Crescătorul de animale care nu poate dovedi calitatea de fermier activ, nu poate beneficia anul acesta de eco-schemele din zootehnie și de sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, avertizează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Cine beneficiază anul acesta de subvențiile APIA din zootehnie și cum pot dovedi crescătorii că sunt fermieri activi?
Beneficiari ai intervențiilor în sectorul zootehnic
Beneficiarii eco-schemelor și tipurilor de sprijin cuplat pentru venit în sectorul zootehnic, sunt fermieri activi prevăzuți în secţiunea 4.1.4. Fermier activ din PS 2023-2027 (Plan Național Strategic).
În cazul cooperativelor agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale, prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al grupurilor de producători care desfăşoară activitate agricolă pe o suprafaţă de pajişte prin păşunat cu animalele membrilor, beneficiarii intervențiilor în sectorul zootehnic pot fi cooperativa sau grupul de producători ori membrii cooperativei sau grupului de producători, în aceleaşi condiţii ca ale asociaţiei de crescători de animale, prevăzute la articolul 6.
Universităţile, institutele de cercetare, staţiunile didactice, fermele, staţiunile şi fermele de cercetare şi producţie agricolă, staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol şi alte organisme şi organizaţii de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală şi de a-şi face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie, beneficiază de intervențiile prevăzute la art. 1 alin.(2) lit. a)-c) din HG 1571/2022.
Beneficiarii plăților din zootehnie sunt fermierii persoane fizice și/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de deținători legali de animale. În categoria beneficiarilor de plăți se încadrează și cooperativele agricole prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare.
Fermierul Activ
Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii pentru a dovedi calitatea de fermier activ sunt prevăzute în Cap.III, art. 16 din Ordinul MADR nr.80/2023, cu modificările și completările ulterioare.
Beneficiarii eco-schemelor și SCVZ sunt fermierii activi, persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit legislaţiei în vigoare.
Fermierii care în anul anterior de plată au avut dreptul la plăţi directe care nu au depăşit cuantumul de 5.000 euro, precum și cei care nu au depus cerere de plată în anul anterior, dar cuantumul estimat al plăților directe nu depășește cuantumul de 5000 euro, sunt fermieri activi și beneficiază de plăţi directe.
Fermierii persoane fizice sau persoane juridice care în anul anterior de plată ar fi avut depășit cuantumul de 5.000 euro, precum și cei care nu au depus cerere în anul anterior, dar calculul estimat al plăților directe depășește cuantumul de 5000 de euro, pentru a fi considerați fermieri activi trebuie să furnizeze documente din care să rezulte îndeplinirea uneia dintre condiții:
cuantumul anual total al plăţilor directe reprezintă cel puţin 5% din veniturile sale totale obţinute din activităţi neagricole în ultimul an fiscal, pentru care sunt disponibile astfel de dovezi verificabile; sau
veniturile totale obţinute în cadrul exploataţiei din activităţi agricole reprezintă cel puţin o treime din veniturile totale obţinute în ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile dovezi verificabile.
Pentru a dovedi calitatea de fermier activ:
fermierii persoane fizice, PFA, II sau IF, cu activitate agricolă, care nu au avut dreptul de plată în anul anterior, pentru a face dovada îndeplinirii condiției de fermier activ trebuie să aducă adeverința conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere, completată conform anexei nr. 5 din Ordinul MADR nr. 80/2023.
fermierii persoane juridice nou înființate trebuie să aducă dovada înregistrării cu activitate agricolă de la ONRC;
persoane juridice nou înființate care nu sunt înregistrate la ONRC trebuie să aducă actul de înființare/ actul constitutiv/ statutul/ actul normativ de înființare/regulamentul de organizare și funcționare din care să reiasă activitatea agricolă;
fermierii persoane fizice, PFA, II sau IF, al căror cuantum anual al plăților directe este de peste 5000 de euro, trebuie să prezinte adeverința eliberată de Agenția Națională de Administrare Fiscală privind veniturile totale realizate în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile dovezi;
fermierii persoane juridice, liceele agricole precum și unitățile de cult, al căror cuantum anual al plăților directe este de peste 5000 euro, prezintă o adeverință privind veniturile realizate conform situațiilor financiare din ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de situații financiare.
ATENȚIE!
Dovezile verificabile pentru îndeplinirea calităţii de fermier activ trebuie să fie prezentate la APIA la depunerea cererii de plată, dar nu mai târziu de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere.
Dacă fermierul nu poate dovedi calitatea de fermier activ, nu poate beneficia de eco - scheme și SCV (sprijin cuplat pentru venit) în sectorul zootehnic.
Lista subvențiilor APIA din zootehnie pentru anul 2023:
Intervenții în sectorul zootehnic
I. Schemele pentru climă, mediu şi bunăstarea animalelor (eco-scheme sector zootehnic)
Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte (PD-07 din PS)
Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat (PD-08 din PS)
II. Plăți directe cuplate pentru venit în sectorul zootehnic (SCVZ)
Sprijin cuplat pentru venit - vaci de lapte, intervenţia PD-21 prevăzută în PS 2023-2027;
Sprijin cuplat pentru venit – carne vită, intervenţia PD-22 prevăzută în PS 2023-2027;
Sprijin cuplat pentru venit – bivolițe de lapte, intervenţia PD-23 prevăzută în PS 2023-2027;
Sprijin cuplat pentru venit – ovine -caprine, intervenţia PD-24 prevăzută în PS 2023-2027;
Sprijin cuplat pentru venit – viermi de mătase, intervenţia PD-25 prevăzută în PS 2023-2027;
III. Ajutoare naționale tranzitorii în sectorul zootehnic (ANTZ)
ANTZ 7 lapte de vacă lapte - plată decuplată de producţie, prevăzută în anexa nr. VI la PS 2023-2027;
ANTZ 8 carne de vită şi mânzat - plată decuplată de producţie, prevăzută în anexa nr. VI la PS 2023-2027;
ANTZ 9 ovine şi caprine femele - plată cuplată de producţie, prevăzută în anexa nr. VI la PS 2023-2027
Informații obținute de Agroinfo de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).