Adama
Agreena
AGRICOVER

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

Publicat: 09 aprilie 2021 - 08:26
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

TREZIȚI-VĂ! Crescătorii de animale din România trebuie să se trezească până nu e prea târziu! Trebuie să-și facă acum vocea auzită la Bruxelles! Deocamdată, acolo se aude acum doar vocea unor organizații care fac presiuni mari pentru interzicerea exportului de animale vii din România și reducerea numărului de animale crescute în ferme. Crescătorul de oi Iancu Polifronie din Dobrogea a declarat miercuri că pregătește o scrisoare către Comisia Europeană și Guvernul României.

Eu și alți colegi am depus amendamente care să contrabalanseze atacurile la adresa zootehniei, dar nu e suficient, cred că e dreptul dumneavoastră (al crescătorilor de animale n.r.) să fiți informați, să citiți neapărat aceste amendamente. Să luați legătura la asociațiile din care faceți parte, să faceți presiuni la minister, la Guvern și să generați în spațiul public dezbateri pe aceste teme. Atât cât e posibil, subiectele trebuie aduse în discuție, pentru că ele trebuie vorbite și explicate înainte de a se ajunge la final.

Altfel, subiectul va fi nou pe agendă dacă nu e pregătit din timp și oameni care au alte interese pot să-l confiște și să-l întoarcă astfel încât dumneavoastră să fiți considerați inamici Pactului Verde și inamicii țării, inamicii animalelor, și să se creeze iarăși o imagine foarte proastă a fermierului și să pierdeți. Deci, subiectele acestea trebuie aduse în discuție neapărat cât mai devreme. Pentru că în presa internațională există deja dezbateri zilnice, dar aceste dezbateri nu sunt neapărat în același ton, nu servesc intereselor noastre, pentru că fiecare are propriul interes și dacă noi nu luptăm pentru interesul nostru, pierdem. E nefiresc ca noi, în România, să aflăm ce se întâmplă abia după ce rapoartele au fost votate și legislația a fost adoptată. E momentul să schimbăm asta și dumneavoastră să generați o mișcare care nu va putea fi decât în câștigul sectorului, a avertizat europarlamentarul român Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlament European, miercuri, la dezbaterea organizată de ea, Zootehnia românească, sub asalt.

Crescătorul de ovine Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de ovine din Dobrogea, a anunțat, la aceeași dezbatere, că pregătește acum o scrisoare pentru Comisia Europeană. Crescătorii de oi, asociațiile crescătorilor de ovine trebuie să fie uniți, să facă, la rândul lor, presiuni la Bruxelles până nu e prea târziu.

Iancu Polifronie – Președinte – Asociația Crescătorilor de ovine ACO Dobrogea: Sunt crescător de oi, produc carne de oaie, asta m-a învățat să fac tata, bunicul și străbunicul meu, de cinci generații creștem oi și ne câștigăm existența din asta. De aici până la a ajunge să vii cu asemenea anomalii de interzicere a exportului de animale vii, mie mi se pare o aberație și nu este exclus, trebuie să-l luăm în calcul, războiul economic. Pentru că aceste discuții nu erau în momentul în care producătorul român vindea marfa pe care o producea sub prețul de producție. Deci, erau momente când produceam un kilogram de carne de miel cu 8 lei și vindeam cu 6-7 lei. Și atunci am făcut front comun cu autoritățile statului român din perioada aceea și cu colegii exportatori pentru a lua măsuri să vedm ce facem, că nu mai puteam să fim rentabili, nu mai puteam să ne câștigăm existența.

Au fost și vizitele celor din statele arabe care au fost foarte mulțumiți de de au văzut aici și ne-au confirmat foarte clar: am reintâlnit în România aceeași calitate, aceeași seriozitate, pe care noi deja o cunoșteam, dar a mai trebuit reconfirmat încă o dată. Din punctul meu de vedere, toate aceste presiuni sunt numai presiuni economice, pentru că dacă facem o analiză a zootehniei românești, singura specie care mai aduce bani în România și influențează direct PIB-ul României este creșterea ovinelor.

Este singura specie care exportă animale, porcul, importăm peste 70%-80%, pasărea și vaca este cum este, singurul segment care merge acesta este, cât va mai merge și el, pentru că politica actuală care nu vine să susțină cu adevărat crescătorul de animale din România, nu știu cât va mai merge. Noi deja avem din 2018, deci, 2019, 2020, au început să scadă efectivele de oi din România. Am avut în fiecare an scădere de 700-800 de mii de capete. Eu cred că se dorește la dezbinare, se dorește la distrugerea acestui sector, dar nu trebuie să uităm, pentru că și noi ca și crescători ne-am amanetat bunurile noastre pe care le-am moștenit sau le-am câștigat prin muncă, am făcut credite și am investit în fermele noastre.

Pentru ce am investit? Pentru această bunăstare a animalului, pentru a avea condiții bune, pentru a fi un flux tehnologic mult mai ușor și mult mai bun pentru animal. Nu mi se pare corect și nu cred că se va ajunge la acest lucru, pentru că nu vreau să instig, să fiu cel care spune lucruri mari, dar dacă se va ajunge la așa ceva, se va întâmpla în România ce s-a întâmplat în 1989, pentru că asta înseamnă distrugerea sectorului de animale, nu numai la oaie, și vaca, pentru că toți vorbim de abatoare, vorbim să se facă, sunt câteva abatoare, să mai construim abatoare, dar dacă eu nu am cerere astăzi pentru așa ceva și nu pot să mă apuc mâine să-mi creez o oaie în 5 luni de zile să facă 200 de kilograme. Dar dacă eu nu am cerere pentru oaia aceea, cui o vând?!

Sunt clienți tradiționali ai țării noastre, clienții din țările arabe, cu care am colaborat și înainte de 1989, pentru că le place gustul cărnii din România și am fost bunecuvântați de Dumnezeu cu pășunea p care o deținem în România și care influențează direct gustul cărnii. Eu susțin în continuare să rămână deschis exportul de animale vii, susțin că dacă este nevoie să se modifice anumite lucruri, să se îmbunătățească, să se modifice. Dar de aici până la a ajunge la interdicție este drum lung. Nu mi se pare normal și clar, tenta este tentă economică. Și cred că am repetat acest aspect de 3-4 ori în intervenția mea. Pentru că România a devenit un pion important în această piață, am scos Australia din Arabia Saudită care importă peste 900 de milioane de capete pe an și am luat activitatea de colaborare acolo și sunt persoane care nu le convine acest aspect, acest lucru, dar am făcut-o, în primul rând, pentru noi, pentru crescătorii de oi din România și pentru această țară.

O să propun colegilor mei să facem un material împreună pe care să-l înaintăm către Guvernul României și către Comisia Europeană, către dumneavoastră, doamna Carmen Avram, care ne susțineți și ne țineți la curent cu ce se discută acolo și sper ca-n următoarele 6 luni rezultatul final să fie un rezultat pozitiv pentru țara noastră și pentru toată Europa.

Vizualizat: 2699 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți pe hectar și cap animal făcute ASTĂZI de APIA!

Plăți pe hectar și cap animal făcute ASTĂZI de APIA!

23 iulie 2024 - 19:48

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 22 -23.07.2024, plăți pentru anul de cerere 2023 în sumă totală 41.510.946,31 lei (8.381.184,55 euro).

Comunicat APIA ACUM: Bani în plus anul ăsta pentru crescătorii de animale!

Comunicat APIA ACUM: Bani în plus anul ăsta pentru crescătorii de animale!

23 iulie 2024 - 11:59

Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de subvenții suplimentare. APIA a transmis astăzi către Agroinfo precizări privind încasarea sumelor de bani aferente acestui an. 

Șef APIA: Crotaliile la plata subvențiilor APIA pe cap animal pentru acest an!

Șef APIA: Crotaliile la plata subvențiilor APIA pe cap animal pentru acest an!

23 iulie 2024 - 08:48

Crescătorii de animale care solicită subvențiile APIA pe cap animal pentru acest an, ajutorul național tranzitoriu, ANT, și sprijinul cuplat pentru venit zootehnic, SCVZ, trebuie să fie atenți să aibă animalele crotaliate corect. Inspectorii APIA verifică acest lucru, spune directorul executiv APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Ministrul agriculturii: Nou ajutor financiar fermieri, crescători animale!

Ministrul agriculturii: Nou ajutor financiar fermieri, crescători animale!

23 iulie 2024 - 07:31

Un nou ajutor financiar pentru fermieri anunțat de ministrul agriculturii Florin Barbu.

Premier în Cehia, fermier în România!

Premier în Cehia, fermier în România!

22 iulie 2024 - 21:34

Andrej Babiš, fost premier ceh, a captat atenţia publică în a doua parte a anului 2023, când a preluat pachetul majoritar de acţiuni (65%) al comerciantului de cereale East Grain din judeţul Cluj. Şi, tot în acelaşi an, a devenit, prin Agrofert, conglomeratul său de afaceri, unicul acţionar al distribuitorului de îngrăşăminte LAT Nitrogen Romania.

Autorizație temporară pentru neonicotinoide!

Autorizație temporară pentru neonicotinoide!

22 iulie 2024 - 21:10

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă.

Video! Scandal mare în oieritul din România! Exportul de ovine blocat?!

Video! Scandal mare în oieritul din România! Exportul de ovine blocat?!

22 iulie 2024 - 07:51

Oieritul din România e pus pe jar în urma anunțului făcut de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) despre identificarea unui focar de pestă a micilor rumegătoare. Crescătorii de ovine sunt revoltați și vor să protesteze la București. Pe lângă gazarea a mii de miei, făcută deja de ANSVSA, vestea vine și cu blocarea exportului de ovine vii, deci pierderi uriașe pentru crescători.

MADR lămuriri privind verificările făcute la fermieri!

MADR lămuriri privind verificările făcute la fermieri!

22 iulie 2024 - 06:13

Având în vedere apariția în spațiul public a unor informații legate de modul în care se efectuează controalele pentru determinarea reziduurilor de pesticide în legume si fructe, MADR face următoarele precizări:

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

20 iulie 2024 - 08:54

Comisia Europeană aprobă suplimentarea bugetului și modificarea unei scheme de ajutor de stat din România pentru sprijinirea micilor fermieri, producători de tomate și usturoi, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

20 iulie 2024 - 07:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 15 – 18.07.2024, plăți în suma totală de 60.916.552,77 lei (12.293.703,23 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), cofinantare din FEGA (BN2), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
04. 09, 2021. Friday 15:32
UEvrea sa mancam viermi si gandaci si sa numai crestem porci si alte animale cu care ne duceam zilele pt ca vezi doamne animalele crescute de noi polueaza,de accea tradatorii si criminalii de la dsva ne interzice sa crestem si sa inmultim animale.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Prin Londra

Prin Londra
Doi prieteni, un englez şi un chinez, se plimbau împreună prin Londra şi se bucurau de privelişte: Detalii