Reclama header big full
Adama
Vinasa Rompak

Crescătorii români scot vacile în stradă: Suntem forțați să punem lacătul pe ferme!

Publicat: 13 martie 2023 - 20:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii români de vaci se mobilizează pentru un protest în capitala României. Ei sunt hotărâți să ducă la protest și vacile. "Nu avem cum supraviețui, mergem pe pierdere," spun crescătorii necăjiți.

"În ultimele două luni, procesatorii au început să scadă prețul la lapte cu 15 bani, 30 sau 40 de bani. La ora asta, de la 2,50- 2,60 lei litrul, sunt zone în județul Mureș și în țară unde se vinde laptele la 1, 40 lei, 1, 50 sau 1,70 lei. La insistențele și disperarea colegilor mei am hotărât să gândim la ce avem de făcut de acum înainte: ne vindem animalele pentru că nu avem cum supraviețui, mergem pe pierdere, sau ne îndreptăm spre ministrul Agriculturii, spre premierul României, spre președintele țării, să le spunem că altfel, suntem obligați să ne închidem afacerea. Chiar nu-i glumă de data asta, pentru că ne-a prins într-o situație din care nu mai avem ieșire. După un an de secetă, în care nu am avut porumb siloz, nu am avut lucernă decât 20%. La producția de lapte județul Mureș e pe locul unu pe țară, dar de data asta nu se mai poate să nu se diminueze cu cel puțin 50 la sută," a declarat crescătorul de bovine Iacob Boca, președinte Federația Crescătorilor de Bovine - Mureș.

protest vaci_b

foto arhivă

Procesatorii aduc lapte de import și producătorii români rămân cu sute de mii de litri nevânduți, cum s-a întâmplat săptămâna trecută la o fabrică din județul Brașov, spune Boca.

Fermierii români vor cere factorilor de decizie să protejeze prin lege producția autohtonă de lapte, și în acest sens vor trimite un memoriu la Guvern, a declarat pentru Radio Tg.Mureș vicepreședintele Federației Crescătorilor de Bovine, Iacob Boca.

"Procesatorii ne motivează că vine laptele din afară, Polonia, Ungaria, la 1,60-1,70 lei litrul. Fermierii aceia au rate, au leasinguri, au de plătit angajați, au imputurile care acuma încep să vină pentru campania de primăvară, sunt disperați și până la urmă vor ceda și vor semna și cu 1,50 sau 1,40 lei litrul, să mai poată răzbi o lună-două, să scoată vacile în primăvară. Va fi întâlnire la federația națională săptămâna asta la final sau cel târziul săptămâna viitoare luni, iar momentan am întocmit un draft de memoriu. La noi s-a ieftinit laptele cu 30 la sută, iar la raft a crescut prețul. Deci retailerii, multinaționalele care vând produsele de la fabricile noastre, ar trebui să scoată taxa de raft, care e o aberație! Dacă laptele de pe poarta fabricii iese la un 4,00-4,20 lei litrul, la magazine pe raft apare la 7 lei, 8 lei litrul de lapte," a spus Boca. 

Săptămânile următoare, crescătorii de vaci vor organiza proteste în Capitală și în întreaga țară și spun că vor scoate vacile în stradă.

Vizualizat: 2850 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Document obligatoriu micii fermieri pentru subvenția APIA de 100 euro/ha!

Document obligatoriu micii fermieri pentru subvenția APIA de 100 euro/ha!

14 martie 2025 - 10:00

Micii fermieri beneficiază și anul acesta de eco-schema PD-05 - Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale). Potrivit Planului Național Strategic 2023-2027, cuantumul aferent acestui an este de 100 euro/ha. Pentru a obține subvenția APIA, micii fermieri trebuie să completeze un caiet. Agroinfo a obținut informații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Crescătorii români de vaci cer să fie interzise aceste transporturi!

Crescătorii români de vaci cer să fie interzise aceste transporturi!

14 martie 2025 - 08:59

Federația Națională Pro Agro și Federația Crescătorilor de Bovine din România consideră că acceptarea la intrarea în țară a unor mijloace de transport din țările ce se confruntă cu cazuri de febră aftoasă, ce conțin anumite produse de/din lapte, este extrem de periculoasă, atât pentru industria românească de profil, cât și pentru economie în ansamblu, unele state luând deja decizia interzicerii întregului aflux de produse afectate.

