SUTE DE EURO PE HECTAR, PIERDUTE. Situație la limită în 21 de unități administrativ-teritoriale din județul Vaslui. Crescătorii de animale sunt în pericolul de a pierde subvenția APIA pe pășune din cauza neglijenței unor primari. Aceștia nu au realizat amenajamentele pastorale, iar termenul limită pentru realizarea amenajamentelor expiră în 2021. Potrivit modificărilor din OUG 34/2013, începînd cu anul 2021, pentru încasarea subvențiilor pe pășune, sunt obligatorii amenajamentele pastorale.
Potrivit situației operative, din cele 86 unități administrativ-teritoriale (UAT) ale județului Vaslui, pentru 46 au fost realizate amenajamentele pastorale, iar 19 amenajamente sunt în lucru, scrie estnews.ro.
”Din nefericire, sunt UAT-uri care au fost informate în nenumărate rânduri privind realizarea amenajamentelor pastorale, totuși mai sunt primari care nu au cerut întocmirea acestor documente. Aceasta a fost ultimul an de realizare a amenajamentelor, iar dacă nu vom avea o prorogare a termenului, respectivele UAT-uri nu vor mai putea să ia subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a județului Vaslui, pentru estnews.ro
APIA Vaslui verifică, din acest an, toate suprafețele cu pășuni, pentru care fermierii solicită subvenții. Vă reamintim cuantumul pe hectar al plăților pe suprafață, pentru anul de cerere 2019, care intră în calculul subvenției APIA pe pășune:
Schema de plată unică pe suprafață 102,6082 euro/ha = 487,3479 lei/ha
Plata redistributivă pentru primul nivel 5 euro/ha = 23,748 lei/ha
Plata redistributivă, al doilea nivel 48,7127 euro/ha = 231,3658 lei/ha
Plata pentru înverzire 59,3201 euro/ha = 281,7467 lei/ha
Plata pentru tinerii fermieri 31,2477 euro/ha = 148,4140 lei/ha
O mare parte din pășunile existente în județul Vaslui sunt, în prezent, în paragină. Pe aceste suprafețe nu s-au mai executat lucrări de întreținere, iar capacitatea acestor islazuri de a acoperi necesarul de hrană pentru animale a scăzut semnificativ.
În vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, ori cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei. Începând cu anul 2021 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral, precizează OUG 34/2013 cu modificările și completările ulterioare.