Preţul uleiurilor vegetale, la nivel mondial, vor creşte cu 30 până la 50 de dolari pe tonă, în perioada octombrie-decembrie din cauza stocurilor mici la uleiul de palmier, o producţie mai mică de soia din Brazilia precum şi creşterea producţiei de biocarburanţi.
Pentru echilibrarea stocului, sunt necesare circa 3 milioane de tone de ulei de palmier în medie în fiecare an în următorii zece ani, pentru a face faţă creşterii cererii la nivel mondial. Conform estimărilor preliminare, producţia globală de oleaginoase va depăşi consumul cu doar 2 milioane de tone în sezonul 2010/2011, comparativ cu o producţie excedentă de 20 milioane tone în acest an.
În America de Sud, din cauza umidităţii mari a solului din timpul sezonul de semănat, mai ales în statul brazilian Mato Grosso, şi a secetei din ultima perioadă, producţia de soia de anul acesta va fi mai redusă. Astfel, dacă până în decembrie nu vor fi suficiente precipitaţii, culturile de soia din Brazilia vor avea de suferit. Brazilia este al doilea mare producător mondial de soia, după Statele Unite.
Efecte pozitive
Creşterea producţiei de biocombustibili a avut un efect pozitiv pentru preţul uleiului vegetal. În Uniunea Europeană, pentru producerea biocarburanţilor din rapiţă, în sezonul 2009/2010, se vor utiliza 6,7 milioane tone rapiţă, cu un milion de tone mai mult decât în sezonul trecut. Cu toate acestea, anul viitor consumul de rapiţă pentru biocombustibil este posibil să scadă.
Conform analiştilor, producţia reală de seminţe de floarea soarelui, în regiunea Mării Negre, va fi mai mică decât s-a estimat în urmă cu câteva luni.
În ceea ce priveşte soia, se constată o creştere a stocurilor la nivel mondial, acestea fiind acum apreciate la aproximativ 68 milioane de tone pentru noul an de comercializare care a început la 1 octombrie.
Ca urmare a stocurilor relativ mari de soia, livrările se vor menţine la un nivel normal, în ciuda unui declin uşor preconizat al producţiei la nivel mondial, estimat la 259 milioane de tone în 2010/2011, de la 261 milioane de tone, producţie record înregistrată cu un an mai devreme.
În China, producţia de soia în anul agricol viitor va ajunge probabil la 14,8 milioane de tone, cu 1,3% mai puţin faţă de anul acest, conform raportărilor oficiale. Pe de altă parte, importul va continua să crească, astfel că în sezonul care urmează se va importa 52 de milioane tone, de la 50,3 milioane de tone în acest an.