Comunicat APIA ASTĂZI: Subvenția APIA la plată!

Comunicat APIA ASTĂZI: Subvenția APIA la plată!

13 martie 2025 - 15:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând de astăzi, 13 martie 2025, plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, aferentă perioadei 01.04.-30.06.2024 (diferență trimestrul II/2024 - îmbunătățiri funciare) și 01.07.-30.09.2024 (trimestrul III 2024), în conformitate cu prevederile OMADR nr. 87/2025.

Model caiet subvenția APIA de 73 euro/hectar! Instrucțiuni de completare!

Model caiet subvenția APIA de 73 euro/hectar! Instrucțiuni de completare!

13 martie 2025 - 11:49

Fermierii români beneficiază și-n acest an de ecoschema PD-04 - Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil cu un cuantum maxim prevăzut de Planul Național Strategic 2023-2027 de 73 euro/hectar, pentru acest an.

Subvenție APIA mici fermieri 1.500 euro!

Subvenție APIA mici fermieri 1.500 euro!

13 martie 2025 - 07:06

Programul „Tomata” continuă și în 2025, însă cu mai multe modificări care nu convin tuturor legumicultorilor interesați să aplice pentru sprijin. Cei cu suprafețe mici sunt nemulțumiți. Cuantumul este de 1.500 euro/1.000 metri pătrați și cererile se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), nu la direcțiile județene pentru agricultură, cum s-a întâmplat până acum.

Un vapor plin cu viţei din fermele românești trimiși la export în Israel s-a stricat pe drum

Un vapor plin cu viţei din fermele românești trimiși la export în Israel s-a stricat pe drum

13 martie 2025 - 06:42

Animals International - România relatează, miercuri, despre un vapor plin cu viţei, trimişi la export către Israel, care s-a stricat pe drum. Organizaţia atrage atenţia că, după 15 zile pe mare, animalele sunt acoperite în excremente şi sunt terorizate.

Revine la Ministerul Agriculturii!

Revine la Ministerul Agriculturii!

12 martie 2025 - 18:57

Fostul deputat Emil Florian Dumitru a fost numit în data de 11 martie 2025, prin decizie a prim-ministrului Marcel Ciolacu, în funcția de secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Adio subvenții APIA și amenzi de până la 100.000 de lei!

Adio subvenții APIA și amenzi de până la 100.000 de lei!

12 martie 2025 - 18:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Caraș-Severin informează că, până în prezent, 30 de fermieri au fost identificați cu parcele care prezintă urme de ardere a vegetației în campania de plată 2024. Constatările au fost realizate pe baza fotografiilor cu geolocație transmise prin protocolul APIA – IGSU – Garda Națională de Mediu.

AFIR ASTĂZI: Ajutor de la 300.000 euro/fermier la 2 milioane euro/fermier achiziții utilaje agricole!

AFIR ASTĂZI: Ajutor de la 300.000 euro/fermier la 2 milioane euro/fermier achiziții utilaje agricole!

12 martie 2025 - 11:37

În vederea prezentării modalității de solicitare a finanțărilor acordate pentru investiții în sectorul legume și cartofi, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro, cu rol de informare, Ghidul solicitantului pentru intervenția DR-16 Investiții în sectorul legume și/ sau cartofi. Finanțarea este acordată de la Bugetul de stat și din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), implementat în România prin Planul Strategic 2023 – 2027.

Anunț ANSVSA ACUM: Interzis transportul de vaci, oi, porci din Ungaria în România!

Anunț ANSVSA ACUM: Interzis transportul de vaci, oi, porci din Ungaria în România!

12 martie 2025 - 07:11

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că a luat măsuri urgente în cazul confirmării focarului de febră aftoasă din Ungaria. Sunt interdicții aplicate la transportul animalelor, a furajelor, a paielor pentru așternut și a gunoiului de grajd.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Prietenie

Prietenie
Doi scoţieni se întâlnesc pe stradă. Detalii