Adama
AGRICOVER

Crescătorii de vaci revoltați: Asta-i subvenție cu dedicație! Banii îi iau ăia care mai au doar crotaliile, nu și vacile!

Publicat: 09 martie 2023 - 08:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de vaci sunt nemulțumiți de condițiile stabilite pentru acordarea ajutorului de stat pe cap de vacă adultă, în contextul pierderilor suferite din pricina războiului din Ucraina. Recent, Senatul României a votat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență 3/8 februarie 2023 prin care se instituie acest ajutor, iar în proiectul de lege au fost făcute modificări la condițiile de eligibilitate, cuantum și perioada depunere cereri. 

Astfel, potrivit proiectului de lege, aflat acum la Camera Deputaților, la comisiile de specialitate, "sunt eligibile la plată inclusiv animalele care în perioada 31 iulie-31 decembrie 2022 au intrat respectiv au ieșit în/din exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de același beneficiar sau în/din exploatațiil asociațiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru pășunat."

De asemenea, alte modificări vizează dovezile pentru valorificarea laptelui: "în cazul valorificării către prim-cumpărător: copie de pe contractul încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni cu un prim-cumpărător, valabil în perioada 1 august 2022 - 31 decembrie 2022, însoțită de următoarele documente în funcție de forma de organizare, respectiv pentru producătorul PJ/PFA/II/IF copii de pe rapoarte fiscale de închidere zilnică/factură/facturi din care rezultă că a valorificat lapte în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, iar pentru producătorul persoană fizică, copie de pe factura fiscală sau copie de pe filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul vegetal din care rezultă cantitatea de lapte valorificat în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, însoțită de copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 și valabil până la data de 31 decembrie 2022."

În cazul altor tipuri de valorificare a laptelui: "copie de pe factura fiscal[ sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul persoană fizică, din care rezultă cantitatea de lapte valorificat în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, însoțită de copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 și valabil cel puțin până la data de 31 decembrie 2022."
"Copii de pe rapoarte fiscale de închidere zilnică/factură/facturi din care rezultă că a valorificat lapte în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, pentru producătorul PJ/PFA/II/IF."

În cazul lipsei documentelor care atestă valorificarea laptelui "beneficiarul poate depune dovada emisă de prim-cumpărător care atestă că producătorul i-a livrat laptee în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, în baza contractului încheiat."

De pe lista de documente care trebuie depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a fost eliminat documentul sanitar-veterinar pentru valorificarea laptelui.Deci, crescătorii care cer acest ajutor nu mai au nevoie de acest document.

Tot prin proiectul de lege, cuantumul a crescut de la 73 euro/vaca adultă la 100 euro/vaca adultă și a fost prelungit termenul pentru depunerea cererilor la APIA cu încă 10 zile lucrătoare.

colaj-fermier-multumit_b

Modificările din OUG 3/2023 îi revoltă și-i înfurie și mai tare pe crescătorii de vaci. Ei spun că au fost făcute tocmai pentru ca subvenția de până la 100 euro/vacă adultă să ajungă în buzunarele celor care nu mai au vaci, au doar crotaliile, că e o subvenție cu dedicație. Crescătorii au comentat supărați pe pagina Facebook Agroinfo și pe grupurile de profil ale rețelei de socializare. Câteva dintre opiniile crescătorilor: 

"Dănuț Florina Cugerian Cugerian: Păi normal că îl majorează că 80 la sută din ei nu mai vacile măi au doar crotaliile Daea vorbește numai prostii de făcut nu face nimic.
Gherman Vasile: La cei sub 10 vaci nu este război???
Florin Gabi Joldes: Bine se dă tot cu dedicație....!!va mai mirați ca pleacă tinerii...asta doresc aleșii.
Adrian Si Nicola Olaru: Dați bani numai la oameni smecheri.
Taras Ana Maria: E cu dedicații, pentru crema societăți, trebuia să se numească subvenții asta ,nu e pentru noi care punem osul la muncă. Nu a fost și nici nu o sa fie vreodată dreptate!!!
Marin Malos: La vaca carne nu dă nimic, de ce, n-are valoare?!
Ionel Musta: Nu se dorește susținerea crescătorilor de animale doar unii pot beneficia de acești bani. Ceilalți care vindem lapte brânză viței cu acte nu se încadrează
Maricica Niță: Nu mai visăm la bani ăștia, deși avem peste 10 capete vaci!!!
Mihaită Rosu: Contează și vârstă dacă e prea tânără sau prea în vârstă. Și ce criterii mai au .Noduri în papură sa ia doar cei cu dedicații. ...
Marinel Coarda: Da toată lumea tace văd că nu ne unim să ieşim în stradă.
Vasile Bliortu: Și eu am 10 și tot nu mă încadrez.
Nicu Adetu: De la câte capete, că eu am 10 și mi-a scos una că e bătrână."

Între condițiile de acordare a ajutorului a rămas valabil numărul minim de vaci adulte pentru care se acordă, 10 capete eligibile, excepție face zona montană pentru crescătorii din această zonă, numărul minim este 5 capete vaci adulte. Sunt crescători care ne-au întrebat ce înseamnă vacă adultă.
OUG 3/2023 lămurește: "vacă adultă - femela din specia taurine care a fătat cel puțin o dată până la data de 31 iulie 2022, având cel puțin un produs înregistrat în BND (Baza Națională de Date) și vârsta maximă de 12 ani inclusiv la data de 31 iulie 2022".

 

Vizualizat: 2808 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Deputatul Emil Dumitru ASTĂZI: Aprobată subvenția de 100.000 euro/an/fermier!

Deputatul Emil Dumitru ASTĂZI: Aprobată subvenția de 100.000 euro/an/fermier!

28 martie 2023 - 18:41

Deputatul Emil Dumitru anunță astăzi că a fost aprobată în Comisia de agricultură, Camera Deputaților, o nouă schemă de ajutor pentru agricultori. Valoarea anuală a sprijinului este de până la 100.000 euro pentru persoane fizice înregistrate fiscal și societăți comerciale și de până la 300.000 de euro pentru cooperative și grupuri și organizații de producători.

Crescătorii români de vaci ies mâine în stradă: E păcat de la Dumnezeu să aruncăm laptele, munca noastră!

Crescătorii români de vaci ies mâine în stradă: E păcat de la Dumnezeu să aruncăm laptele, munca noastră!

28 martie 2023 - 17:39

Crescătorii români de vaci protestează miercuri, 29 martie 2023! Protestul este organizat de BOVICOOP și participă membrii cooperativelor crescătorilor de vaci din zona Ardealului. Protestul se desfășoară în comuna Surduc, județul Sălaj, la ferma unuia dintre crescătorii de vaci. Crescătorii de vaci sunt disperați pentru că nu mai au unde să vândă laptele produs în ferme. Procesatorii refuză să cumpere de la fermierii români în ciuda prețului mic pe litrul de lapte, care nu acoperă cheltuielile crescătorilor. 

Comunicat APIA ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

Comunicat APIA ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

28 martie 2023 - 14:05

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de astăzi, 28 martie 2023, eliberează adeverințe pentru beneficiarii DR 06 - Bunăstarea animalelor, care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții cu APIA, pentru anul de angajament 2023.

Fermierii români: Suntem la capătul răbdării! Ieșim în stradă cu utilajele pe 7 aprilie!

Fermierii români: Suntem la capătul răbdării! Ieșim în stradă cu utilajele pe 7 aprilie!

28 martie 2023 - 12:40

Fermierii sunt pregătiți să iasă în stradă cu utilajele agricole pe 7 aprilie 2023! Ei spun că nu se mai lasă păcăliți de vorbe frumoase și nu mai au încredere în promisiunile guvernanților și ale Comisiei Europene.

MADR anunță deblocarea plăților agro-mediu, agricultură ecologică! APIA a autorizat la plată 126 milioane euro!

MADR anunță deblocarea plăților agro-mediu, agricultură ecologică! APIA a autorizat la plată 126 milioane euro!

28 martie 2023 - 12:03

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că aproape 126 de milioane euro au fost autorizate pentru plata subvenţiilor acordate fermierilor pe măsurile de dezvoltare rurală M10 agro-mediu și climă și M11 agricultura ecologică.

Document subvenții transmis de fermierii români președintelui României!

Document subvenții transmis de fermierii români președintelui României!

28 martie 2023 - 06:15

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis președintelui României, prim-ministrului, ministrului agriculturii, europarlamentarilor un document care conține o o perspectivă de bază preliminară privind viitorul PAC post 2027, în contextul demarării la Bruxelles a discuțiilor pentru PAC post 2027.
Documentul a fost transmis și către Agroinfo.

Plățile APIA agromediu și agricultură ecologică, blocate!

Plățile APIA agromediu și agricultură ecologică, blocate!

27 martie 2023 - 14:10

Europarlamentarul Dacian Cioloș: "Plățile subvențiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică și măsurile de agromediu sunt blocate, deși plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut".

Echipa care conduce Ministerul Agriculturii: un ministru, șase secretari de stat și un subsecretar!

Echipa care conduce Ministerul Agriculturii: un ministru, șase secretari de stat și un subsecretar!

27 martie 2023 - 09:02

Ministerul Agriculturii este condus în acest moment de o echipă formată din ministrul agriculturii, șase secretari de stat și un subsecretar de stat. Ministrul Petre Daea este la al treilea mandat în fruntea Ministerului Agriculturii. 

Decizie ajutoare fermierii români!

Decizie ajutoare fermierii români!

27 martie 2023 - 08:07

Agricultorii români ar putea primi despăgubiri de până la 50 de milioane de euro pentru cerealele nevândute din cauza importurilor din Ucraina. Comisia Europeană a fost de acord să majoreze suma de 10 milioane de euro, acordată inițial fermierilor români din rezerva agricolă de criză, după presiunile făcute de parlamentarii români. Suma acordată de UE va fi dublată din bugetul Ministerului Agriculturii. 

Atenție! Termen limită subvenție micii fermieri!

Atenție! Termen limită subvenție micii fermieri!

27 martie 2023 - 06:50

Micii fermieri, cultivatori de legume, termen 1 aprilie 2023! Cererile pentru înscrierea în Programul Tomata 2023 se depun până cel târziu la data de 1 aprilie 2023, anunță Direcția Agricolă Caraș Severin.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț s-a născut în Vaideeni, județul Vâlcea, locul din care mulți oieri au plecat, pe drumul transhumanței și s-au stabilit în mai toate zonele țării. Chiar dacă ferma de ovine a familiei Cioranu este acum în județul Arad, poveștile copilăriei și amintirile îi sunt legate de această comună frumoasă din Oltenia de sub munte.

Își amintește de bunicul care era tăbăcar, de iernile cu zăpadă și săniușul de pe uliță, de verile cu arșiță când, cu mic, cu mare, mergeau toți la câmp să adune fânul pentru oi. Are și acum pătura din piei de oaie, făcută de bunul său și spune că nu există ceva care să țină mai bine de cald... așa că o ia cu el peste tot când pleacă la drum lung.

E pasionat de utilaje și, împreună cu fratele și tatăl său, Nicu Cioranu țin bine frâiele fermei de ovine populată cu Țurcane, Cap negru german și metișii dintre acestea, dar și un efectiv din rasa Assaf, specializată pe producția de lapte. Este Ionuț Cioranu, tânărul fermier care ne spune la #agroSTORY care sunt provocările și bucuriile pe care i le aduce viața de crescător de oi. Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 10 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Ionuț Cioranu la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, CIOBĂNIE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii