Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Crescătorii spun că le-au murit animalele după ce au fost hrănite cu porumb din Ucraina!

Publicat: 19 octombrie 2023 - 19:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de animale din România se tem să mai folosească cereale din Ucraina, după ce au aflat că animalele hrănite cu porumb adus din această țară au murit. Nici fabricile de nutrețuri combinate și concentrate nu mai iau marfă de la ucraineni după ce, la analize, au constatat că sunt toxice. Unui fermier care a importat floarea soarelui din Ucraina i-a fost arsă toată marfa de către inspectorii fitosanitari, pentru că era periculoasă pentru consumul uman.

Decizia Guvernului de a introduce, pe ultima sută de metri, obligativitatea analizelor complexe pentru cerealele din Ucraina, are la bază, cel mai probabil, informații șocante primite din teritoriu. Fermierii spun că le-au murit animalele după ce au fost hrănite cu porumb din Ucraina, iar puținele controale care s-au mai făcut au evidențiat că produsele din această țară sunt toxice și periculoase.

”Ne pregătim să dăm la abator tăurașii, pentru că, din cauza secetei, nu mai avem cu ce să-i hrănim. La mine în zonă, în Călărași, tot porumbul a fost calamitat, nu s-a făcut nimic. Nu putem să importăm, că toată lumea se plânge că porumbul care vine din Ucraina e toxic, unii au spus că le-au murit animalele. Ucraina nu este în UE, nu știu ce legislație au, iar controale la cerealele care vin de acolo nu se fac. La noi sunt atâtea reguli și atâtea restricții și mâncăm porumb ucrainean. În primăvara acestui an, m-a contactat un ucrainean să cumpăr porumb pentru pui, dar eu nu pot să cumpăr porumb direct pentru pui, ci cel care face furajul. Și am vorbit cu cei de la fabrica de furaje să le spun despre porumbul ofertat din Ucraina, că este mai ieftin. Știți ce mi-a răspuns? Că nici nu vrea să audă, că au făcut analize la porumbul din Ucraina și au ieșit toate nenorocirile, cu pesticide și chimicale în exces. Normal că, nefiind controlați în Ucraina, pun orice. Fabrica de furaje trebuie să vândă produsele cu certificat de calitate și, dacă sunt toxice, fabrica răspunde și atunci nu se bagă în asemenea combinații”, a declarat Puiu Ilisei, președintele Grupului de Producători EuroAvi, pentru phonline.ro

ferme-vaci-oi_b

foto arhiva

Fermierii se întreabă, însă, unde ajung cerealele din Ucraina, dacă în industria avicolă și în zootehnie nu se folosesc. Aceștia cred că, foarte probabil, că le găsim pe piața românească, sub formă de mălai și făină, precum și în panificație. Nici uleiul de la rafturi, marea majoritate provenind din Ucraina, nu este sigur. ”Un fermier a luat floarea soarelui de la ucraineni și l-au blocat ăștia de la fitosanitar pentru că nu știu ce toxine avea și nu putea fi transformat în ulei. I-au confiscat toată marfa și i-au ars-o, iar paguba a rămas a fermierului român, și vorbim de tone de floarea soarelui. Când se face import, pentru anumite societăți se fac controale, dar pentru anumite societăți nu se fac. Ar trebui la toată lumea să se facă verificări. Deși nu este legal să aduci pui din Ucraina, se aduce carne de pui din Ucraina prin filiera Olanda, care are niște contingente. Și pe piață ajunge ca produs românesc, poate chiar și bio. Trăim într-o țară în care ce scrie pe etichetă nu este în pungă. Se falsifică etichete sub nasul autorităților. Ar trebui să se verifice trasabilitatea produselor și date niște amenzi drastice. Eu nu am auzit să se fi dat sancțiuni pentru așa ceva. Producătorii români nu au loc pe piață, pentru că vin tirurile cu marfă din afară și etichetate ca produse românești”, a spus președintele Grupului de Producători EuroAvi, Puiu Ilisei. 

Reprezentanții fermierilor români ne spun că Guvernul ar trebui să ia exemplul polonezilor, care dau foarte mulți bani din fondurile europene pentru procesare, nu la fermă. Polonezii dau cam 90% din fonduri pentru abator și, în jurul abatorului, se construiesc ferme. ”Că de-aia ajunge fermierul nostru să dea faliment, că nu are unde să taie sau primește un preț mic de la abator. La noi tot zic că se dau fonduri pentru procesare, dar în care tu să pui 50%, nu 10%, cât pune polonezul. Acum doi ani, eu am avut un proiect cu fonduri europene și am fost obligat să renunț la el. Trebuia să fac o unitate de procesare pentru conserve de legume și aveam alocată o sumă de până în 800.000 de euro, din care 400.000 îi dădeam eu. Pentru că am fost obligat să scot lucrarea la licitație, s-a dus la 1,5 milioane de euro, că s-au scumpit materialele de construcție și, în plus, firmele dublează prețurile când aud de fonduri europene. Am încercat să obțin o suplimentare a fondurilor, că nu aveam cum să plătesc încă 250.000 de euro. Dacă m-ar fi lăsat cei de la UE să o execut în regie proprie, ar fi însemnat muncitori din zonă, banii rămași în zonă, nu plecați în afară, și ți-o faci cum vrei tu, evident, cu proiect și diriginte de șantier. Nu te lasă, evident, că la licitație participă firme din afara țării, ca banii să ajungă tot la ei”, a mai precizat Puiu Ilisei, președintele Grupului de Producători EuroAvi, pentru phonline.ro

 

Vizualizat: 1293 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

03 decembrie 2023 - 19:18

Ministrul agriculturii a declarat la târgul Poftim, din România, ținut la acest sfârșit de săptămână, că este pentru păstrarea tradițiilor românești și protejarea gospodăriei țărănești. 

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

03 decembrie 2023 - 07:36

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de luni, 4 decembrie 2023, tranșa a doua de plată a subvențiilor APIA aferente acestui an, plata finală al cărui termen limită este 30 iunie 2024. Plățile directe care sunt pe lista APIA și suma pe hectar și cap animal pentru această tranșă de plată.

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

03 decembrie 2023 - 06:40

Anunțul făcut sâmbătă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, legat de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești. Ce spune șeful de la Agricultură?

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii