Crescătorii de vaci sunt nemulțumiți de condițiile stabilite pentru acordarea ajutorului de stat pe cap de vacă adultă, în contextul pierderilor suferite din pricina războiului din Ucraina. Recent, Senatul României a votat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență 3/8 februarie 2023 prin care se instituie acest ajutor, iar în proiectul de lege au fost făcute modificări la condițiile de eligibilitate, cuantum și perioada depunere cereri.
Astfel, potrivit proiectului de lege, aflat acum la Camera Deputaților, la comisiile de specialitate, "sunt eligibile la plată inclusiv animalele care în perioada 31 iulie-31 decembrie 2022 au intrat respectiv au ieșit în/din exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de același beneficiar sau în/din exploatațiil asociațiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru pășunat."
De asemenea, alte modificări vizează dovezile pentru valorificarea laptelui: "în cazul valorificării către prim-cumpărător: copie de pe contractul încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni cu un prim-cumpărător, valabil în perioada 1 august 2022 - 31 decembrie 2022, însoțită de următoarele documente în funcție de forma de organizare, respectiv pentru producătorul PJ/PFA/II/IF copii de pe rapoarte fiscale de închidere zilnică/factură/facturi din care rezultă că a valorificat lapte în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, iar pentru producătorul persoană fizică, copie de pe factura fiscală sau copie de pe filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul vegetal din care rezultă cantitatea de lapte valorificat în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, însoțită de copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 și valabil până la data de 31 decembrie 2022."
În cazul altor tipuri de valorificare a laptelui: "copie de pe factura fiscal[ sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul persoană fizică, din care rezultă cantitatea de lapte valorificat în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, însoțită de copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 și valabil cel puțin până la data de 31 decembrie 2022."
"Copii de pe rapoarte fiscale de închidere zilnică/factură/facturi din care rezultă că a valorificat lapte în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, pentru producătorul PJ/PFA/II/IF."
În cazul lipsei documentelor care atestă valorificarea laptelui "beneficiarul poate depune dovada emisă de prim-cumpărător care atestă că producătorul i-a livrat laptee în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, în baza contractului încheiat."
De pe lista de documente care trebuie depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a fost eliminat documentul sanitar-veterinar pentru valorificarea laptelui.Deci, crescătorii care cer acest ajutor nu mai au nevoie de acest document.
Tot prin proiectul de lege, cuantumul a crescut de la 73 euro/vaca adultă la 100 euro/vaca adultă și a fost prelungit termenul pentru depunerea cererilor la APIA cu încă 10 zile lucrătoare.
Modificările din OUG 3/2023 îi revoltă și-i înfurie și mai tare pe crescătorii de vaci. Ei spun că au fost făcute tocmai pentru ca subvenția de până la 100 euro/vacă adultă să ajungă în buzunarele celor care nu mai au vaci, au doar crotaliile, că e o subvenție cu dedicație. Crescătorii au comentat supărați pe pagina Facebook Agroinfo și pe grupurile de profil ale rețelei de socializare. Câteva dintre opiniile crescătorilor:
"Dănuț Florina Cugerian Cugerian: Păi normal că îl majorează că 80 la sută din ei nu mai vacile măi au doar crotaliile Daea vorbește numai prostii de făcut nu face nimic.
Gherman Vasile: La cei sub 10 vaci nu este război???
Florin Gabi Joldes: Bine se dă tot cu dedicație....!!va mai mirați ca pleacă tinerii...asta doresc aleșii.
Adrian Si Nicola Olaru: Dați bani numai la oameni smecheri.
Taras Ana Maria: E cu dedicații, pentru crema societăți, trebuia să se numească subvenții asta ,nu e pentru noi care punem osul la muncă. Nu a fost și nici nu o sa fie vreodată dreptate!!!
Marin Malos: La vaca carne nu dă nimic, de ce, n-are valoare?!
Ionel Musta: Nu se dorește susținerea crescătorilor de animale doar unii pot beneficia de acești bani. Ceilalți care vindem lapte brânză viței cu acte nu se încadrează
Maricica Niță: Nu mai visăm la bani ăștia, deși avem peste 10 capete vaci!!!
Mihaită Rosu: Contează și vârstă dacă e prea tânără sau prea în vârstă. Și ce criterii mai au .Noduri în papură sa ia doar cei cu dedicații. ...
Marinel Coarda: Da toată lumea tace văd că nu ne unim să ieşim în stradă.
Vasile Bliortu: Și eu am 10 și tot nu mă încadrez.
Nicu Adetu: De la câte capete, că eu am 10 și mi-a scos una că e bătrână."
Între condițiile de acordare a ajutorului a rămas valabil numărul minim de vaci adulte pentru care se acordă, 10 capete eligibile, excepție face zona montană pentru crescătorii din această zonă, numărul minim este 5 capete vaci adulte. Sunt crescători care ne-au întrebat ce înseamnă vacă adultă.
OUG 3/2023 lămurește: "vacă adultă - femela din specia taurine care a fătat cel puțin o dată până la data de 31 iulie 2022, având cel puțin un produs înregistrat în BND (Baza Națională de Date) și vârsta maximă de 12 ani inclusiv la data de 31 iulie 2022".