Crescătorul de ovine Ioan Andrei Toderescu, din Cugir, județul Alba, Ciobănașul de la oi, așa cum își spune, a transmis luni, 11 aprilie 2022, un mesaj către Agroinfo. Mulți nu știu cum să păzească oile, dar iau subvenții europene și de la stat, spune crescătorul. Statul nu ar trebui să le mai dea subvenții celor care nu stau la animale, adaugă el.
"Vara, la munte, iarna, la câmpie, într-un fel spus transhumanță, o ciobănie mai grea, dar pe placul oilor țurcane. Sunt crescător de oi țurcane de pe dealurile Cugirului, județul Alba, și totuși mai fac trashumanță. Mulți oieri au uitat de unde au plecat sau au renunțat și nu mai fac acest lucru și își transportă oile cu camioanele. Dar oile țurcane preferă mersul pe jos, find o rasă care rezistă la tot felul de anotimpuri.
Păstoritul oilor sau mersul pe jos este o muncă mai aspră pentru ciobani și nu se poate să se acomodeze orișice crescator de oi, încît mulți nici nu știu să doarmă în cojoc, apăi să pună șaua pe un măgar.
Cu ani în urmă, transhumanța oilor era o tradiție, dar acum, din păcate, unii nici nu știu ce înseamnă acest lucru. Ciobanii din ziua de azi nu mai știu să pună mâna pe bâtă și să plece înaintea oilor ca să își găseasca hrană pentru oi.
Statul Român ar trebui să îi încurajeze pe fermieri să stea și la animale, nu numai să încaseze subvenții. Mulți nici nu știu să stea la animale sau cum să păzescă oile, dar iau subvenții. Părerea mea este că cei care nu stau la animale nu ar trebui să le dea statul.subvenții europene. Cum chinuim noi stînd zi și noapte lângă ele, prin vînturi, ploi, zăpezi, geruri, ar trebui să stea și cei ce încasează tot felul de subvenții, să vadă cum se păzesc oile astea. Așa că puneți mîna și stați lângă animale, nu vă mai lăudați doar că le aveți!" Ne-a scris Ciobănașul de la oi.