KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Crește peste 400 de oi dintr-o rasă celebră pentru carne și livrează berbecuți unui restaurant!

Publicat: 02 iunie 2021 - 20:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Un cioban din satul Sârbi, comuna Banca, județul Vaslui, are o turmă de 434 de ovine din rasa de carne Île de France. A ales o rasă celebră pentru carne ca să nu mai fie nevoit să angajeze lucrători la stână pentru mulsul oilor. Crescătorul de ovine Iordănel Cernat livrează berbecuți unui restaurant din Vaslui și vinde direct de la fermă clienților carne de oaie.

Oierul povestește că-n 2014 a adus primii berbeci din rasa Île de France din Ungaria. De atunci, turma a crescut.

”Vãzând cã brânza este ieftinã, m-am gândit sã cresc rasã de carne. Așa cã în 2014 am adus masculi din Ungaria. A venit a doua perioadã, i-am schimbat. De atunci am fost în Ungaria de 3 ori dupã oi”, povestește crescătorul pentru vremeanouă.ro.

”Fatã de 3 ori în doi ani. Berbecii fac stabulație, stau la întuneric în grajd. Ei nu merg niciodatã cu oile, ei stau numai la umbrã. Oile sunt ținute separat pentru cã intrã în cãlduri când berbecul este lãsat în turmã. Fac montã dirijatã dimineața și seara”, a declarat crescătorul de oi pentru vremeanouă.ro

În ceea ce priveste greutatea la care ajung ovinele, Iordãnel Cernat spune cã berbecii din rasa Île de France pot ajunge și la 150 de kg, iar oile la 90 de kg. Pasionat de ceea ce face, crescãtorul ține animalele în condiții deosebite, cum a vãzut cã se obișnuiește în fermele occidentale, chiar dacã uneori investițiile și munca depusã depășesc sumele cîstigate din vânzarea oilor.

iordanel-cernat_b

Iordănel Cernat la stână. Foto: vremeanouă.ro

“Cumpãr tiruri întregi cu furaje de calitate pentru animale. Anul trecut, când a fost secetã, nu am iesit în cîstig. Nu merge deloc vânzarea cașului. Cu lâna este si mai rãu. Se vinde cu doar 70 de bani kilogramul. Île de France este rasã cu carne multã, dar blanã scurtã, nu ca Țurcanele. Mai mult dau pe tuns, care e 7 lei pentru fiecare oaie. Carnea se vinde cu 16 lei/kg. Pentru prãsilã vine cam 200 de euro pe cap de ovinã”, mãrturisește oierul. “Nu prea este plãtitã munca agricultorilor. A fost plãtitã cândva, la începutul începutului, a mers, dar acum lasã de dorit. Dar noi ne-am obișnuit sã muncim și continuãm, cã altceva nici nu știm sã facem”, spune soția lui Iordãnel Cernat.

“E multã muncã, bani putini și nu gãsesti suficienti oameni care sã doreascã sã munceascã aici. Le punem la dispozitie cele mai bune conditii, dar ce sã faci? Pe vremuri, un cioban fãcea 5 copii. Din aceia, doi rãmâneau și se fãceau la rândul lor ciobani. Acum aceastã meserie e pe cale de dispariție.Cât e sãtucul de mic, majoritatea sunt plecați și nu mai are cine sta la oi. E greu. Am 434 de capete de ovine, vã dati seama cât este de muncã. Mã trezesc dimineata la ora 4.00 pentru muls. Mi s-a întâmplat în anii trecuti, când aveam și 800 de oi, sã mã trezesc și oamenii angajați sã mã ajute la muls sã disparã. Mã apucam ca nebunul de muls pânã mi se înmuiau picioarele, cã nu ai cum sã lași oaia nemulsã. De asta mi-am dorit sã elimin mulsul și sã aducem aceastã rasã”, a mai spus ciobanul.

ile-de-france_b

Iordănel Cernat livrează berbecuți unui restaurant din Vaslui.

„Carnea de oaie de la un restaurant din Vaslui, destul de cunoscut, provine din ferma noastrã. Vã puteți convinge de calitatea excelentã a acesteia cerând o porție de pastramã de berbecuț sau o porție de tocanã. Carnea nici nu mai are mirosul acela specific de oaie, care îi face pe mulți sã strâmbe din nas", mai spune oierul pentru sursa citată.

Vizualizat: 2698 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Samsar arestat după ce a înșelat mai mulți crescători de animale! A luat oile și a uitat să le mai plătească!

Samsar arestat după ce a înșelat mai mulți crescători de animale! A luat oile și a uitat să le mai plătească!

15 iunie 2021 - 20:31

Șaban Regep Genghis, reprezentant al unei PFA cu sediul în oraș Hârșova, județul Constanța, a fost arestat preventiv 30 de zile, după ce, anul trecut, i-a lăsat cu ochii în soare pe 17 cetățeni din Bistrița-Năsăud, crescători de animale, cărora le-a cumpărat, chipurile, sute de oi, dar pe care a “uitat” să le mai plătească, scrie Gazeta de Bistrița.

Oierul George Cățean, secretar de stat MADR: Să încetăm a mai cerși ajutor și să începem să construim!

Oierul George Cățean, secretar de stat MADR: Să încetăm a mai cerși ajutor și să începem să construim!

