Un crescător de vaci din comuna Săulești, județul Gorj, vrea să renunțe la ferma de vaci. De doi ani merge în pierdere, spun crescătorul, chiar dacă vacile le vinde la export. Crescătorul a fost nevoit să caute forță de muncă tocmai în Nepal. Fermierul și-a deschis, în paralel, o altă afacere.
Vitele crescute de fermierul Alin Dodoacă sunt încărcate în TIR-uri și duse la export. Pe piața din România nu există cerere pentru carne de vită.
Chiar dacă nu duce lipsă de comenzi, crescătorul se gândește să renunțe la fermă, furajele sunt scumpe, mai ales în ani secetoși, iar forță de muncă nu mai găsești pe aproape, și-a adus muncitori din Nepal.
foto arhiva Agroinfo
"Nu mai am foarte multe vite pentru că încerc să renunț la a mai crește animale, efectiv nu se mai merită. Nu găsesc oameni care să muncească, am fost nevoit să aduc trei nepalezi și mai aștept încă 10. Vitele crescute de mine ajung la un intermediar care le trimite la export, Egipt, Franța, Grecia, Spania, acolo unde sunt contracte.
Am sesizat că-n România nu este o tradiție în consumul de carne de vită. Nu cred că voi mai continua cu ferma pentru că nu se merită, nu vreau să mai investesc în acest domeniu. Vreau să vă spun că merg pe pierdere de doi ani de zile și din cauza climei, dar și a forței de muncă. Dacă mă iau după producția de anul acesta în agricultură, cu seceta asta sunt din nou pe minus. Nu-mi convine să dau bani să cumpăr nutreț," a declarat crescătorul, pentru pandurul.ro
În paralel, fermierul a dezvoltat o afacere în domeniul instalațiilor tehnico-sanitare.