultimele date despre pesta oilor/caprelor!

ANSVSA: Ultimele date despre pesta oilor/caprelor!

11 septembrie 2024 - 16:11

În România sunt active 47 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) din cele 64 confirmate la nivel național. Astfel, au fost stinse 17 focare, dintre care 10 focare de PRM – în județul Tulcea, 6 focare de PRM în județul Constanța și un focar de PRM în județul Ialomița.

Șef APIA: Controale încrucișate subvenții APIA cap vacă, oaie/capră!

Șef APIA: Controale încrucișate subvenții APIA cap vacă, oaie/capră!

11 septembrie 2024 - 10:57

Directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Maramureș, Florin Urs, a explicat cum se fac, în această perioadă, verificări încrucișate la fermele de animale care au solicitat subvențiile APIA pe cap animal pentru acest an. 

Șef APIA: Verificări APIA suplimentare anul ăsta la plata subvențiilor APIA!

Șef APIA: Verificări APIA suplimentare anul ăsta la plata subvențiilor APIA!

11 septembrie 2024 - 10:49

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează, în această perioadă, o serie de controale care au ca țintă solicitanții de subvenții APIA pe hectar și cap animal, adică fermierii, crescătorii de animale care au cerut subvențiile aferente acestui an. 

Subvenția APIA 250 euro/ha, termen plată 15 septembrie!

Subvenția APIA 250 euro/ha, termen plată 15 septembrie!

11 septembrie 2024 - 07:10

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară de 250 euro/ha în cazul în care exploatează terenuri în zona în care trăiește protejată gâsca cu gât roșu. Termen APIA important pentru încasarea celor 250 euro/ha, cât este cuantumul acestei subvenții, e 15 septembrie 2024.

Mare necaz pentru un crescător! Cinci viței Angus i-au murit otrăviți!

Mare necaz pentru un crescător! Cinci viței Angus i-au murit otrăviți!

10 septembrie 2024 - 18:58

Un fermier din satul Găinești, comuna Slatina, Suceava, a sesizat poliția, în dimineața zilei de 9 septembrie, cu privire la faptul că la ferma sa de bovine au decedat subit mai mulți viței. Adrian Gemănar le-a relatat polițiștilor că, în dimineața zilei de luni, deplasat la ferma sa din Găinești, a găsit viței din rasa Angus morți.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ca-n poveşti...

Ca-n poveşti...
- Fiica mea, când ţi-am spus să vii acasă precum Cenuşăreasa, m-am gândit că vei veni la ora 24:00, nu că vei veni cu un singur pantof şi fără rochie! Detalii