15 iunie 2021 - 13:01

Sunt sătul de câte campanii am văzut prin care se cere consumatorului să cumpere produse românești pentru a-i ajuta pe producătorii locali. Și sunt sătul de această permanentă lamentare care sună deseori de parcă cerșim indulgențe. Sunt sătul pentru că, din nou și din nou, confundăm planurile și încurcăm interesele pe care ar trebui să le protejăm și să le promovăm, scrie crescătorul de animale George Cățean, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, într-un editorial publicat de Digi 24.

APIA: 28.980 de fermieri români au renunțat la subvențiile APIA în ultimii doi ani, 2020 și 2021!

APIA: 28.980 de fermieri români au renunțat la subvențiile APIA în ultimii doi ani, 2020 și 2021!

15 iunie 2021 - 10:28

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a înregistrat în doi ani, 2020 și 2021, potrivit datelor oficiale, mai puțin cu 28.980 de cereri unice pentru subvențiile din agricultură. În timp ce numărul fermierilor care cer subvențiile APIA a scăzut, a crescut suprafața solicitată la plată.

Crescător animale: Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția trebuie acordată pe producție!

Crescător animale: Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția trebuie acordată pe producție!

15 iunie 2021 - 09:29

Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția pentru crescătorii de animale trebuie acordată pe producție, spune crescătorul de vaci Radu Teodor, din Rastolt, județul Sălaj. Ce înseamnă subvenționarea hârtiilor? Nimic altceva decât subvenția APIA cea mai mare din zootehnie, sprijinul cuplat, dată pe un certificat de origine, pe o adeverință de la registrul genealogic al rasei, etc. fără a se verifica dacă a și crescut producția în fermele care au încasat banii.

Tinerii fermieri, ajutor de 100.000 de euro/fermier timp de 7 ani!

Tinerii fermieri, ajutor de 100.000 de euro/fermier timp de 7 ani!

15 iunie 2021 - 08:17

Ultimele vești de la Bruxelles! Crește sprijinul acordat tinerilor fermieri, de la un maxim de 70.000 de euro, cât va fi anul acesta, la 100.000 de euro/fermier și se prelungește perioada de acordare a acestui sprijin, de la 5 ani, cât este acum, la 7 ani. Apare și noul fermier care va avea acces mai ușor la fonduri europene, a anunțat acum europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia Agri, Parlamentul European.

Eurodeputat Buda: Obligatoriu, subvenții mai mari pentru fermierii mici! Plata suplimentară!

Eurodeputat Buda: Obligatoriu, subvenții mai mari pentru fermierii mici! Plata suplimentară!

15 iunie 2021 - 07:51

O nouă plată pentru fermierii mici și mijlocii! În negocierile de la Bruxelles pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC), se pune accent pe un sprijin mai mare acordat fermelor mici și mijlocii. Astfel, statelor membre UE li s-a dat de ales, ori alocă 12% din suma prevăzută pentru subvenții fermierilor mici și mijlocii sub forma unei plăți redistributive sau plafonează subvențiile fermierilor mari, iar suma rezultată din plafonare se distribuie fermelor mici și mijlocii.

Crescător de oi: Mai bine șofer decât oier!

Crescător de oi: Mai bine șofer decât oier!

15 iunie 2021 - 07:04

Crescătorul de oi și capre Aurel Tănase din județul Teleorman spune că a fost șofer, dar s-a lăsat de meserie ca să se apuce de creșterea animalelor. Cîștigă însă mult mai puțin. Când era șofer miza în fiecare lună pe un salariu bun, acum supraviețuiește cu familia, dar pentru a supraviețui, muncesc toți membrii familiei în fermă, pentru că altfel nu se poate.

Aprobă Guvernul în această săptămână ajutorul Covid pentru crescătorii de bovine?

Aprobă Guvernul în această săptămână ajutorul Covid pentru crescătorii de bovine?

14 iunie 2021 - 16:47

Crescătorii de bovine ne întreabă dacă se mai aude ceva de ajutorul Covid la bovine. Proiectul de ordonanță de urgență care instituie acest ajutor a fost publicat pe site-ul MADR în 21 aprilie 2021. Ministrul agriculturii a anunțat săptămâna trecută că speră ca ordonanța să fie aprobată de Guvern în această săptămână.

Nou Regulament UE din 11 iunie! Cuantum plăți directe pentru fermieri pentru anul 2021!

Nou Regulament UE din 11 iunie! Cuantum plăți directe pentru fermieri pentru anul 2021!

14 iunie 2021 - 11:23

Cuantumurile plăților directe care urmează să fie acordate fermierilor în cadrul schemelor de sprijin și care depășesc 2 000 EUR pentru o cerere de ajutor depusă pentru anul calendaristic 2021 se reduc cu o rată de ajustare de 1,658907 %, precizează Comisia Europeană în Regulamentul (UE) din 11 iunie 2021 de stabilire a ratei de ajustare a plăților directe în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului pentru anul calendaristic 2021.

Comunicat APIA de astăzi!

Comunicat APIA de astăzi!

14 iunie 2021 - 10:13

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 11 iunie 2021 s-a încheiat Campania de primire a cererilor unice de plată aferente anului 2021, inclusiv perioada de depunere cu penalități, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi, 14 iunie, pentru Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Bancul zilei

Răutate...

Răutate...
Particularitatea ochilor feminini constă în faptul că ei sunt capabili să vadă un fir de păr pe sacoul soţului de la cinci metri distanţă, dar nu sunt în stare să vadă uşa garajului de la un metru. Detalii