Un cioban din satul Sârbi, comuna Banca, județul Vaslui, are o turmă de 434 de ovine din rasa de carne Île de France. A ales o rasă celebră pentru carne ca să nu mai fie nevoit să angajeze lucrători la stână pentru mulsul oilor. Crescătorul de ovine Iordănel Cernat livrează berbecuți unui restaurant din Vaslui și vinde direct de la fermă clienților carne de oaie.
Oierul povestește că-n 2014 a adus primii berbeci din rasa Île de France din Ungaria. De atunci, turma a crescut.
”Vãzând cã brânza este ieftinã, m-am gândit sã cresc rasã de carne. Așa cã în 2014 am adus masculi din Ungaria. A venit a doua perioadã, i-am schimbat. De atunci am fost în Ungaria de 3 ori dupã oi”, povestește crescătorul pentru vremeanouă.ro.
”Fatã de 3 ori în doi ani. Berbecii fac stabulație, stau la întuneric în grajd. Ei nu merg niciodatã cu oile, ei stau numai la umbrã. Oile sunt ținute separat pentru cã intrã în cãlduri când berbecul este lãsat în turmã. Fac montã dirijatã dimineața și seara”, a declarat crescătorul de oi pentru vremeanouă.ro
În ceea ce priveste greutatea la care ajung ovinele, Iordãnel Cernat spune cã berbecii din rasa Île de France pot ajunge și la 150 de kg, iar oile la 90 de kg. Pasionat de ceea ce face, crescãtorul ține animalele în condiții deosebite, cum a vãzut cã se obișnuiește în fermele occidentale, chiar dacã uneori investițiile și munca depusã depășesc sumele cîstigate din vânzarea oilor.
Iordănel Cernat la stână. Foto: vremeanouă.ro
“Cumpãr tiruri întregi cu furaje de calitate pentru animale. Anul trecut, când a fost secetã, nu am iesit în cîstig. Nu merge deloc vânzarea cașului. Cu lâna este si mai rãu. Se vinde cu doar 70 de bani kilogramul. Île de France este rasã cu carne multã, dar blanã scurtã, nu ca Țurcanele. Mai mult dau pe tuns, care e 7 lei pentru fiecare oaie. Carnea se vinde cu 16 lei/kg. Pentru prãsilã vine cam 200 de euro pe cap de ovinã”, mãrturisește oierul. “Nu prea este plãtitã munca agricultorilor. A fost plãtitã cândva, la începutul începutului, a mers, dar acum lasã de dorit. Dar noi ne-am obișnuit sã muncim și continuãm, cã altceva nici nu știm sã facem”, spune soția lui Iordãnel Cernat.
“E multã muncã, bani putini și nu gãsesti suficienti oameni care sã doreascã sã munceascã aici. Le punem la dispozitie cele mai bune conditii, dar ce sã faci? Pe vremuri, un cioban fãcea 5 copii. Din aceia, doi rãmâneau și se fãceau la rândul lor ciobani. Acum aceastã meserie e pe cale de dispariție.Cât e sãtucul de mic, majoritatea sunt plecați și nu mai are cine sta la oi. E greu. Am 434 de capete de ovine, vã dati seama cât este de muncã. Mã trezesc dimineata la ora 4.00 pentru muls. Mi s-a întâmplat în anii trecuti, când aveam și 800 de oi, sã mã trezesc și oamenii angajați sã mã ajute la muls sã disparã. Mã apucam ca nebunul de muls pânã mi se înmuiau picioarele, cã nu ai cum sã lași oaia nemulsã. De asta mi-am dorit sã elimin mulsul și sã aducem aceastã rasã”, a mai spus ciobanul.
Iordănel Cernat livrează berbecuți unui restaurant din Vaslui.
„Carnea de oaie de la un restaurant din Vaslui, destul de cunoscut, provine din ferma noastrã. Vã puteți convinge de calitatea excelentã a acesteia cerând o porție de pastramã de berbecuț sau o porție de tocanã. Carnea nici nu mai are mirosul acela specific de oaie, care îi face pe mulți sã strâmbe din nas", mai spune oierul pentru sursa citată.