Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Crescătorii de vaci revoltați: Asta-i subvenție cu dedicație! Banii îi iau ăia care mai au doar crotaliile, nu și vacile!

Publicat: 09 martie 2023 - 08:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de vaci sunt nemulțumiți de condițiile stabilite pentru acordarea ajutorului de stat pe cap de vacă adultă, în contextul pierderilor suferite din pricina războiului din Ucraina. Recent, Senatul României a votat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență 3/8 februarie 2023 prin care se instituie acest ajutor, iar în proiectul de lege au fost făcute modificări la condițiile de eligibilitate, cuantum și perioada depunere cereri. 

Astfel, potrivit proiectului de lege, aflat acum la Camera Deputaților, la comisiile de specialitate, "sunt eligibile la plată inclusiv animalele care în perioada 31 iulie-31 decembrie 2022 au intrat respectiv au ieșit în/din exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de același beneficiar sau în/din exploatațiil asociațiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru pășunat."

De asemenea, alte modificări vizează dovezile pentru valorificarea laptelui: "în cazul valorificării către prim-cumpărător: copie de pe contractul încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni cu un prim-cumpărător, valabil în perioada 1 august 2022 - 31 decembrie 2022, însoțită de următoarele documente în funcție de forma de organizare, respectiv pentru producătorul PJ/PFA/II/IF copii de pe rapoarte fiscale de închidere zilnică/factură/facturi din care rezultă că a valorificat lapte în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, iar pentru producătorul persoană fizică, copie de pe factura fiscală sau copie de pe filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul vegetal din care rezultă cantitatea de lapte valorificat în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, însoțită de copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 și valabil până la data de 31 decembrie 2022."

În cazul altor tipuri de valorificare a laptelui: "copie de pe factura fiscal[ sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul persoană fizică, din care rezultă cantitatea de lapte valorificat în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, însoțită de copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 și valabil cel puțin până la data de 31 decembrie 2022."
"Copii de pe rapoarte fiscale de închidere zilnică/factură/facturi din care rezultă că a valorificat lapte în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, pentru producătorul PJ/PFA/II/IF."

În cazul lipsei documentelor care atestă valorificarea laptelui "beneficiarul poate depune dovada emisă de prim-cumpărător care atestă că producătorul i-a livrat laptee în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, în baza contractului încheiat."

De pe lista de documente care trebuie depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a fost eliminat documentul sanitar-veterinar pentru valorificarea laptelui.Deci, crescătorii care cer acest ajutor nu mai au nevoie de acest document.

Tot prin proiectul de lege, cuantumul a crescut de la 73 euro/vaca adultă la 100 euro/vaca adultă și a fost prelungit termenul pentru depunerea cererilor la APIA cu încă 10 zile lucrătoare.

colaj-fermier-multumit_b

Modificările din OUG 3/2023 îi revoltă și-i înfurie și mai tare pe crescătorii de vaci. Ei spun că au fost făcute tocmai pentru ca subvenția de până la 100 euro/vacă adultă să ajungă în buzunarele celor care nu mai au vaci, au doar crotaliile, că e o subvenție cu dedicație. Crescătorii au comentat supărați pe pagina Facebook Agroinfo și pe grupurile de profil ale rețelei de socializare. Câteva dintre opiniile crescătorilor: 

"Dănuț Florina Cugerian Cugerian: Păi normal că îl majorează că 80 la sută din ei nu mai vacile măi au doar crotaliile Daea vorbește numai prostii de făcut nu face nimic.
Gherman Vasile: La cei sub 10 vaci nu este război???
Florin Gabi Joldes: Bine se dă tot cu dedicație....!!va mai mirați ca pleacă tinerii...asta doresc aleșii.
Adrian Si Nicola Olaru: Dați bani numai la oameni smecheri.
Taras Ana Maria: E cu dedicații, pentru crema societăți, trebuia să se numească subvenții asta ,nu e pentru noi care punem osul la muncă. Nu a fost și nici nu o sa fie vreodată dreptate!!!
Marin Malos: La vaca carne nu dă nimic, de ce, n-are valoare?!
Ionel Musta: Nu se dorește susținerea crescătorilor de animale doar unii pot beneficia de acești bani. Ceilalți care vindem lapte brânză viței cu acte nu se încadrează
Maricica Niță: Nu mai visăm la bani ăștia, deși avem peste 10 capete vaci!!!
Mihaită Rosu: Contează și vârstă dacă e prea tânără sau prea în vârstă. Și ce criterii mai au .Noduri în papură sa ia doar cei cu dedicații. ...
Marinel Coarda: Da toată lumea tace văd că nu ne unim să ieşim în stradă.
Vasile Bliortu: Și eu am 10 și tot nu mă încadrez.
Nicu Adetu: De la câte capete, că eu am 10 și mi-a scos una că e bătrână."

Între condițiile de acordare a ajutorului a rămas valabil numărul minim de vaci adulte pentru care se acordă, 10 capete eligibile, excepție face zona montană pentru crescătorii din această zonă, numărul minim este 5 capete vaci adulte. Sunt crescători care ne-au întrebat ce înseamnă vacă adultă.
OUG 3/2023 lămurește: "vacă adultă - femela din specia taurine care a fătat cel puțin o dată până la data de 31 iulie 2022, având cel puțin un produs înregistrat în BND (Baza Națională de Date) și vârsta maximă de 12 ani inclusiv la data de 31 iulie 2022".

 

Vizualizat: 3488 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

04 decembrie 2023 - 17:38

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 15 decembrie 2023 inclusiv, se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024, cereri avizate de către ANZ.

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

04 decembrie 2023 - 16:47

Ministerul Agriculturii a postat astăzi, 4 decembrie,  pe site-ul www.madr.ro, secțiunea „Transparență decizională”, proiectul de Hotărâre pentru modificarea HG nr.393/2023 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de usturoi", precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2023.

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

04 decembrie 2023 - 16:05

Fermierii, crescătorii de animale care sunt persoane fizice beneficiază anul viitor de ajutorul de stat APIA acordat prin reducerea accizei la motorina folosită în agricultură. Ce condiție trebuie să îndeplinească aceștia în 2024 ca să ia subvenția APIA la motorină?

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

04 decembrie 2023 - 15:34

Vechi crescător de vaci din Șicula, județul Arad, Aurel Nieș, îi dă o replică usturătoare ministrului agriculturii, Florin Barbu, prin intermediul Agroinfo.

Anunț APIA ajutor de stat! Beneficiari, condiții, cerere!

Anunț APIA ajutor de stat! Beneficiari, condiții, cerere!

04 decembrie 2023 - 10:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat Ghidul solicitantului ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, pentru anul 2024. Atenție, termenul de depunere a cererilor de acord este 31 decembrie 2023. 

Dragă APIA, nu am primit subvențiile și e urgent că nu mai avem nutreț la animale!

Dragă APIA, nu am primit subvențiile și e urgent că nu mai avem nutreț la animale!

04 decembrie 2023 - 09:05

Mesajele disperate, rugătoare sau pline de furie ale fermierilor, crescătorilor de animale către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) curg pe rețelele de socializare sugerînd că anul acesta plățile către fermieri s-au cam împotmolit.

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

03 decembrie 2023 - 19:18

Ministrul agriculturii a declarat la târgul Poftim, din România, ținut la acest sfârșit de săptămână, că este pentru păstrarea tradițiilor românești și protejarea gospodăriei țărănești. 

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

03 decembrie 2023 - 07:36

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de luni, 4 decembrie 2023, tranșa a doua de plată a subvențiilor APIA aferente acestui an, plata finală al cărui termen limită este 30 iunie 2024. Plățile directe care sunt pe lista APIA și suma pe hectar și cap animal pentru această tranșă de plată.

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

03 decembrie 2023 - 06:40

Anunțul făcut sâmbătă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, legat de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești. Ce spune șeful de la Agricultură?

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii