Adama
Vinasa Rompak

Crescătorii de animale excluși de la plata subvențiilor APIA dacă nu au această dovadă!

Publicat: 26 aprilie 2023 - 13:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorul de animale care nu poate dovedi calitatea de fermier activ, nu poate beneficia anul acesta de eco-schemele din zootehnie și de sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, avertizează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Cine beneficiază anul acesta de subvențiile APIA din zootehnie și cum pot dovedi crescătorii că sunt fermieri activi?

Beneficiari ai intervențiilor în sectorul zootehnic

Beneficiarii eco-schemelor și tipurilor de sprijin cuplat pentru venit în sectorul zootehnic, sunt fermieri activi prevăzuți în secţiunea 4.1.4. Fermier activ din PS 2023-2027 (Plan Național Strategic).

În cazul cooperativelor agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale, prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al grupurilor de producători care desfăşoară activitate agricolă pe o suprafaţă de pajişte prin păşunat cu animalele membrilor, beneficiarii intervențiilor în sectorul zootehnic pot fi cooperativa sau grupul de producători ori membrii cooperativei sau grupului de producători, în aceleaşi condiţii ca ale asociaţiei de crescători de animale, prevăzute la articolul 6.

Universităţile, institutele de cercetare, staţiunile didactice, fermele, staţiunile şi fermele de cercetare şi producţie agricolă, staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol şi alte organisme şi organizaţii de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală şi de a-şi face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie, beneficiază de intervențiile prevăzute la art. 1 alin.(2) lit. a)-c) din HG 1571/2022.

Beneficiarii plăților din zootehnie sunt fermierii persoane fizice și/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de deținători legali de animale. În categoria beneficiarilor de plăți se încadrează și cooperativele agricole prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare.

colaj-plata-animale_b

Fermierul Activ

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii pentru a dovedi calitatea de fermier activ sunt prevăzute în Cap.III, art. 16 din Ordinul MADR nr.80/2023, cu modificările și completările ulterioare.

Beneficiarii eco-schemelor și SCVZ sunt fermierii activi, persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit legislaţiei în vigoare.

Fermierii care în anul anterior de plată au avut dreptul la plăţi directe care nu au depăşit cuantumul de 5.000 euro, precum și cei care nu au depus cerere de plată în anul anterior, dar cuantumul estimat al plăților directe nu depășește cuantumul de 5000 euro, sunt fermieri activi și beneficiază de plăţi directe.

Fermierii persoane fizice sau persoane juridice care în anul anterior de plată ar fi avut depășit cuantumul de 5.000 euro, precum și cei care nu au depus cerere în anul anterior, dar calculul estimat al plăților directe depășește cuantumul de 5000 de euro, pentru a fi considerați fermieri activi trebuie să furnizeze documente din care să rezulte îndeplinirea uneia dintre condiții:
 cuantumul anual total al plăţilor directe reprezintă cel puţin 5% din veniturile sale totale obţinute din activităţi neagricole în ultimul an fiscal, pentru care sunt disponibile astfel de dovezi verificabile; sau
 veniturile totale obţinute în cadrul exploataţiei din activităţi agricole reprezintă cel puţin o treime din veniturile totale obţinute în ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile dovezi verificabile.

Pentru a dovedi calitatea de fermier activ:

 fermierii persoane fizice, PFA, II sau IF, cu activitate agricolă, care nu au avut dreptul de plată în anul anterior, pentru a face dovada îndeplinirii condiției de fermier activ trebuie să aducă adeverința conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere, completată conform anexei nr. 5 din Ordinul MADR nr. 80/2023.
 fermierii persoane juridice nou înființate trebuie să aducă dovada înregistrării cu activitate agricolă de la ONRC;
 persoane juridice nou înființate care nu sunt înregistrate la ONRC trebuie să aducă actul de înființare/ actul constitutiv/ statutul/ actul normativ de înființare/regulamentul de organizare și funcționare din care să reiasă activitatea agricolă;
 fermierii persoane fizice, PFA, II sau IF, al căror cuantum anual al plăților directe este de peste 5000 de euro, trebuie să prezinte adeverința eliberată de Agenția Națională de Administrare Fiscală privind veniturile totale realizate în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile dovezi;
 fermierii persoane juridice, liceele agricole precum și unitățile de cult, al căror cuantum anual al plăților directe este de peste 5000 euro, prezintă o adeverință privind veniturile realizate conform situațiilor financiare din ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de situații financiare.

ATENȚIE!
Dovezile verificabile pentru îndeplinirea calităţii de fermier activ trebuie să fie prezentate la APIA la depunerea cererii de plată, dar nu mai târziu de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere.

Dacă fermierul nu poate dovedi calitatea de fermier activ, nu poate beneficia de eco - scheme și SCV (sprijin cuplat pentru venit) în sectorul zootehnic.

Lista subvențiilor APIA din zootehnie pentru anul 2023:
Intervenții în sectorul zootehnic

I. Schemele pentru climă, mediu şi bunăstarea animalelor (eco-scheme sector zootehnic)
 Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte (PD-07 din PS)
 Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat (PD-08 din PS)

II. Plăți directe cuplate pentru venit în sectorul zootehnic (SCVZ)
 Sprijin cuplat pentru venit - vaci de lapte, intervenţia PD-21 prevăzută în PS 2023-2027;
 Sprijin cuplat pentru venit – carne vită, intervenţia PD-22 prevăzută în PS 2023-2027;
 Sprijin cuplat pentru venit – bivolițe de lapte, intervenţia PD-23 prevăzută în PS 2023-2027;
 Sprijin cuplat pentru venit – ovine -caprine, intervenţia PD-24 prevăzută în PS 2023-2027;
 Sprijin cuplat pentru venit – viermi de mătase, intervenţia PD-25 prevăzută în PS 2023-2027;

III. Ajutoare naționale tranzitorii în sectorul zootehnic (ANTZ)
 ANTZ 7 lapte de vacă lapte - plată decuplată de producţie, prevăzută în anexa nr. VI la PS 2023-2027;
 ANTZ 8 carne de vită şi mânzat - plată decuplată de producţie, prevăzută în anexa nr. VI la PS 2023-2027;
 ANTZ 9 ovine şi caprine femele - plată cuplată de producţie, prevăzută în anexa nr. VI la PS 2023-2027

Informații obținute de Agroinfo de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

 

 

Vizualizat: 3228 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii