Adama
Vinasa Rompak

Crescătorii de vaci pierd circa 1.000 de lei pe cap animal pe an!

Publicat: 16 noiembrie 2023 - 20:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de vaci pierd, în medie, în jur de 1.000 de lei pe cap de animal, pe an, pe fondul creșterii costurilor și scăderii consumului. Prețul kilogramului în viu este acum similar cu cel de acum trei ani, în timp ce cheltuielile crescătorilor sunt cu 30% mai mari.

În timp ce românii se hrănesc preponderent cu carne de vită de import pentru că necesarul de consum este asigurat în proporție de numai 30% din producția locală, crescătorii de animale din România nu mai au piață de desfacere la prețuri care să le acopere costurile, pierzând anual în jur de 1.000 de lei pe animal.

Inflația a redus disponibilitatea de bani din gospodării ceea ce înseamnă că producătorii locali trebuie să țină prețurle sub costuri pentru a-și găsi clienți. Pierderile, spune Asociația de profil sunt, în medie, de 1.000 de lei pe an, pe cap de animale, incluzând subvențiile de la stat.

„Costurile de producție au crescut cu peste 30% față de acum trei ani, dar prețurile cu care vindem au rămas la fel. Spre exemplu, tăurașul în viu costă 15 lei kilogramul, ca și acum trei ani. Pierderea este clară, undeva la 1.000 de lei pe an, pe cap de animal, incluzând sprijinul cuplat și subvențiile pe teren arabil. Majoritatea ar vinde și mâine dacă ar obține un preț corect”, a explicat, pentru Economica, Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR).

vaci acbcr_b

Potrivit acestuia, crescătorii au solicitat în zadar, de aproximativ jumătate de an, sprijin de cel puțin 70 de euro pe cap de vacă.
Potrivit Institutului Național de Statistică, efectivele de bovine existente la 1 iunie 2023, faţă de 1 iunie 2022, au scăzut cu 1%, iar efectivul matcă cu 1,8%, până la aproximativ 1,83 de milioane de capete, în contextul în care în 2016 România dispunea de peste 2 milioane de capete.

În ceea ce privește producția de carne de vită (greutate în carcasă), anul trecut INS comunica o cantitate de peste 35.600 de tone în abatoare, față de aproximativ 36.100 cu un an în urmă. Luând îm considerare toată carnea de vită produsă, datele ACBCR indică un total de 623.900 de tone în 2020 față de, spre exemplu, 428.250 de tone cu un an în urmă.

Pentru că există doar 5-6 îngrășătorii de vite în România, crescătorii preferă să vândă în viu la export, în țări precum Croația sau Turcia. „Peste două treimi din tineretul pentru îngrășare pleacă în afara țării. În rest, la nivel local, sunt în jur de 12 companii mari care abatorizează. Astfel, doar 30% din consumul intern este asigurat de fermele din România, restul fiind de import”, mai spune președintele ACBCR.

Potrivit acestuia, în țară intră și carne de slabă calitate, recongelată.

„Sunt regiuni cu tradiție în creșterea bovinelor pentru carne precum America de Nord și Sud, Irlanda, mai nou și Polonia de unde vine carne de calitate asemănătoare, dar unde prețurile de cost sunt foarte mici în comparație cu noi. Însă vine și carne de calitate slabă. Pentru produsele procesate unde se folosește carne tocată se utilizează în general carne de slabă calitate. Ca să nu mai vorbesc despre înlocuitorii de carne. De aceea am solicitat în nenumărate rânduri schimbarea legislației pentru o etichetare și o denumire corectă a produselor”, mai spune Grigorean.

 

Vizualizat: 4888 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii