KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

Publicat: 09 aprilie 2021 - 08:26
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

TREZIȚI-VĂ! Crescătorii de animale din România trebuie să se trezească până nu e prea târziu! Trebuie să-și facă acum vocea auzită la Bruxelles! Deocamdată, acolo se aude acum doar vocea unor organizații care fac presiuni mari pentru interzicerea exportului de animale vii din România și reducerea numărului de animale crescute în ferme. Crescătorul de oi Iancu Polifronie din Dobrogea a declarat miercuri că pregătește o scrisoare către Comisia Europeană și Guvernul României.

Eu și alți colegi am depus amendamente care să contrabalanseze atacurile la adresa zootehniei, dar nu e suficient, cred că e dreptul dumneavoastră (al crescătorilor de animale n.r.) să fiți informați, să citiți neapărat aceste amendamente. Să luați legătura la asociațiile din care faceți parte, să faceți presiuni la minister, la Guvern și să generați în spațiul public dezbateri pe aceste teme. Atât cât e posibil, subiectele trebuie aduse în discuție, pentru că ele trebuie vorbite și explicate înainte de a se ajunge la final.

Altfel, subiectul va fi nou pe agendă dacă nu e pregătit din timp și oameni care au alte interese pot să-l confiște și să-l întoarcă astfel încât dumneavoastră să fiți considerați inamici Pactului Verde și inamicii țării, inamicii animalelor, și să se creeze iarăși o imagine foarte proastă a fermierului și să pierdeți. Deci, subiectele acestea trebuie aduse în discuție neapărat cât mai devreme. Pentru că în presa internațională există deja dezbateri zilnice, dar aceste dezbateri nu sunt neapărat în același ton, nu servesc intereselor noastre, pentru că fiecare are propriul interes și dacă noi nu luptăm pentru interesul nostru, pierdem. E nefiresc ca noi, în România, să aflăm ce se întâmplă abia după ce rapoartele au fost votate și legislația a fost adoptată. E momentul să schimbăm asta și dumneavoastră să generați o mișcare care nu va putea fi decât în câștigul sectorului, a avertizat europarlamentarul român Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlament European, miercuri, la dezbaterea organizată de ea, Zootehnia românească, sub asalt.

Crescătorul de ovine Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de ovine din Dobrogea, a anunțat, la aceeași dezbatere, că pregătește acum o scrisoare pentru Comisia Europeană. Crescătorii de oi, asociațiile crescătorilor de ovine trebuie să fie uniți, să facă, la rândul lor, presiuni la Bruxelles până nu e prea târziu.

Iancu Polifronie – Președinte – Asociația Crescătorilor de ovine ACO Dobrogea: Sunt crescător de oi, produc carne de oaie, asta m-a învățat să fac tata, bunicul și străbunicul meu, de cinci generații creștem oi și ne câștigăm existența din asta. De aici până la a ajunge să vii cu asemenea anomalii de interzicere a exportului de animale vii, mie mi se pare o aberație și nu este exclus, trebuie să-l luăm în calcul, războiul economic. Pentru că aceste discuții nu erau în momentul în care producătorul român vindea marfa pe care o producea sub prețul de producție. Deci, erau momente când produceam un kilogram de carne de miel cu 8 lei și vindeam cu 6-7 lei. Și atunci am făcut front comun cu autoritățile statului român din perioada aceea și cu colegii exportatori pentru a lua măsuri să vedm ce facem, că nu mai puteam să fim rentabili, nu mai puteam să ne câștigăm existența.

Au fost și vizitele celor din statele arabe care au fost foarte mulțumiți de de au văzut aici și ne-au confirmat foarte clar: am reintâlnit în România aceeași calitate, aceeași seriozitate, pe care noi deja o cunoșteam, dar a mai trebuit reconfirmat încă o dată. Din punctul meu de vedere, toate aceste presiuni sunt numai presiuni economice, pentru că dacă facem o analiză a zootehniei românești, singura specie care mai aduce bani în România și influențează direct PIB-ul României este creșterea ovinelor.

Este singura specie care exportă animale, porcul, importăm peste 70%-80%, pasărea și vaca este cum este, singurul segment care merge acesta este, cât va mai merge și el, pentru că politica actuală care nu vine să susțină cu adevărat crescătorul de animale din România, nu știu cât va mai merge. Noi deja avem din 2018, deci, 2019, 2020, au început să scadă efectivele de oi din România. Am avut în fiecare an scădere de 700-800 de mii de capete. Eu cred că se dorește la dezbinare, se dorește la distrugerea acestui sector, dar nu trebuie să uităm, pentru că și noi ca și crescători ne-am amanetat bunurile noastre pe care le-am moștenit sau le-am câștigat prin muncă, am făcut credite și am investit în fermele noastre.

Pentru ce am investit? Pentru această bunăstare a animalului, pentru a avea condiții bune, pentru a fi un flux tehnologic mult mai ușor și mult mai bun pentru animal. Nu mi se pare corect și nu cred că se va ajunge la acest lucru, pentru că nu vreau să instig, să fiu cel care spune lucruri mari, dar dacă se va ajunge la așa ceva, se va întâmpla în România ce s-a întâmplat în 1989, pentru că asta înseamnă distrugerea sectorului de animale, nu numai la oaie, și vaca, pentru că toți vorbim de abatoare, vorbim să se facă, sunt câteva abatoare, să mai construim abatoare, dar dacă eu nu am cerere astăzi pentru așa ceva și nu pot să mă apuc mâine să-mi creez o oaie în 5 luni de zile să facă 200 de kilograme. Dar dacă eu nu am cerere pentru oaia aceea, cui o vând?!

Sunt clienți tradiționali ai țării noastre, clienții din țările arabe, cu care am colaborat și înainte de 1989, pentru că le place gustul cărnii din România și am fost bunecuvântați de Dumnezeu cu pășunea p care o deținem în România și care influențează direct gustul cărnii. Eu susțin în continuare să rămână deschis exportul de animale vii, susțin că dacă este nevoie să se modifice anumite lucruri, să se îmbunătățească, să se modifice. Dar de aici până la a ajunge la interdicție este drum lung. Nu mi se pare normal și clar, tenta este tentă economică. Și cred că am repetat acest aspect de 3-4 ori în intervenția mea. Pentru că România a devenit un pion important în această piață, am scos Australia din Arabia Saudită care importă peste 900 de milioane de capete pe an și am luat activitatea de colaborare acolo și sunt persoane care nu le convine acest aspect, acest lucru, dar am făcut-o, în primul rând, pentru noi, pentru crescătorii de oi din România și pentru această țară.

O să propun colegilor mei să facem un material împreună pe care să-l înaintăm către Guvernul României și către Comisia Europeană, către dumneavoastră, doamna Carmen Avram, care ne susțineți și ne țineți la curent cu ce se discută acolo și sper ca-n următoarele 6 luni rezultatul final să fie un rezultat pozitiv pentru țara noastră și pentru toată Europa.

Vizualizat: 2014 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

02 august 2021 - 20:04

Există fermieri veritabili și cei care fac agricultură doar ca să primească subvenții, a declarat secretarul de stat MADR, George Cățean, la sfârșitul săptămânii trecute, la Borsec. Cei care fac agricultura pentru a încasa subvențiile vor dispărea dintre fermierii veritabili.

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

02 august 2021 - 18:53

Animals International cere Poliției și ANSVSA să facă razie națională și să aplice sancțiuni! Animals International atrage atenția că în ciuda anunțului ANSVSA de sistare a exportului cu animale vii, mulți operatori economici ignoră măsurile dispuse de autoritatea centrală competentă, acuză Animals International într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

02 august 2021 - 18:28

Shopron, primul farmers market din Brașov, se va deschide în zona Bartolomeu, în luna septembrie, în vecinătatea complextului Brintex din Șoșeaua Cristianului nr.7. Acesta este un nou proiect comercial de amploare care se dorește a fi primul „farmers market” din Brașov. Magazinul are o suprafață de 13.000 mp, iar fermierii locali, crescătorii de animale pot să vândă aici de la legume la carne și brânzeturi.

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 17:27

Premierul Florin Cîțu a cerut Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), Poliției și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să asigure suspendarea transportului cu animale vii, pe perioada caniculei, și să aplice cele mai aspre sancțiuni, unde este cazul.

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 08:44

Autoritatea Națională Sanitară Vaterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) susține cu vehemență, într-un comunicat, că nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, țăranul poate să țină câți porci vrea și să-i vândă. Cu condiția să respecte regulile stabilite printr-un ordin comun ANSVSA și Ministerul Agriculturii. Iar de reguli, ANSVSA nu suflă o vorbă în comunicat. De fapt, aceste reguli îl determină pe țăran să renunțe singur la creșterea porcilor.

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

02 august 2021 - 06:51

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis către Agroinfo un comunicat prin care face precizări legate de creșterea porcilor în gospodăriile țărănești. ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, susține ANSVSA. Inserăm integral precizările ANSVSA.

Prezentați actele la controlul APIA!

Prezentați actele la controlul APIA!

02 august 2021 - 06:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care sunt incluși în eșantionul de control că au obligația de a prezenta toate documentele solicitate de inspectorii APIA.

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
04. 09, 2021. Friday 15:32
UEvrea sa mancam viermi si gandaci si sa numai crestem porci si alte animale cu care ne duceam zilele pt ca vezi doamne animalele crescute de noi polueaza,de accea tradatorii si criminalii de la dsva ne interzice sa crestem si sa inmultim animale.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Este necesară asigurarea culturilor agricole? Fermierul Dorel Istrate (jud. Mureș) ne spune de ce și cu cine își asigură culturile!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii