Adama
Agreena
AGRICOVER

Crescătorii de vaci revoltați: Asta-i subvenție cu dedicație! Banii îi iau ăia care mai au doar crotaliile, nu și vacile!

Publicat: 09 martie 2023 - 08:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de vaci sunt nemulțumiți de condițiile stabilite pentru acordarea ajutorului de stat pe cap de vacă adultă, în contextul pierderilor suferite din pricina războiului din Ucraina. Recent, Senatul României a votat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență 3/8 februarie 2023 prin care se instituie acest ajutor, iar în proiectul de lege au fost făcute modificări la condițiile de eligibilitate, cuantum și perioada depunere cereri. 

Astfel, potrivit proiectului de lege, aflat acum la Camera Deputaților, la comisiile de specialitate, "sunt eligibile la plată inclusiv animalele care în perioada 31 iulie-31 decembrie 2022 au intrat respectiv au ieșit în/din exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de același beneficiar sau în/din exploatațiil asociațiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru pășunat."

De asemenea, alte modificări vizează dovezile pentru valorificarea laptelui: "în cazul valorificării către prim-cumpărător: copie de pe contractul încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni cu un prim-cumpărător, valabil în perioada 1 august 2022 - 31 decembrie 2022, însoțită de următoarele documente în funcție de forma de organizare, respectiv pentru producătorul PJ/PFA/II/IF copii de pe rapoarte fiscale de închidere zilnică/factură/facturi din care rezultă că a valorificat lapte în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, iar pentru producătorul persoană fizică, copie de pe factura fiscală sau copie de pe filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul vegetal din care rezultă cantitatea de lapte valorificat în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, însoțită de copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 și valabil până la data de 31 decembrie 2022."

În cazul altor tipuri de valorificare a laptelui: "copie de pe factura fiscal[ sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul persoană fizică, din care rezultă cantitatea de lapte valorificat în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, însoțită de copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 și valabil cel puțin până la data de 31 decembrie 2022."
"Copii de pe rapoarte fiscale de închidere zilnică/factură/facturi din care rezultă că a valorificat lapte în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, pentru producătorul PJ/PFA/II/IF."

În cazul lipsei documentelor care atestă valorificarea laptelui "beneficiarul poate depune dovada emisă de prim-cumpărător care atestă că producătorul i-a livrat laptee în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, în baza contractului încheiat."

De pe lista de documente care trebuie depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a fost eliminat documentul sanitar-veterinar pentru valorificarea laptelui.Deci, crescătorii care cer acest ajutor nu mai au nevoie de acest document.

Tot prin proiectul de lege, cuantumul a crescut de la 73 euro/vaca adultă la 100 euro/vaca adultă și a fost prelungit termenul pentru depunerea cererilor la APIA cu încă 10 zile lucrătoare.

colaj-fermier-multumit_b

Modificările din OUG 3/2023 îi revoltă și-i înfurie și mai tare pe crescătorii de vaci. Ei spun că au fost făcute tocmai pentru ca subvenția de până la 100 euro/vacă adultă să ajungă în buzunarele celor care nu mai au vaci, au doar crotaliile, că e o subvenție cu dedicație. Crescătorii au comentat supărați pe pagina Facebook Agroinfo și pe grupurile de profil ale rețelei de socializare. Câteva dintre opiniile crescătorilor: 

"Dănuț Florina Cugerian Cugerian: Păi normal că îl majorează că 80 la sută din ei nu mai vacile măi au doar crotaliile Daea vorbește numai prostii de făcut nu face nimic.
Gherman Vasile: La cei sub 10 vaci nu este război???
Florin Gabi Joldes: Bine se dă tot cu dedicație....!!va mai mirați ca pleacă tinerii...asta doresc aleșii.
Adrian Si Nicola Olaru: Dați bani numai la oameni smecheri.
Taras Ana Maria: E cu dedicații, pentru crema societăți, trebuia să se numească subvenții asta ,nu e pentru noi care punem osul la muncă. Nu a fost și nici nu o sa fie vreodată dreptate!!!
Marin Malos: La vaca carne nu dă nimic, de ce, n-are valoare?!
Ionel Musta: Nu se dorește susținerea crescătorilor de animale doar unii pot beneficia de acești bani. Ceilalți care vindem lapte brânză viței cu acte nu se încadrează
Maricica Niță: Nu mai visăm la bani ăștia, deși avem peste 10 capete vaci!!!
Mihaită Rosu: Contează și vârstă dacă e prea tânără sau prea în vârstă. Și ce criterii mai au .Noduri în papură sa ia doar cei cu dedicații. ...
Marinel Coarda: Da toată lumea tace văd că nu ne unim să ieşim în stradă.
Vasile Bliortu: Și eu am 10 și tot nu mă încadrez.
Nicu Adetu: De la câte capete, că eu am 10 și mi-a scos una că e bătrână."

Între condițiile de acordare a ajutorului a rămas valabil numărul minim de vaci adulte pentru care se acordă, 10 capete eligibile, excepție face zona montană pentru crescătorii din această zonă, numărul minim este 5 capete vaci adulte. Sunt crescători care ne-au întrebat ce înseamnă vacă adultă.
OUG 3/2023 lămurește: "vacă adultă - femela din specia taurine care a fătat cel puțin o dată până la data de 31 iulie 2022, având cel puțin un produs înregistrat în BND (Baza Națională de Date) și vârsta maximă de 12 ani inclusiv la data de 31 iulie 2022".

 

Vizualizat: 3987 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii