Nemulțumiri mari! Un crescător de vaci a transmis către Agroinfo un mesaj în care-și exprimă nemulțumirea față de condițiile stabilite pentru încasarea ajutorului Covid 19 la bovine, aferent acestui an.
"De ce s-a fixat pe luna ianuarie ca luna de referință? Se știe că în lunile de iarnă laptele e mai puțin de regulă și e posibil la crescători cu vaci mai puține să nu fi comercializat lapte deloc. Din experiența în gospodării, în lunile de vară se vinde cam dublu cantitatea de lapte față de lunile de iarnă, iar luna ianuarie este luna când multe vaci sunt înțărcate, iar fătările încep de pe la sfârșitul lui februarie.
Nu pot să găsesc nici un motiv credibil ca luna ianuarie să fie de referință, doar dacă se dorește ca suma să fie cât de mică posibil. Normal ar fi fost dacă se solicita dovada livrării/comercializării de pe tot anul, APIA oricum ar trebui să dețină cantitățile livrate din declarațiile lunare", este supărat crescătorul Roth Rolf.
Anul acesta, Ministerul Agriculturii a împărțit în două bugetul destinat ajutorului național tranzitoriu, aferent anului de cerere 2020. O parte, nesemnificativă a mers către plata unui ajutor național simbolic, 5 lei pe cap de vacă, 2 lei pe tona de lapte, iar partea substanțială va fi achitată crescătorilor de vaci sub forma a două scheme de ajutor Covid 19, o schemă pe cap de animal și una pe tona de lapte. Cuantumul ajutorului Covid 19 este de circa 142 de lei pe cap de animal și 232 de lei pe tona de lapte.
Ca să încaseze ajutorul pentru lapte, fermele de bovine care cer acest ajutor trebuie să fi produs și comercializat lapte în luna ianuarie 2021, luna de referință. Crescătorii de bovine care nu au comercializat lapte în luna ianuarie nu vor încasa ajutorul.
Vă reamintim criteriile de eligibilitate, comunicate de APIA pentru Agroinfo:
➡️ Dețin minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2021, la care se pot adăuga și bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2021, în exploatația cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE;
➡️ Să fi produs și valorificat lapte în luna ianuarie 2021;
➡️ Beneficiarul ajutorului de stat poate să fie diferit față de deținătorul animalelor la data de 31 ianuarie 2021 pentru următoarele cazuri, cu condiția ca data schimbării formei de organizare/radierii/decesului să fie cuprinsă între 31 ianuarie 2021 și data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovin:
➡️ Beneficiarul este persoană fizică autorizată – PFA, întreprindere individuală - II, întreprindere familială - IF, iar animalele figurează în RNE la data de 31 ianuarie 2021 pe CNP reprezentant PFA / II / IF;
➡️ Beneficiarul persoană fizică (CNP reprezentant PFA / II / IF), iar animalele figurează în RNE la data de 31 ianuarie 2021 pe CUI PFA / II / IF;
➡️ Beneficiarul este moștenitor, iar animalele figurează la data de 31 ianuarie 2021 pe CNP al persoanei decedate.
➡️ Să fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA;
➡️ Să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 31 decembrie 2019, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 31 decembrie 2019.
➡️ Beneficiarii care solicită ajutor de stat pentru efectivul de bovine, pot solicita și ajutorul de stat pentru cantitatea de lapte produsă si valorificată;
➡️ Ajutorul de stat pentru cantitatea de lapte livrată și valorificată se acordă dacă beneficiarii solicită și ajutor de stat pentru efectivul de bovine.
Termenul de depunere a cererilor la APIA expiră pe data de 9 august 2021. Ajutorul va fi achitat până la data de 31 decembrie 2021.