ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Crescător: E îngrozitor să vezi cum ne mor vitele! Pășuni transformate în deșert!

Publicat: 01 noiembrie 2021 - 14:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Efectele schimbărilor climatice. Hectare de pășuni înghițite de nisip. “E îngrozitor să vezi cum ne mor vitele. Caută iarbă, dar iarba a dispărut. Când străbaţi stepa, vezi la tot pasul animale moarte, vaci, cai zăcând peste tot. E înfricoşător”, a declarat un crescător de vite.

Sute de aşezări din Federaţia Rusă - din nordul arctic şi până în zonele agricole din sud - sunt grav afectate de efectele încălzirii globale. În stepa calmucă s-a format deja ceea ce unii specialişti consideră că este “primul deşert din Europa”.

Svetlana Bodjaeva, expert în mangementul solurilor aride, bate un drum de patru ore, plin de hârtoape, până în stepa calmucă, din sudul Rusiei, pentru a cerceta efectele schimbărilor climatice. Dunele de nisip din jurul unei aşezări de crescători de vite cu câteva sute de locuitori s-au extins foarte mult... Mai ales în ultimii doi ani, când suprafaţa acoperită de nisip s-a dublat...

Tufişurile - plantate în speranţa că ar putea fixa solul cu rădăcinile - încetinesc, într-o anumită măsură, dar nu pot să oprească răspândirea nisipului.
Acolo s-a format deja ceea ce unii experţi numesc “primul deşert al Europei”. Dunele n-au înghiţit încă satul, dar nisipul purtat de vânt acoperă străzile.

Alexander Kladiev, expert în soluri şi deşertificare: “Problema deşertificării este reală şi gravă, pentru că ultimii ani au fost secetoşi. Apoi, o altă cauză este păşunatul în exces, care a depăşit cu mult normele, așa că iarba păşunilor nu s-a mai regenerat. Cantităţile de precipitaţii au scăzut drastic. Ploile de vară au fost de scurtă durată şi, din cauza căldurii, evaporarea a fost foarte rapidă,” citat de Știrile Pro TV. 

Mai ales seceta din 2020 a fost dură, probabil cea mai gravă din ultimele decenii. Mii şi mii de vite şi alte animale au pierit în stepă.

vaci-desert_b

“E îngrozitor să vezi cum ne mor vitele. Caută iarbă, dar iarba a dispărut. Când străbaţi stepa, vezi la tot pasul animale moarte, cai, vaci zăcând peste tot. E înfricoşător”, a declarat un crescător de vite.

Cam un sfert dintre vitele crescătorilor de animale din zonă nu au supravieţuit. Şi, spun autorităţile, putea fi o pierdere de până 80%, dacă guvernul local nu declara starea de urgenţă. Astfel au fost alocate de la guvernul central de la Moscova aproape 8 milioane de dolari, echivalentul în ruble, bani pentru achiziţionarea nutreţului din alte zone.

“Principalii noştri duşmani sunt nisipul, vântul şi canicula. Mereu am avut veri toride, n-am scăpat de asta, dar în ultimii ani a fost şi mai cald, iar iarna temperatura a scăzut mai puţin şi nu am avut zăpadă”, a mai spus un crescător de animale.

Resemnaţi, localnicii se tem că de la an la an va fi tot mai greu. “Ce putem să facem? Doar să plecăm de aici”, spune, cu amar, unul dintre ei.

 

 

Vizualizat: 2000 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

20 mai 2022 - 07:46

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Plată ajutor de stat!

APIA: Plată ajutor de stat!

20 mai 2022 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că 17 iunie 2022 este termenul final pentru depunerea Cererilor de plată aferente anului 2022 pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor impădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

19 mai 2022 - 19:38

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3000 euro/1000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program. 

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

19 mai 2022 - 09:36

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere. Banii sunt obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Ferma Baciu este astăzi exemplul perfect pentru a înţelege ce înseamnă de fapt ideea de economie circulară. Alexandru Baciu îşi produce singur furajele, energia și fertilizanții! 

Atât adăposturile, cinci la număr, cât şi abatorul, precum şi instalaţia de Biogaz cu o capacitate de 635 kWh au fost construite de ROTA GUIDO după proiectele și îndrumările acestora.

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii