NU avem motive de panică! A scris ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, pe Facebook, în încercarea de a liniști apele agitate de o iminentă criză alimentară. La mesajul ministrului, replici amare de la fermieri, crescători de animale care-i spun care e, de fapt, viața din ferme.
"NU avem motive de panică! Nu sunt premise ca în România să avem o criză alimentară! Este mesajul meu responsabil pentru toți cei care simt nevoia să dezbată problema crizelor și din perspectiva unei posibile crize alimentare care ar afecta țara noastră. Desigur, la nivel global se discută de această criză alimentară şi este vorba, în general, de statele care nu-şi pot asigura materiile prime din care se obțin produsele agro-alimentare procesate.România nu este în această situaţie. Noi reușim an de an, chiar și în cei mai secetoși sau meteo nefavorabili, să obținem un surplus de producție faţă de nevoile de consum, la principalele materii prime din sectorul de producție vegetală. Sunt permanent în contact cu fermierii și cu procesatorii din România pentru a mă asigura că necesarul de consum intern este stabil." Este mesajul ministrului agriculturii.
O crescătoare de capre i-a scris ministrului cum e nevoită să dea brânza la câini, cum micii fermieri români nu sunt ajutați să-și mențină fermele. Legumicultorii i-au spus că sunt terminați de cheltuielile din ferme și de importuri, iar cultivatorii de cereale au probleme cu irigațiile și cu rachetele antigrindină.
Cerasica Lizuca: "Sunt crescător de capre. De ani de zile ciini mei iarna maninca brinza de capra. Ce spuneți de asta ? Am nevoie de un tanc de răcire pt lapte și nu îmi pot permite sa îl cumpăr nici în rate.Cind în sfârșit un procesator a ajuns și în zona mea de sud pt a prelua laptele, eu ma zbat de 2 luni pt un amarit de tanc. Noi cei mici chiar nu contam?"
Dan Dan: "Domnule ministru cu tot respectul este seceta în toată regula ce masuri ați luat cu irigatul aici în sud este de rau și spuneți sa nu ne facem probleme cel mai tare sistem de irigații Giurgiu, Rasmiresti, zace abandonat de ani de zile, am lucrat pe stație de pompare, nimic nu se face din 2006, de cind ne-au dat afara, s-a ales praful."
Nicoleta Nicoleta: "Cartofii produși in tara se vând en gross cu 1,50 lei iar cei din import sunt 4 lei in supermarket și sunt cei mai cumpărați . Ai noștri, produși cu o cheltuială dubla fata de anul trecut , ajung la gunoi ! Ce spuneți de asta ?"
Nicoleta Nicoleta: "Legumicultura a fost mereu uitată . Noi nu avem dreptul la sustinerea productiei de energie verde și irigam mai mult decât oricine in solare sau în câmp folosind generatoare cu motorina sau benzina! Nu avem depozite pentru că nu suntem asociați , deoarece sunt multi producători pe suprafețe mici și foarte mici , iar producția noastră ajunge la gunoi pentru că se importa masiv legume deși nu am avea nevoie!"
Marcel Ionescu: "Domnule ministru, România are potențial mare de producție a cerealelor dar sunt probleme. Va rog sa da-ți lege ca toate terenurile agricole sa fie asigurate împotriva dezastrelor naturale(inundații, grindina etc) și opriți urgent lansarea de rachete antigrindină. Aceste rachete ne duc la faliment. Ploile sunt foarte rare și noi le dispersam cu buna știință."
Claudiu Vilceanu: "La ce recolte se preconizează, ..... sunt țări care, deja au luat măsuri și nu mai exportă cereale și oleaginoase!"
Romeo Burciu: "Nu aș fi atât de optimist. Firmele străine care fac cereale în România nu sunt obligate să desfacă producția în țară. O trimit în țările de origine, fie pentru consumul lor fie pentru prelucrare și obținerea de plus valoare."